Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Συνάντηση Γαβρόγλου με 11 εκπροσώπους Δήμων Δυτ. Αττικής

Συνάντηση υπουργού Παιδείας με 11 δημάρχους από τη δυτική Αττική. Στο επίκεντρο το νέο Πανεπιστήμιο και η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν οι δήμοι. Οι δηλώσεις Κώστα Γαβρόγλου και δημάρχων. Στα σκαριά και δεύτερη συνάντηση με Πειραιά, Κορυδαλλό, Νίκαια.

Την έμπρακτη στήριξή τους στο εγχείρημα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παρείχαν οι έντεκα δήμαρχοι από περιοχές όπως το Περιστέρι, το Ίλιον, τη Φυλή, την Πετρούπολη, τον Ασπρόπυργο, αλλά και το Αιγάλεω (απουσία δημάρχου Χαϊδαρίου) που συναντήθηκαν νωρίς το πρωί με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στην αίθουσα «Έλλη Παππά» του υπουργείου. Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ στην πράξη το νέο «μνημόνιο συνεργασίας» που επισφραγίστηκε και τυπικά με τους δήμους δυτικού τομέα, αφορά σε παραχώρηση στρεμματικών εκτάσεων, κτιριακών υποδομών, ακόμη και τεχνογνωσίας για τις ανάγκες του νέου Πανεπιστημίου.

«Η στήριξη και η αποδοχή της πρωτοβουλίας μας είναι ενθουσιώδης και σχεδόν συγκινητική», δήλωσε αμέσως μετά την συνάντηση, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου. «Αναλύσαμε το εγχείρημα και υπήρξε ομόφωνη αποδοχή που δεν έμεινε στα λόγια. Κάθε δήμος δεσμεύτηκε να μας παραχωρήσει εκτάσεις και κτίρια για το νέο Πανεπιστήμιο που δεν είναι μόνο η συνένωση των δύο ΤΕΙ, καθώς πρόκειται να συνδεθεί με τη ζωή της δυτικής Αττικής», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι οι δεσμεύσεις σε κτίρια και υποδομές θα αφορούν στα υπό διαμόρφωση καινούργια τμήματα, τα νέα διετή προγράμματα σπουδών για επαγγελματικά πτυχία ευρωπαϊκών προσόντων, ακόμη και τη σύνδεση των αποφοίτων με παραγωγικούς φορείς για πρακτική άσκηση. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της δυτικής Αττικής και με γνώμονα την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να παρέχουν τεχνογνωσία σε νέα γνωστικά αντικείμενα που θα δημιουργηθούν. «Η δέσμευση δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και υλική», συμπλήρωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Και αποσαφήνισε: «Δεν είναι απαραίτητο οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν, να καλυφθούν μόνο στις υπάρχουσες δομές των δύο ΤΕΙ. Θα μπορούσαν πολλά από όσα θα γίνουν, να γίνουν σε άμεση συνεργασία με τους δήμους, από την στιγμή που και εκείνοι το ζητούν και μόνοι τους προσφέρθηκαν. Αλίμονο εάν δεν είμαστε σε άμεση συνεννόηση με την τοπική κοινωνία», και διευκρίνισε ο κ. Γαβρόγλου περί των νέων διετών δομών για αποφοίτους ΕΠΑΛ ότι θα είναι υπό την ακαδημαϊκή και διοικητική εποπτεία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Δεν πάει τίποτα σε δήμους. Στα διετή, θα μπορούν ωστόσο, να διδάσκουν για παράδειγμα και άτομα τα οποία έχουν εμπειρία, αλλά όχι ακαδημαϊκά προσόντα. Και έχουμε πολύ κόσμο με ανάλογη πρακτική εμπειρία που θα μπορούν να κάνουν μαθήματα ως ωρομίσθιοι. Και θα προσληφθούν από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, όχι από τους δήμους. Η συνεργασία αυτή είναι πλέον μία πραγματικότητα που σήμερα επιβεβαιώθηκε», ολοκλήρωσε ο υπουργός.

Οι δήμαρχοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο εγχείρημα, είτε παραχωρώντας εκτάσεις και κτιριακές υποδομές, είτε υλοποιώντας προγράμματα πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές του πανεπιστημίου.

Οι δήμαρχοι στηρίζουν το εγχείρημα

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα συνεργασίας, λέγοντας «είμαστε στη διάθεση του υπουργείου». «Θα παρέχουμε εκτάσεις που μπορεί να χρειαστεί το υπουργείο για την μετεγκατάσταση των Τμημάτων. Άλλωστε, ήδη συνεργαζόμαστε με τα Πανεπιστήμια της χώρας με προγραμματικές συμβάσεις και με το Πανεπιστήμιο που θα είναι πλέον στην περιοχή μας, ευελπιστώ ότι θα έχουμε μία συνεργασία ως επί το πλείστον σε κοινωνικούς τομείς, σε τομείς ενέργειας αλλά και στη Διά Βίου Μάθηση των πολιτών μας», είπε ο κ. Παππούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του υπουργού να καλέσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατ’ ιδίαν συνάντηση. «Η αναβάθμιση των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση. Εμείς στηρίζουμε αυτήν την απόφαση και από πλευράς υποδομών, θα ήθελα να πω ότι στο δήμο Ιλίου υπάρχουν εγκαταστάσεις των δομών μαθητείας όπου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν Τμήμα του Πανεπιστημίου».

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων προτάσεων, ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, δήλωσε ότι παραχωρεί έκταση 220 στρεμμάτων δίπλα στην Αττική Οδό, ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, θέτει στη διάθεση του νέου Πανεπιστημίου ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο του Περιστερίου, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκος Σαράντης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης χώρων στο Πάρκο ‘Αντώνη Τρίτση’ και ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, στη δυνατότητα απογευματινής χρήσης των χώρων της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Λένα Ρήγα, πρότεινε να διατεθεί χώρος στο υπερσύγχρονο κτίριο του Εργαστηριακού Κέντρου Δυτικής Αττικής που εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2017 και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα», Μαρία Φιλιππή, πρότεινε την αξιοποίηση αριθμού βιομηχανικών ακινήτων στην Ελευσίνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αναλυτικά οι:

Γ. Καπλάνης, Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας,
Ν. Σαράντης, Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού,
Δ. Μπίρμπας Δήμαρχος Αιγάλεω,
Ν. Ζενέτος, Δήμαρχος Ίλιου,
Α. Παχατουρίδης Δήμαρχος Περιστερίου,
Ευ. Σίμος, Δήμαρχος Πετρούπολης,
Α. Χούπης Γ.Γ Δήμου Ασπροπύργου και Ι. Τσίγκος Αντιδήμαρχος Ασπροπύργου,
Μ. Φιλιππή Διευθύνουσα Σύμβουλος Οργανισμού «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα»,
Χ. Παππούς, Δήμαρχος Φυλής,
Λ. Ρήγα, Αντιδήμαρχος Μεγαρέων και
εκπρόσωπος του Δήμου Δ. Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι πρυτάνεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Μαρία Βενετίκου και Λάζαρος Βρυζίδης, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση εντός των ημερών με τους δημάρχους Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας κτλ, με στόχο από τον Σεπτέμβριο του 2018 να βρίσκονται ήδη σε λειτουργία νέα Τμήματα, τα νέα γνωστικά αντικείμενα, αλλά και τα διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button