Η Λαϊκή Συσπείρωση περί παραχώρησης σχολικών χώρων

Η Λαϊκή Συσπείρωση περί παραχώρησης σχολικών χώρων

Οι Σύλλογοι Γονέων είναι συνδικαλιστικά όργανα των γονέων που σκοπό έχουν να εξυψώσουν την μόρφωση των παιδιών τους δίνοντας αγώνα για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διεκδικούν άρτιες υποδομές και κονδύλια αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό που να ικανοποιούν τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων. Δίνουν αγώνα ώστε να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι γονείς από τις τσέπες τους και κυρίως να μην υπάρχει καμιά ανάμειξη ιδιωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία . Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της Δημόσιας Δωρεάν παιδείας.

Από τον «Καλλικράτη» κι έπειτα φαίνεται καθαρά το πώς οι κυβερνήσεις επιχειρούν να εκχωρήσουν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στις Τοπικές διοικήσεις. Δημιουργούν μια σειρά προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία των Συλλόγων Γονέων προσπαθώντας να δώσουν έναν άλλον προσανατολισμό. Να τον χειραγωγήσουν, να τον απονευρώσουν, να χάσει τον διεκδικητικό του χαρακτήρα και να γίνει ένα κομμάτι της Διοίκησης που θα συνεισφέρει στα οικονομικά του σχολείου και θα δείχνει «κατανόηση» στην οικονομική δυσπραγία του κράτους και του Δήμου αναζητώντας χορηγούς. Γίνονται δηλ. οι Σύλλογοι Γονέων συνένοχοι στη σφαγή του δικαιώματος όλων των παιδιών, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ, στη μόρφωση που τους αξίζει!

Η πολιτική αυτή των κυβερνήσεων δεν αποσκοπεί μόνο στο να απαλλαγούν από την χρηματοδότηση των σχολείων μετατρέποντάς τα σε αυτόνομες μονάδες-επιχειρήσεις. Πολλοί περισσότερο θέλουν να φτιάξουν μελλοντικούς πολίτες-εργάτες υποταγμένους στη λογική αυτού του βάρβαρου συστήματος, γονείς-πελάτες και δασκάλους με το κεφάλι σκυφτό.

Οι Σύλλογοι Γονέων έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις και πρέπει να σταθούν μπροστά και να αγωνιστούν για την μόρφωση που αξίζει στα παιδιά τους. Να απομονώσουν διάφορες φωνές που επιχειρούν να διαλύσουν τους Συλλόγους ή να τους μετατρέψουν σε φερέφωνα της αντιλαϊκής πολιτικής που τόσα χρόνια εφαρμόζεται ΚΑΙ στα σχολεία. Οι γονείς να συμμετέχουν μαζικά στους Συλλόγους Γονέων, να ενημερώνονται για τα εκπαιδευτικά προβλήματα και να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του Συλλόγου τους.

Οι Δ/ντες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να βοηθούν τους Συλλόγους Γονέων στην κατεύθυνση αυτή και να είναι σύμμαχοι στον αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Τα λέμε αυτά, με αφορμή ένα θέμα που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσει για το αν θα παραχωρηθεί αίθουσα δημοτικού σχολείου για τη διενέργεια εκλογών του Συλλόγου Γονέων. Στο Δημ. Συμβούλιο τοποθετηθήκαμε λέγοντας πως είναι ένα θέμα που δεν έπρεπε να έρθει στο Συμβούλιο, αφού ο Σύλλογος Γονέων είναι εσωσχολικός φορέας και αρκεί η έγκριση του Δ/ντη του σχολείου. Οι εκλογές δεν αποτελούν δράση ή εκδήλωση του Συλλόγου, αλλά συστατικό κομμάτι της λειτουργίας τους και είναι αυτονόητο πως πρέπει να διευκολύνονται σ’ αυτό.

Έτσι μάλιστα ερμηνεύουν και διάφοροι νομικοί την παραχώρηση σχολικών χώρων: «. Για την περίπτωση παραχώρησης σχολικών χώρων σε εσωσχολικούς φορείς είναι αυτονόητο ότι οι σχολικοί χώροι πρέπει να είναι διαθέσιμοι στους φορείς αυτούς ώστε να ασκούν με άνεση το έργο τους δηλαδή είναι δυνατό να παραχωρούνται για συνελεύσεις και συνεδριάσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ΕΛΜΕ, ΕΛΓΕ στους τοπικούς συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών, στις σχολικές εφορείες καθώς και στις μαθητικές κοινότητες. Η παραχώρηση στην περίπτωση αυτή γίνεται μετά από συνεννόηση του ενδιαφερομένου φορέα με τη Δ/νση του Σχολείου.»

Οι Σύλλογοι Γονέων πρέπει σταθερά και απαρέγκλιτα να προασπίζονται το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό προσέχοντας στον χαρακτήρα που έχουν οι εκδηλώσεις τους ώστε να μην βάζουν ιδιώτες , βάζοντας π.χ. ιδιώτες ή να μην έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα εμποδίζοντας όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σ’ αυτές. Ο σεβασμός του χώρου του σχολείου και η διατήρηση της καθαριότητάς του θεωρείται πως είναι δεδομένο, αφού ο χώρος αυτός είναι ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ! Όλα αυτά είναι αυτονόητα και δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης ενός δημοτικού συμβουλίου!

Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων να σταθούν επάξια στις απαιτήσεις των καιρών και να δώσουν κοινό αγώνα για την μόρφωση που αξίζουν τα παιδιά μας. Να μην λυγίσουν απέναντι σε όσους παίζουν διαλυτικό ρόλο και επιχειρούν να σπείρουν την απογοήτευση στους γονείς οδηγώντας τους σε παραίτηση. Μην περιμένουμε να μας λύσουν τα προβλήματα αυτοί που μας τα δημιούργησαν!

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

therealstory-gif-960×118

Σχετικά άρθρα

To megaratv.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.