«Σινέ Θέογνις» στον σιδηροδρομικό σταθμό

Ακολουθεί άρθρο του Θανάση Παπαμιχάλη που αφορά στο φεστιβάλ κινηματογράφου που έλαβε χώρα αυτές τις μέρες στον σιδηροδρομικό σταθμό των Μεγάρων σε συνδιοργάνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Θέογνις και Περιφέρειας Αττικής.

Το φετινό καλοκαίρι στην πόλη έχει την αύρα του θερινού του σινεμά… Αισθήσεις, συναναστροφές, επικοινωνία, αλληλεπιδράσεις, νέες ιδέες, επισήμανση λαθών, εμπειρίες οργάνωσης…, μέσα σε ένα συμβολικό σημείο του αστικού ιστού! Αυτός ο σιδηροδρομικός σταθμός, είναι ένα καλλιτεχνικό σκηνικό από μόνος του…!
Ήταν ζητούμενο για χρόνια. Το συνέλαβε η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΘΕΟΓΝΙΣ», το ενέταξε στις δράσεις του συλλόγου για φέτος και το 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Περιφέρειας Αττικής «Σινέ Θέογνις» είναι γεγονός!

Η συμβολή του φεστιβάλ στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης είναι σπουδαία. Δεν είναι μόνο που οι συμπολίτες κατακλύζουν καθημερινά το χώρο του σταθμού. Δεν είναι μόνο ότι το σινεμά, σαν (7η) τέχνη, προσφέρει μια ποιοτική ψυχαγωγία σε όλους.
Είναι το αίσθημα ευφορίας και ελευθερίας στα θερινά τα σινεμά…
Είναι ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των αγαθών του πολιτισμού, που όταν παρέχονται καθολικά (στο ευρύ κοινό) δημιουργούν την ανάγκη για ακόμα περισσότερα προϊόντα πολιτισμού. Κατά αυτόν τον τρόπο εξυψώνεται το πνευματικό επίπεδο, που είναι πάντοτε ένα ζητούμενο στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Είναι η ικανοποίηση ότι γίνονται πράγματα στην πόλη. Αναδεικνύονται και αξιοποιούνται δημόσιοι χώροι. Ενεργοποιούνται ταλέντα και δεξιότητες (κάτι που συμβαίνει και είναι εμφανές μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΘΕΟΓΝΙ. Και όχι μόνο στην περίπτωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ…!).
Για να μη ¨μιζεριάζουμε¨ με το κλισέ «δεν γίνεται τίποτα σ’ αυτή την πόλη…», ένα είναι το ζητούμενο: η ενεργοποίηση των πολιτών, η διάθεση προσφοράς και η συμμετοχή. Όταν οι πολίτες μέσα από συλλογικότητες δρουν με στόχο καλύτερους όρους ζωής, τα αποτελέσματα είναι θετικά. «Το κράτους αφήστε το στην άκρη στην αρχή…» μας είπε κάποτε ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος…! Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, όταν το αίτημα δυναμώσει και εκφράσει κοινωνικές ανάγκες, τότε και οι κρατικοί θεσμοί θα το αγκαλιάσουν! Έτσι και η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του φεστιβάλ και στήριξε την προσπάθεια! Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κοσμόπουλος έπραξε το αυτονόητο και μπράβο του!
Μπράβο σε όλους!
Πάμε για άλλα…!
Θανάσης Παπαμιχάλης
Κοινωνιολόγος
Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ¨Ο ΘΕΟΓΝΙΣ¨

Παρόμοια άρθρα

Back to top button