Ομιλία Κατερίνας Πιπιλή στην αναπτυξιακή σύμπραξη Θριασία

Έχω ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα μία μεγάλη προσπάθεια προώθησης της γυναικείας απασχόλησης που αφορά τους δήμους Μεγάρων – Ελευσίνας – Ασπροπύργου (Θριάσιο Πεδίο). Η αναπτυξιακή Σύμπραξη «Θριασία – Νέες Γυναίκες της Επιστήμης στην Απασχόληση» αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα συντονισμού, οργάνωσης και ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών – Επιστημόνων στην αγορά εργασίας.

 

Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί και μιλούν από μόνοι τους: 27,50% η συνολική ανεργία στην Ελλάδα, ήτοι 1.349 εκ. άνθρωποι βρίσκονται σήμερα εκτός αγοράς εργασίας. Στις επιμέρους κατηγορίες τα ποσοστά ανέρχονται σε 31,60% για τις γυναίκες και 58,30% για τους νέους κάτω των 25 ετών.

 

Όπως είναι φυσικό, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων δεν θα μπορούσε να δηλώσει απών και να μη συμμετέχει στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης «Δίκτυο για την κοινωνική οικονομία και την προώθηση στην Απασχόληση Γυναικών Επιστημόνων στο Θριάσιο Πεδίο».

 

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων και εκπρόσωπος του στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη, δηλώνω ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για το έργο που επιχειρείται. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων στηρίζει εδώ και πολλά έτη ενεργά τους νέους Επιστήμονες. Αφουγκραζόμενη, λοιπόν, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους – να σημειώσω πως ο αριθμός των εγγράφων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που κάνει φανερό πως οι ανάγκες τους εκπληρώνονται μέσω της Επιστήμης – αλλά και τις απαιτήσεις της εποχής, προσπαθεί να βρει τις κατάλληλες διεξόδους που οδηγούν στην επιτυχία των μελών του και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας συνολικά.

 

Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας πόσο σημαντικό είναι να στηρίζεται η γυναικεία απασχόληση. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και μπορούν να συνοψιστούν σε άτομα, οικογενειακά, κοινωνικά.

 

Πρώτα απ’ όλα, η εργασία αποτελεί δικαίωμα και πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ώστε να εξασφαλίζεται για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως. Μια γυναίκα που εργάζεται ενισχύει την αυτοπεποίθηση της, αφού μπορεί να είναι ανεξάρτητη οικονομικά, ότι προσφέρει στον εαυτό της και την οικογένειά της, ότι αντιμετωπίζεται ως ίση με τον άντρα στον στίβο της αγοράς. Αναμφισβήτητα, η γυναικεία εργασία αποτελεί μια ικανοποιητική πηγή εισοδήματος για την οικογένεια που όχι μόνο συμβάλλει στη διευκόλυνση των οικονομικών βαρών, αλλά εξασφαλίζει και την συζυγική – οικογενειακή ισορροπία διαμέσου της αμοιβαίας προσφοράς. Τέλος, η κοινωνία βγαίνει κερδισμένη με το να εφαρμόζει την ισότητα των δικαιωμάτων των μελών της και η οικονομία συνολικά αναβαθμίζεται από την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών οικονομιών.

 

Γνωρίζω πολύ καλά ως επαγγελματίας αρχιτέκτων τις δυσκολίες της αγοράς εργασίας και συμμερίζομαι την επιθυμία της κάθε γυναίκας και μάλιστα κάθε γυναίκας – επιστήμονα, η οποία έχει κοπιάσει για να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που δυστυχώς, ακόμα θέτει το φύλο της, να διεκδικήσει αυτό που της αξίζει.

 

Γι’ αυτό το λόγο – και για πολλούς βέβαια ακόμα – υπήρξε βαθιά επιθυμία να ασχοληθώ με τα κοινά και από την εκάστοτε θέση και ιδιότητά μου στο χώρο της πολιτικής να αγωνίζομαι για τη βελτίωση των συνθηκών του τόπου μου.

 

Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να ενημερωθούν οι ωφελούμενες και το ευρύτερο κοινό εκτενώς για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα και κυρίως το πρόγραμμα και κυρίως η δικτύωση των πρώτων με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις. Υπάρχει ανάγκη για ευαισθητοποίηση της αγοράς εργασίας και κατανόηση πως μόνο με θετική στάση και άνοιγμα προς τον άνθρωπο μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.

 

Εύχομαι η προσπάθεια όλων να ευοδωθεί, να βρει αντίκρισμα και να δώσει έναυσμα για κάτι καινούργιο.

 

Προς το παρόν, αυτό που προτρέπω τις κυρίες να κάνουν είναι: «Δικτυωθείτε και αποκτήστε στην αγορά της εργασίας τη θέση που σας αξίζει».

 

Ως Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής και ως γυναίκα συμπάσχω και συμπαραστέκομαι σε όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε όλες εμείς. Ενεργοποιούμε πολιτικά και πάλι για να βοηθήσω σε αυτό την πολύπαθη Δυτική Αττική.

 

 

 

Απρίλιος 15/04/2014

 

  Κατερίνα  Πιπιλή

                 Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

Παρόμοια άρθρα

Back to top button