Αλέξανδρος Ανδρέου: ‘Πώς να ξεπεράσουμε την κρίση’

Έχω κουραστεί να ακούω για την κρίση, φαντάζομαι όπως όλοι σας. Η αίσθηση που κάποιοι εναγωνίως προσπαθούν να μας περάσουν είναι ότι τα πράγματα είναι όλα πολύ δύσκολα, η καταστροφή επίκειται, οι δουλειές είναι σπάνιες και τέλος πάντων ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν από εμάς. Μας θέλουν στη γωνία, παροπλισμένους, άπραγους παρατηρητές των τεκταινομένων. Για να πετύχουν αυτά τα αποτελέσματα χρησιμοποίησαν τη δοκιμασμένη τεχνική του δόγματος του σόκ που όλοι σας έχετε ακούσει. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι σχεδόν έτσι. Τα σχέδια των δανειστών μας προβλέπουν πολύ χειρότερες καταστάσεις όσον αφορά εμάς ατομικά αλλά και συνολικά γιά τη πατρίδα μας. Η ένστασή μου είναι στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Μπορούμε να κάνουμε κάτι; ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Ας πάμε όμως από την αρχή. Πως αλήθεια φτάσαμε ως εδώ; Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε. Βολευτήκαμε όλοι μας στον εύκολο δρόμο της λύσης των προβλημάτων μας από τα κόμματα, δηλαδή από κάποιους άλλους  και κάναμε ότι δεν βλέπαμε τα στραβά και ανάποδα που συνέβαιναν γύρω μας. Αυτή η διαπίστωση μας δίνει και την απάντηση στο τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει όλοι μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας χωρίς να περιμένουμε τη λύση από οποιονδήποτε άλλο.

Η περιοχή του Δήμου Μεγαρέων είναι κατ’ εξοχήν αγροτική. Δυστυχώς όμως τα χωράφια είναι κατά βάσιν κατακερματισμένα με πολύ μικρή έκταση. Το νερό είναι σε ανεπάρκεια και πολύ ακριβό. Αναμενόμενο αποτέλεσμα των δύο αυτών παραγόντων είναι το μεγάλο κόστος παραγωγής και το πολύ μικρό ποσοστό εκμετάλλευσης του συνολικού δυναμικού του κάμπου μας. Εδώ λοιπόν πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη ώστε να ανατρέψουμε τη κατάσταση σε όφελός μας.

Σίγουρα έχετε όλοι σας ακούσει γιά αντίστοιχες προσπάθειες αγροτών σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Σχηματίζονται ομάδες αγροτών γιά να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα. Υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτά είναι εντυπωσιακά. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει και στη περιοχή μας η συζήτηση αυτή. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές γιά ένα καλύτερο αύριο του τόπου μας. Αν καταφέρουμε να ενωθούμε σε μια πολύ ισχυρή ένωση αγροτών αλλά και όλων των άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη παραγωγή ( γεωπόνοι, λιπάσματα, ζωοτροφές συσκευασία-τυποποίηση, μηχανολογικός εξοπλισμός ακόμα και μεταφορά και λιανική πώληση) θα έχουμε βάλει τη στέρεη βάση γιά να πετύχουμε τα εξής:

Α) Μικρότερο κόστος παραγωγής.

Β) Αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης του κάμπου μας.

Γ) Μόνιμη λύση του καίριου προβλήματος της επαρκούς υδροδοτήσεως του κάμπου στις αυξημένες απαιτήσεις που θα προκύψουν, με συμβατική ή άλλη μέθοδο ( πχ αφαλάτωση).

Δ) Παραγωγή εξαιρετικών βιολογικών προιόντων κατάλληλων γιά εξαγωγή.

Ε) Διασφάλιση της ποιότητας μέσω της συσκευασίας και της τυποποίησης των προιόντων μας αλλά και της δημιουργίας ονομασίας προέλευσης.

Στ) Μεταφορά και απ’ευθείας λιανική πώληση από δικά μας πρατήρια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τη μέγιστη οικονομική ωφέλεια γιά εμάς.

Ζ) Από το συνδυασμό των παραπάνω θα έχουμε σαν αποτέλεσμα ακόμα και μικρά χωράφια να είναι τόσο αποδοτικά ώστε να μπορούν να ζήσουν οικογένειες που πριν δεν μπορούσαν, με συνέπεια την μείωση της ανεργίας στη περιοχή μας.

Αν λοιπόν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία πολύ ισχυρή ένωση νομίζω ότι κατανοείτε τα οικονομικά αλλά και κοινωνικά πλεονεκτήματα που θα προκύψουν γιά όλους ανεξαιρέτως στη περιοχή μας.

Η ώρα γιά να αναλάβουμε δράση στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις ήρθε. Τώρα η δυνατότητα για το καλύτερο αύριο είναι στα χέρια μας. Ας ανοίξει η συζήτηση να ακουστούν και άλλες προτάσεις η ενστάσεις, ακόμα και άλλοι δρόμοι.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button