ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ με πρόγραμμα για την ανάπτυξη στο ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ «Παπά Περιβόλι»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του Σωτήρη Πιλίλη, υποψήφιου δημάρχου Μεγαρέων και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.

Όταν το έτος 1998 η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) μέσης όχλησης στου “Παπά Περιβόλι” εντάχθηκε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) των Μεγάρων ως Βιομηχανικό Πάρκο – Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) χαμηλής όχλησης, όλοι πίστεψαν ότι θα μπορούσε να γίνει εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής των Μεγάρων.

Η συνέχεια όμως δεν δικαίωσε αυτούς που το πίστεψαν. Οι λόγοι βέβαια είναι πολλοί.
Η μελέτη της πράξης εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ “Παπά Περιβόλι” 1400 στρεμμάτων περίπου, τελείωσε το 2009 και η πράξη εφαρμογής του Σχεδίου εγκρίθηκε το ίδιο έτος. Όμως από το 2009 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Οι υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση αφού στο οδικό δίκτυο δεν έχει γίνει τίποτα και τα δίκτυα ύδρευσης και δημοτικού φωτισμού είναι σε πρωτόγονη κατάσταση.

Αλλά και οι υποδομές στην ενέργεια και στις επικοινωνίες (δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ) είναι σε εμβρυακή κατάσταση. Δεν νοείται το 2023, στην εποχή της πληροφορικής και του διαδικτύου, να μην υπάρχουν σοβαρές υποδομές στις επικοινωνίες. Όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά στην εξωστρέφεια και στην προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ “Παπά Περιβόλι”.

Οι λόγοι που την τελευταία δεκαετία δεν αναπτύχθηκε το ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ “Παπά Περιβόλι”, εντοπίζονται κυρίως στα λάθη της πράξης εφαρμογής, αλλά και στην αδιαφορία του Δήμου. Η πράξη εφαρμογής αφενός έδωσε οικόπεδα εξ αδιαιρέτου σε δύο ή και περισσότερους ιδιοκτήτες, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές των περιπτώσεων είναι δύσκολο ένας επενδυτής να βρει το οικόπεδο στην έκταση και στις προδιαγραφές που το θέλει.

Αφετέρου, για τον υπολογισμό της εισφοράς σε γη και χρήμα όρισε την τιμή των 74 ευρώ, τιμή πολύ υψηλή σε σχέση με την πραγματική αξία των οικοπέδων. Έτσι δεν εισπραχτήκαν τα χρήματα από την εισφορά σε γη και χρήμα των οικοπέδων, χρήματα που είναι ανταποδοτικά και που προορίζονται για τα έργα υποδομής στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ. Από την άλλη η αδιαφορία του Δήμου, που όπως είπαμε, παρότι εισπράττει από τις επιχειρήσεις τέλη καθαριότητας και φωτισμού, παρέχει στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ πλημμελείς υπηρεσίες καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού και στην ουσία δεν έχει εκτελέσει κανένα έργο υποδομής.

Στο Συνδυασμό μας ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ έχουμε και πρόγραμμα και όραμα, και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο το ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ “Παπά Περιβόλι”, ώστε να γίνει ο πόλος έλξης νέων επιχειρήσεων και επενδύσεων και το πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας, με προοπτική στο μέλλον και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε γιαυτό, είναι να αλλάξουμε την τιμή της αξίας γης των 74 ευρώ στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ, σε κάποια άλλη πολύ χαμηλότερη τιμή (την τιμή ορίζει ειδική επιτροπή μετά από αίτησή μας) και να επανυπολογιστούν τα ποσά της εισφοράς σε γη και χρήμα των οικοπέδων με τη νέα μικρότερη τιμή.

Έτσι θα γίνει η ολοκλήρωση των διαδικασιών σχεδίου πόλης στο ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ “Παπά Περιβόλι”, αφού με τα χρήματα από την πράξη εφαρμογής (που είναι ανταποδοτικά για την περιοχή), θα εκτελεστούν τα έργα των υποδομών που προβλέπει το σχέδιο (οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση μεγάλων φορτηγών μεταφορών, κοινόχρηστοι χώροι, πεζοδρόμια, δημοτικός φωτισμός κ.λ.π.). Παράλληλα είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη σωστών δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και φυσικού αερίου.

Θα ζητήσουμε λοιπόν, ώστε παράλληλα με την κατασκευή των βασικών υποδομών από το Δήμο Μεγαρέων, η ΕΥΔΑΠ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΠΑ να κατασκευάσουν τα δικά τους δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και φυσικού αερίου αντίστοιχα. Βέβαια σε όλα αυτά θέλουμε συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο μας την Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής.

Διάβασα με μεγάλη μου χαρά, ότι η Περιφέρεια προχωρά τη μελέτη για νέο οδικό δίκτυο που πρόκειται να συνδέσει το ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Παπά Περιβόλι με τους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας μας.

Αυτό όταν γίνει θα αποτελέσει ένα πολύ σπουδαίο έργο, που και εμείς το επιθυμούμε πολύ, αφού θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του Πάρκου.

Εναλλακτικά εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι θα γίνει προσπάθεια χρηματοδότησης από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μετατρέψουμε το ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Παπά Περιβόλι σε ένα σύγχρονο Επιχειρηματικό Πάρκο επενδύσεων, ανάλογο με αυτά που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια τέτοια ενέργεια είχε ξεκινήσει ο Δήμος Μεγαρέων το έτος 2013. Ελπίζουμε τώρα να τα καταφέρουμε.

Σωτήρης Πιλίλης
Ιατρός
Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγάρων-Νέας Περάμου-Κινέτας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button