Πρόγραμμα Πασχαλινών εθίμων και εθίμου Μάη για τον Δήμο Μεγαρέων

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος με τη συνεργασία του Δήμου και των τοπικών λαογραφικών Συλλόγων κι ελεύθερη συμμετοχή αγοριών και κοριτσιών,  με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, θα γίνει η αναβίωση του πατροπαράδοτου τοπικού εθίμου του “Χορού της Τράτας”, την ΤΡΙΤΗ του Πάσχα, τόσο το πρωί (Παιδικός χορός) όσο και το απόγευμα που θα γίνει με την συμμετοχή πολλών κοριτσιών που θα χορέψουν με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές τα “Κατηφένια”, τα “Φούντια” και τους “Καπλαμάδες” και τα αγόρια με τα “Μεγαρίτικα ποκάμισα” και τις “Φουστανέλλες”.

Χορός της Τράτας

Όλα είναι ήδη έτοιμα στην πλατεία του “Αη Γιάννη του Χορευταρά”, ασφαλτοστρώθηκαν  οι γύρω δρόμοι και γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες και προετοιμασίες για έναν λαμπρό εορτασμό, που θα μεταδοθεί ζωντανά, διαδικτυακά, μέσα από το διαδικτυακό κανάλι του Δήμου σε όλο τον κόσμο.

Εφέτος αναμένεται μεγάλη προσέλευση Ελλήνων και ξένων  επισκεπτών και πιθανόν να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Δήμου Μεγαρέων και να είναι παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Εξ άλλου την Δευτέρα του Πάσχα, στην Νέα Πέραμο θα γιορταστεί με λαμπρότητα όπως του αξίζει το πανηγύρι του Αη Γιώργη, προστάτη των Περαμίων και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες εκ μέρους του Δήμου αλλά και του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας της Νέας Περάμου προκειμένου όλα να γίνουν όπως πρέπει με απόλυτη επιτυχία και λαμπρότητα.Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου

Επίσης τη Δευτέρα του Πάσχα θα ζήσουμε το μεγαλείο του τοπικού μας εθίμου τα “Ρουσάλια”, όπου ομάδες αγοριών με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν σπίτι σε σπίτι και γειτονιά σε γειτονιά.

Το έθιμο του “Μάη”, που ξαναζεί στις μέρες μας αναλλοίωτο όπως εκατοντάδες  χρόνια στα Μέγαρα, εφέτος επειδή συμπίπτει με το “Χορό της Τράτας”, την Τρίτη του Πάσχα (παραμονή της πρωτομαγιάς) θα γίνει την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, ώρα 17.30 στην Κεντρική Πλατεία των Μεγάρων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button