Μήνυμα Γρηγόρη Σταμούλη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων αναφέρει: Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών σε διάφορους κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς τομείς αλλά και, κυρίως, στους αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους.

Η ιστορία ξεκίνησε το 1909 στη Νέα Υόρκη, όταν το σοσιαλιστικό κόμμα γιόρτασε για τις 15.000 γυναίκες που διαμαρτυρήθηκαν για ζητήματα όπως η μισθολογική ανισότητα, οι ίσες ευκαιρίες και η έλλειψη δικαιωμάτων ψήφου. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε σαν εθνική αργία στη νεοϊδρυθείσα Σοβιετική Ένωση (1917) από το δικαίωμα ψήφου που κέρδισαν οι γυναίκες. Το 1975 τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την Διεθνή Ημέρα Γυναικών και από τότε εορτάζεται παγκοσμίως την ημέρα αυτή (μέχρι τότε εορταζόταν μόνο στα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κράτη). Το φετινό θέμα του ΟΗΕ για την ημέρα είναι “Καινοτομία και τεχνολογία για την ισότητα των φύλλων”.

Για την ημέρα αυτή, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, έκανε την εξής δήλωση:
«Στις 8 Μαρτίου τιμούμε την παρουσία των γυναικών στην κοινωνία και γιορτάζουμε τα επιτεύγματά τους. Πάνω από όλα όμως, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ένα ορόσημο για το κίνημα των δικαιωμάτων των γυναικών. Έτσι, όσο τιμούμε και γιορτάζουμε για την παρουσία τους, τις ιδέες τους, τον ακτιβισμό τους, άλλο τόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε πολλούς τομείς τα δικαιώματά τους, στη χώρα μας αλλά όχι μόνο, εξακολουθούν να είναι ελλιπή, περιορισμένα, ημιτελή.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η γυναίκα του σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από τη γυναίκα του 1950 ή του 1970. Είναι επίσης γεγονός ότι τομείς όπως οι διοικητικές θέσεις και η ανεξαρτησία, έχουν από καιρό πάψει να είναι ανδρικό προνόμιο ενώ εκτός εποχής είναι και οι αντιλήψεις που θεωρούν σαν μοναδικό ή κύριο ρόλο των γυναικών τη φροντίδα του σπιτιού. Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι κάθε γυναίκα να έχει πραγματικά ίσες ευκαιρίες.

Εκτιμώ ότι πρέπει να βάλουμε σαν πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη της έμφυλης βίας και των στερεοτύπων. Εφόσον αυτά τα δύο ουσιώδη ζητήματα αντιμετωπιστούν ή έστω περιοριστούν στο ελάχιστο, τότε θα μπορούμε να λέμε ότι γίναμε καλύτεροι άνθρωποι. Μέχρι τότε, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα μας θυμίζει πόσα πρέπει να γίνουν μέχρι να αναγνωρίσουν όλοι και παντού την αξία και τη σημασία των γυναικών στη ζωή, εξαλείφοντας τις διακρίσεις. Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος σχεδίασε ένα διαφορετικό λογότυπο για σήμερα».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button