Προτάσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας

Μια σειρά από φορείς επιβεβαιώνουν πως στη χώρα μας ο αριθμός των παιδιών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, συνεχώς αυξάνεται. Η UNICEF υπολογίζει τον αριθμό αυτό σε περίπου 700.000 παιδιά. Είναι βέβαιο πως και στην περιοχή μας υπάρχει ανάλογο πρόβλημα, του οποίου τις διαστάσεις δε γνωρίζουμε. Υπάρχουν περιστατικά ασιτίας στα σχολεία. Πολλά παιδιά και έφηβοι ζουν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπου η ζωή και η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

 

Κράτος και Δήμοι εναποθέτουν τις «ελπίδες τους» σε ΜΚΟ, στην εκκλησία και σε «ευγενείς» χορηγίες, που όχι μόνο δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν μια σειρά άλλα: το κράτος απογυμνώνεται από μια σειρά πολύ σημαντικές υπηρεσίες μεταθέτοντας τις ευθύνες του σε οργανώσεις ή ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν ανέλεγκτα και πιθανά επικίνδυνα προϊόντα. Περνούν τις πόρτες των σχολείων εμφανιζόμενοι ως «σωτήρες» που με την «ευαισθησία τους» θα ανακουφίσουν τα παιδιά, τις οικογένειες τους κι όλους τους «αναξιοπαθούντες»! Εθίζουν έτσι το λαό στο να αποδέχεται τα ψίχουλα που του πετούν, να υποχωρεί η διεκδικητική διάθεση για ανάκτηση έστω των απωλειών κι έτσι να βγαίνουν «λάδι» αυτοί που ευθύνονται για την κατάστασή του.

 

Ζητάμε από το Δήμο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:

 

• Να δίνεται ένα γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά μέσα από υποδομές των Δήμων, που πρέπει και μπορούν να φτιαχτούν και να στελεχωθούν με προσωπικό και έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος. Ήδη πολλά κονδύλια του ΕΣΠΑ αντί να διοχετευτούν στη δημιουργία τέτοιων δημόσιων δομών, ώστε να απαντήσουν οργανωμένα και επιστημονικά σε ένα κρίσιμο ζήτημα, τα λυμαίνονται οι λεγόμενες ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. ΜΚΟ, που τώρα τελευταία έχουν αναλάβει και ρόλο εργοδότη, προσλαμβάνοντας συμβασιούχους για λογαριασμό των δήμων στο όνομα της «ανεργίας», ίσως αύριο και της «ασιτίας»! Είναι υποκριτικό το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για το “Κοινωνικό σχολείο” που δήθεν εκπαιδεύει τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή, την ίδια ώρα που δεν κάνει τίποτα για να έχουν όλα τροφή και ενώ τα ποσά που διατίθενται για την προβολή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι 3 εκατομμύρια ευρώ…

 

• Να εξασφαλιστεί η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των παιδιών από και προς το σχολείο τους.

 

• Να διασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών και να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button