Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό του Δ. Μεγαρέων

Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του Δήμου Μεγαρέων έτους 2020 που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Ιανουαρίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με τον δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Χοροζάνη τοποθετείται για το συγκεκριμένο θέμα ως εξής:

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια προέκταση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Με μια κουβέντα, κέρδη για το κεφάλαιο και θυσίες για τον λαό. Μπορεί η κυβέρνηση να κοροϊδεύει μιλώντας για «μείωση των φόρων» και «αυξήσεις στους μισθούς», έρχεται όμως η πραγματικότητα των αριθμών και τη διαψεύδει: Το σύνολο των φόρων, άμεσων και έμμεσων που θα πληρώσει ο λαός αυξάνεται κατά ένα δις! Οι μόνοι φόροι που μειώνονται είναι αυτοί του κεφαλαίου κατά 0,5 δις.

Αυτή την πολιτική δέχεται η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις που «γκρινιάζουν στα λόγια» για τη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος όχι για να διεκδικήσουν ή να κινητοποιήσουν τον λαό, αλλά για να δικαιολογήσουν την κατάσταση και να προτείνουν «ρεαλιστικές» λύσεις: αύξηση της «εισπραξιμότητας», φορομπηχτική πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ελαστικές σχέσεις και μαύρη εργασία των υπαλλήλων του Δήμου.

Και επειδή-το έργο είναι χιλιοπαιγμένο- ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, τώρα η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια ούτε για διαφωνίες! Οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση που θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή! Με απλά λόγια, αν προτείνουμε κατάργηση των διδάκτρων για τα δημοτικά ωδεία, θα πρέπει να αποδείξουμε πως αυτό δεν θα πλήττει τα δημοσιονομικά του Δήμου! Διαμορφώνεται ένα αυστηρό κατασταλτικό πλαίσιο συμμόρφωσης στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης και της φορομπηξίας! