«Νόμος του κράτους η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας»

Ευάγγελος Λιάκος, Αθανάσιος Μπούρας και Σταμάτης Πουλής εξέφρασαν τη βαθιά ικανοποίησή τους για την ψήφιση του ν/σ

Ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του οποίο στη συνέχεια αναφέρει ότι εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν ο βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Λιάκος Ευάγγελος.

Στην εναρκτήρια εισήγηση του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην πολύπαθη ιστορία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και στην κατάσταση που έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, με οριστική παύση πληρωμών και την καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 70% τους από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται επομένως, για μια καθόλα προβληματική κατάσταση με αντίκτυπο στην εθνική και τοπική οικονομία, στην κοινωνία της περιοχής, στους εργαζομένους και στις οικογένειες τους.

Ο νέος νόμος για την εξυγίανση προβλέπει:
– Άμεση επένδυση 170 εκ. δολαρίων
– Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
– Οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκ. ευρώ στους εργαζομένους
– Διπλασιασμός των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, εντός 2 ετών
– Επιπλέον έσοδα 1,1 δις ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο
– Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δις ευρώ

Κλείνοντας την πρωτολογία του, ο κ. Λιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ως βουλευτής αλλά και κάτοικος της περιοχής, σας ζητώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο. Δεν είμαι υπερβολικός, όταν λέω ότι κρίνεται τόσο το εθνικό όσο και το τοπικό μέλλον. Πέραν των οικονομικών ωφελειών, που έχουν υπολογιστεί απο την E.Υ σε 1,1 δις € για το δημοσιο και 1,6 δις για την ελληνική οικονομία. Πέραν των άμεσων θέσεων εργασίας. Θα επαναλάβω ότι θεωρώ ύψιστης σημασίας την επανεκκίνηση της λειτουργίας μιας σημαντικής βιομηχανίας, η οποία επαναπροσδιορίζει την παραγωγική και αμυντική θέση της χώρας μας».

Στην δευτερολογία του, ο βουλευτής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον υπουργό κ. Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανάση και το επιτελείο τους που εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου, καθώς και να συγχαρεί τους εργαζόμενους για το σθένος και το κουράγιο που έχουν επιδείξει ευρισκόμενοι σε μια ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Λιάκος αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό μέλλον των Ναυπηγείων, της πόλης της Ελευσίνας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής, το οποίο μετά την ψήφιση του νομοσχέδιο φαντάζει ακόμα πιο αισιόδοξο.

Η πρωτολογία του Βουλευτή

Για το ίδιο θέμα και την εξέλιξη του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με δελτίο τύπου o Α’ Επιλαχών βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής, Σταμάτης Πουλής, αναφέρει:

Η υπερψήφιση από τη Βουλή, του νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αποτελεί τη δικαίωση των προσπαθειών όλων όσων αγωνιστήκαμε για αυτή την θετική εξέλιξη που θα έχει σημαντικότατο αναπτυξιακό αποτύπωμα για την Ελευσίνα, τη Δυτική Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο 12ετής αγώνας των εργαζόμενων και όσων τον στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, επιτέλους δικαιώνεται! Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα λειτουργήσουν ξανά! Τώρα ξεκινάμε!
Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελευσίνα, για τη Δυτική Αττική και για την Ελλάδα. Γιατί σήμερα έλαβε χώρα στη Βουλή η ψηφοφορία για το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για τη Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας!

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο που θα δώσει πνοή ζωής σε 600 οικογένειες και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Μια συμφωνία για την οποία ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και εγώ, εργαστήκαμε μεθοδικά και συντονισμένα.

Βρεθήκαμε μαζί με τους εργαζόμενους, εδώ, έξω από τη Βουλή, ζητώντας το αυτονόητο: Την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Μαζί με τους εργαζόμενους από την πρώτη στιγμή, σε όλα τα δύσκολα και μέχρι την τελική νίκη!
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας παίρνουν ζωή ξανά και μαζί τους, παίρνει πνοή ζωής ολόκληρη η Δυτική Αττική!

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα», είπε:

«Σήμερα ειλικρινά νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση και είναι μία από τις ευτυχέστερες στιγμές της κοινοβουλευτικής μου διαδρομής, γι’ αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε. Και το λέω αυτό γιατί μέχρι την τελευταία εκλογή ήμουν ο μοναδικός Βουλευτής στη Δυτική Αττική, μετά τον χωρισμό της Περιφέρειας σε Ανατολική και Δυτική, και ειλικρινά ζω την πορεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας για πάρα πολλά χρόνια.

Πρέπει να σας πω ότι ειλικρινά αυτό που είδα σήμερα έξω από τη Βουλή είναι η πρώτη φορά που το βιώνω. Εδώ έχουμε διαρκώς πορείες, διαμαρτυρίες για να μην ψηφίσουμε κάτι ή για να αλλάξουμε κάτι. Αντίθετα, σήμερα ήρθαν οι εργαζόμενοι μιας πολύ σημαντικής περιοχής, περήφανης, αλλά φτωχής, άνθρωποι που στηρίζουν τη Δυτική Αττική και το 40%, κύριοι Υπουργοί, του εθνικού πλούτου, προκειμένου να πανηγυρίσουν για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη Δυτική Αττική είναι εγκατεστημένες όλες οι μεγάλες βιομηχανίες, επιχειρήσεις και πραγματικά μία από αυτές είναι και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Δεν θα χρειαζόταν να πω τίποτα ίσως και θα καταθέσω μόνο την επιστολή, για όποιον συνάδελφο δεν την πήρε, του Σωματείου των εργαζομένων.
Φαντάζομαι να δέχεστε τον συνδικαλισμό και να μην τον θεωρείτε αλά καρτ. Γιατί πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι το εξής. Το 99,7%, δηλαδή επί συνόλου 597 εργαζομένων, οι 589, στηρίζουν αυτή την διαδικασία. Ειλικρινά, εγώ θα ήμουν ευτυχής να ήταν όλοι οι εργαζόμενοι Νέα Δημοκρατία, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, Θα ήμουν πάρα πολύ ευτυχής και δε θα χρειαζόταν να τρέξω. Είναι, όμως, όλων των κομμάτων, όλων των αποχρώσεων.

Πραγματικά, θα μου επιτρέψετε -έχω το δικαίωμα, γιατί ειλικρινά αυτή την περίοδο τη ζω από την περίοδο του Περατικού. Τότε ήμουν Νομάρχης Δυτικής Αττικής και γνωρίζω όλη την εξέλιξη. Να θυμίσω ότι κάθε φορά προήδρευα μάλιστα, ανά τρίμηνο, εδώ, μετά από αγώνα πολλών ημερών και εβδομάδων με τους Υπουργούς, προκειμένου να εξασφαλίζονται κάθε τρίμηνο περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν έναντι αυτοί οι εργαζόμενοι, που έχουν οικογένειες, που έχουν παιδιά, που σπουδάζουν και βρίσκονται με ένα πενιχρό εισόδημα. Δεν το θυμάστε ότι κάθε τρίμηνο κι εσείς ψηφίζατε εδώ προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

Εγώ θέλω με την ευκαιρία αυτή να θυμίσω κι άλλα πράγματα. Το 2010 ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα στην επιχείρηση αυτή. Το 2012 ξέρετε πόσο καταβάλλονταν σε κάθε εργαζόμενο; Καταβάλλονταν 100 ευρώ κάθε μήνα. Με αυτά ζούσαν. Το 2013, με παρέμβαση του τότε πρωθυπουργού –κι εγώ είχα την ευτυχή συγκυρία να είμαι Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας- με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δόθηκαν 25 εκατομμύρια από τα οποία οι εργαζόμενοι πήραν τα 11 εκατομμύρια και έγινε μερική εξόφληση των δεδουλευμένων από τα έτη 2010 έως 2013. Στη συνέχεια, άρχισαν αυτά τα ανά τρίμηνο ποσά, τα οποία όλοι μας τα στηρίζαμε και τα ψηφίζαμε, προκειμένου να τακτοποιούνται οι εργαζόμενοι.

Όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την τελική του προεκλογική ομιλία στην Ελευσίνα ήμουν δίπλα του γιατί ήμουν ο μοναδικός τότε Βουλευτής Δυτικής Αττικής. Με ρώτησε, έξω από τη γενική πολιτική ποια είναι τα μεγαλύτερα θέματα τα οποία πρέπει να θίξει ως υποψήφιος Πρωθυπουργός, του είπα δύο. Πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγους μήνες είχε μετατρέψει τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων σε δημόσια υπηρεσία. Κατήργησε την εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία του και το έκανε να λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 8:00 με 14:00. Και μάλιστα ο κ. Ξανθός, ο τότε Υπουργός Υγείας, όχι απλά δεν σήκωνε τηλέφωνα αλλά ούτε την πόρτα του γραφείου του δεν άνοιγε σε εμένα προσωπικά.

Και δεύτερον ότι είναι και το μεγάλο θέμα της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο και εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεκλογική του ομιλία.
Και εγώ είμαι ευτυχής σήμερα, γιατί τις πρώτες κιόλας μέρες του 2020 το Κέντρο Υγείας Μεγάρων επαναλειτούργησε σε εικοσιτετράωρη βάση και επταήμερη εργασία και -τα ξέρει ο κ. Τσίπρας, τα ζει, είναι Βουλευτής στην περιοχή- με αυτό το νομοθέτημα λύεται το καυτό και χρονίζον θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Μήπως δεν ξέρετε ότι γι’ αυτό το θέμα έχουν πάρει αποφάσεις τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια; Χαρακτηριστικά να σας πω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο των Μεγάρων από τους είκοσι επτά οι είκοσι έξι ψήφισαν υπέρ. Είναι όλοι Νέα Δημοκρατία; Δεν είναι. Ή μήπως όλοι τους εκπροσωπούν μεγάλα συμφέροντα; Όχι, εκπροσωπούν τους εργαζόμενους της περιοχής που αγωνιούν για το αύριο.
Θέλω ειλικρινά, αφού ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για αυτή την οριστικοποίηση της επίλυσης του θέματος, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο παριστάμενους Υπουργούς και τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Παπαθανάση με τους οποίους εγώ και όλοι μας οι Βουλευτές της Δυτικής Αττικής είχαμε διαρκείς επαφές.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από αυτό το Βήμα και τους εργαζόμενους, όλους τους εργαζόμενους που πράγματι είχαν την υπομονή αλλά και την επιμονή όλα αυτά τα χρόνια να αντέξουν όλη αυτή τη δυσκολία. Και σήμερα, ναι, είμαι ευτυχής. Εγώ τους είδα και σήμερα στην πλατεία, τους βλέπω και κάθε μέρα.

