Ομιλία Κατερίνας Πιπιλή στην κοπή πίτας του Συλλόγου Επιστημόνων

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Σύλλογος Επιστημόνων την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου, σε μια εκδήλωση με προσκεκλημένο τον καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόσιο Τάσιο. Ακολουθεί η ομιλία της προέδρου του συλλόγου, Κατερίνας Πιπιλή.  

 

 

 

Πανοσιολογιότατοι

 

Κύριε Δήμαρχε

 

Κύριοι Βουλευτές

 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και

 

εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ι. Σγουρού

 

Κύριοι Αντιδήμαρχοι

 

Κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι

 

Κυρίες και Κύριοι

 

 

Σας καλωσορίζω και είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου που για ακόμη μια χρονιά μας τιμάτε με την παρουσία σας.

 

Η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Επιστημόνων αποτελεί πάντα μια αφορμή για να συναντάμε όλους εσάς, που με την παρουσία σας τιμάτε την πορεία και την προσπάθεια που καταβάλει ο Σύλλογος προκειμένου να προσφέρει στην πόλη μας, την πόλη των Μεγάρων.

 

Η νέα χρονιά έχει ήδη πάρει το δρόμο της, ωστόσο οι ευχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και σε αυτό το σημείο θέλω να Ευχηθώ, σε όλους εσάς ένα ευτυχές και δημιουργικό έτος.

 

Είθε το 2014 να είναι μια χρονιά αναγέννησης και διάπλασης των ηθών, εκείνων, που αρκετό καιρό είχαμε κάπως παραμερίσει και πλέον έχουμε ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κοινωνική, πρωτίστως, κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας και δευτερευόντως την οικονομική.

 

Θα ευχηθώ σε όλους σας 1 ευχή και όχι 1000. Για μένα, το 1 συμβολίζει την Υγεία. Τα 3 μηδενικά είναι φήμη, δόξα, πλούτος και γι΄ αυτό είναι μηδενικά. Επομένως, θα μείνω στη μια ευχή- Υγεία για όλους εσάς και τις οικογένειές σας.

 

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων δε θα μπορούσε να κάνει καλύτερο ξεκίνημα προς αυτή την κατεύθυνση απ’το να προσκαλέσει τον εξέχοντα ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κύριο Θεοδόσιο Τάσιο.

 

Είναι μεγάλη μας τιμή που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας κύριε Καθηγητά και σας ευχαριστούμε ολόψυχα που είστε απόψε μαζί μας.

 

Έχουμε ετοιμάσει για όλους εσάς και τον ιδιαίτερο καλεσμένο μας μια όμορφη εκδήλωση, προσφέροντας σε εσάς την ψυχαγωγία με την ορθή έννοια της λέξεως, η οποία συνδέεται με την πνευματική καλλιέργεια και επιτρέπει την αρμονία σώματος και ψυχής.

 

Άλλωστε ο πολιτισμός που πρέπει να μας διέπει όλους μας δεν εξαρτάται από κανέναν ιδιαίτερο τομέα γνώσης αλλά από την προδιάθεση που επιδεικνύουμε όλοι μας για την επιθυμία της γνώσης.

 

Ο κύριος Τάσιος είναι επιφορτισμένος εδώ και χρόνια με το έργο της διδασκαλίας που εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της μετάδοσης στείρων γνώσεων προς κάθε ακροατή και μελετητή.

 

Όντας βαθιά πνευματικός άνθρωπος και πολυπράγμων διαθέτει γνώσεις τέτοιου επιπέδου, που του επιτρέπεται να κινείται με ευκολία σε διάφορα επιστημονικά πεδία, παρόλο που οι βασικές του σπουδές είναι εκείνες του πολιτικού μηχανικού.

 

Επιπλέον, είναι ευαισθητοποιημένος πάνω σε ένα πλήθος ζητημάτων γι’ αυτό και είναι ομιλητής και διοργανωτής συναντήσεων με βασικό θέμα συζήτησης την παιδεία.

 

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός της διεθνούς φήμης του και της μακράς πορείας του.

 

Επιτρέψατε μου κύριε καθηγητά να πω πως πρεσβεύετε ότι το σημαντικό στην επιστήμη και στην φιλοσοφία της ζωής δεν είναι μόνο να βρίσκεις καινούργια στοιχειά αλλά να ανακαλύπτεις νέους τρόπους για ότι ήδη υπάρχει.

 

«Ηθοπαιδεία και Κρίση» ο τίτλος της αποψινής ομιλίας του κου Τάσιου. Μήπως είναι άραγε η Ηθοπαιδεία το αντίδοτο στην κρίση και όχι πολύπλοκοι οικονομικοί υπολογισμοί;

 

Μας προσφέρεται μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουμε από τα λάθη μας. Η σύγχρονη εποχή επιτάσσει την Αλληλεγγύη και τον Αυτοέλεγχο.

 

Εκεί που υπερισχύει ο εγωισμός και ο ατομικισμός, οφείλουμε να στραφούμε προς τη συνεργασία και την προσφορά. Όπου κυριαρχούν αξίες που προβάλλουν την άμεση ικανοποίηση του θυμικού να αντιτάξουμε την εγκράτεια και την αυτάρκεια.

 

 Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης για να προσφέρουν στην κοινωνία σωστούς Ανθρώπους και υπεύθυνους Πολίτες. Και βέβαια, η κοινωνία έχει χρέος να ανταμείβει τους κοινωνούς της μέσω των υγιών θεσμών της.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button