Ο Γρ. Σταμούλης για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Δύο μηνύματα του Δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, απεστάλησαν με δελτίο τύπου και αφορούν στην Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων και στην Παγκόσμια ημέρα των ζώων. Αναλυτικά:

Η Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Η πρώτη Οκτωβρίου κάθε χρόνο είναι Παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων γνωστή και ως παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Είναι ημέα μνήμης και τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και προβληματισμού για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόμαχοι της εργασίας.
Ολοι εμείς που υπηρετούμε τον τόπο μας μέσα από την Τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι η Τρίτη ηλικία είναι οι δικοί μας άνθρωποι, οι γονείς μας, οι θείες και οι θείοι μας, οι γιαγιάδες και οι παπούδες μας, πρόσωπα αγαπημένα από το συγγενικό και φιλικό μας περιβάλλον.

Πολλοί από αυτούς έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου και τον θάνατο, την ορφάνια, την φτώχεια και τον ξενιτεμό. Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, εργάστηκαν κι έφτιαξαν οικογένειες κάτω από αντίξοες συνθήκες με καθημερινές δυσκολίες που στην σημερινή εποχή θα φάνταζαν ανυπέρβλητες. Η Ελλάδα του 40, του 50 και του 60 απαιτούσε καθημερινούς σκληρούς αγώνες κι οι αγώνες αυτοί δόθηκαν από αυτούς που σήμερα αποκαλούμε 3η ηλικία και τους κέρδισαν.

Οι ηλικιωμένοι θεωρούνταν ως οι πρεσβύτεροι του χωριού ή της πόλης απολάμβαναν τον σεβασμό και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στα διάφορα κοινωνικά θέματα που προέκυπταν.
Αυτό το γεγονός έδενε τις οικογένειες και τις κοινωνίες κι έτσι μπορούσαν να προχωρούν μέσα από τα χαλάσματα για να οικοδομήσουν έναν καλύτερο κόσμο και να μας τον κληροδοτήσουν.
Πολλοί θεωρούν λαθεμένα σίγουρα ότι τάχα οι ηλικιωμένοι είναι έξω από το κύριο ρεύμα της κοινωνίας κι ότι δήθεν είναι συντηρητικοί και μη παραγωγικοί.

Σήμερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι απόμαχοι της ζωής αλλά παράδειγμα αγωνιστών της ζωής γιατί η ψυχή ποτέ δεν γερνάει.
Εμείς οφείλουμε σεβασμό κι εκτίμηση σε αυτούς τους ανθρώπους και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τα μαθήματα ζωής που μας έχουν δώσει οι παπούδες και οι γονείς μας κι όχι με λόγια αλλά και με έργα και προφανώς εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες σε εκείνους οι οποίο μετάγγισαν στην ψυχή και στη σκέψη μας τη σοφία μέσα από τις εμπειρίες τους».

Για την Παγκόσμια ημέρα των ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει ανακηρυχθεί ο προστάτης των ζώων, από την Καθολική Εκκλησία. Είναι η διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων.
Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Οι τετράποδοι και οι χνουδωτοί μας φίλοι, που μας κρατούν συντροφιά, μας κάνουν να χαμογελάμε όταν είμαστε «στις μαύρες μας», κουνούν την ουρά τους και μας κάνουν χαρές όταν γυρίζουμε σπίτι, συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων φυσικών φαρμάκων.
Έχουν όμως ανάγκες και είναι κάποια βασικά πράγματα, που οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν και πολλές φορές, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βάσει νόμου. Η έννοια της Υπεύθυνης Ιδιοκτησίας περιγράφει τις βασικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, που μεταξύ άλλων αφορούν ηλεκτρονική σήμανση του ζώου (μικροτσίπ), την εκπαίδευση ή κοινωνικοποίησή του, τη στείρωση του και τους κατάλληλους εμβολιασμούς.

Τα ζώα έχουν κι αυτά δικαιώματα. Χρειάζονται την ιδιαίτερη φροντίδα και την αγάπη μας. Τροφή, λίγο νερό και περιποίηση όσων έχουν τραυματιστεί και φιλοξενία σε χώρους χωρίς κλουβιά είναι δράσεις, που επιβάλλεται να γίνονται.

Ο Δήμος μας σε συνεργασία με τα φιλοζωϊκά Σωματεία της περιοχής φροντίζουν όσο μπορούν, για να μην κακοποιούνται τα ζώα. Μακάρι κάθε οικογένεια να μπορούσε να υιοθετήσει ένα αδέσποτο. Υπάρχουν και προβλήματα, ας είμαστε ρεαλιστές και δυσάρεστα γεγονότα με επιθέσεις ζώων κυρίως σκύλων σε άτομα και μικρά παιδιά, που δημιουργούν αντιπάθεια στα ζώα.
Αυτή η μέρα λοιπόν η 4η Οκτωβρίου κάθε χρόνο προσφέρεται για σκέψη και περισυλλογή και δράσεις για να περιοριστούν τα αδέσποτα και να μην υπάρξουν ξανά δυσάρεστα γεγονότα. Ολοι πρέπει να αγαπάμε τα ζώα».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button