Δεν χρειάζεται να πω και να αιτιολογήσω πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου, αρκεί να τονίσω μόνο τι βιώνουν οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα. Σαράντα εκατομμύρια ευρώ και πλέον είναι τα χρέη προς τους εργαζόμενους σήμερα. Οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων για να καταστούν λειτουργικές χρειάζονται πάνω από τριακόσια εκατομμύρια.

Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά περιστατικά όπου οι εργαζόμενοι απευθύνονταν σε εμένα όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να μεσολαβήσω στην ΕΥΔΑΠ να μην τους κόψει το νερό!
Μειώνονταν συνεχώς οι εργαζόμενοι. Τα χρέη σήμερα ανέρχονται στα 450 εκατομμύρια. Και τι κάνει το σημερινό νομοσχέδιο; Άμεση επένδυση 170 εκατομμυρίων δολαρίων, οφειλές και αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους περίπου 41 εκατομμύρια ευρώ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας περίπου εξακοσίων που είναι σήμερα και επιπλέον έσοδα για το ελληνικό δημόσιο τα οποία ανέρχονται στο 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δημιουργία μέσα στην τριετία άλλων χιλίων τετρακοσίων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φτάσει τις δύο χιλιάδες. Ανάπτυξη των σχολών μαθητείας και κυρίαρχα ζωντάνια σε μια περιοχή που κρατάει την βιομηχανική περιοχή της χώρας αναζωογονώντας ένα σημαντικό ναυπηγείο που έχει εκλεκτούς εργαζόμενους με πολύ μεγάλη εμπειρία με καταπληκτικές γνώσεις και τα λέω υπεύθυνα και μετά λόγου γνώσεως.

Ενώ είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος σήμερα, στενοχωριέμαι κιόλας, γιατί για αυτή την υπόθεση των ναυπηγείων για πολλά χρόνια έχω δώσει με πολλούς συναδέλφους που δεν είναι σήμερα εδώ στη Βουλή, πολλαπλούς αγώνες για να στηρίξουμε να μείνει ζωντανό, όπως φυτοζωούσε, το ναυπηγείο. Γιατί αν είχε κλείσει, δεν θα υπήρχε σήμερα η λύση.
Και αυτή είναι η μεγάλη τομή που κάνει το σημερινό νομοσχέδιο, που δίνει πνοή σε ένα σημαντικό εργαλείο για τη Δυτική Αττική, αλλά και για τη χώρα. Και με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στην αγωνία των εργαζομένων και η ομηρία τους σταματάει».

Στη συνέχεια των θετικών αντιδράσεων, ως ένα από τα σημαντικότερα κυβερνητικά νομοσχέδια που έχουν έρθει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Κώτσηρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με δελτίο τύπου εκ του γραφείου του.

Ο κ. Κώτσηρας στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινοβουλευτική και δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε επί του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα «μιας επίμονης προσπάθειας που έκανε η παρούσα Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής αναφέρθηκε ακόμα στο προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στο καθεστώς «ομηρίας» όπου τελούσαν επί χρόνια οι εκατοντάδες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας και οι οικογένειές τους. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι έως ότου φθάσουμε στο σχέδιο εξυγίανσης, είχε προηγηθεί σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τους εργαζόμενους, όλους τους τοπικούς και εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και να αποτελέσουν μια βιώσιμη παραγωγική επιχείρηση.

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, φέρει τη σφραγίδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κώτσηρας, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο εξυγίανσης αποτελεί μια λύση η οποία είναι ολοκληρωμένη, συμβατή, συνεκτική και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής στηλίτευσε ακόμα τη στάση της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι δεν κατατέθηκε ποτέ κάποια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για την εξυγίανση των Ναυπηγείων και τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης.

«Εμείς μπορούμε να κοιτάξουμε σήμερα τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία στα μάτια, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα που δυστυχώς είχε θέσει σε «ομηρία» τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας», υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας, ενώ καταλήγοντας ανέφερε: «Με το παρόν νομοσχέδιο, δίνουμε μια λύση με αναπτυξιακή προοπτική, βιώσιμο χαρακτήρα, στέλνοντας τα σωστά μηνύματα εντός και εκτός χώρας, για τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική οικονομία».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button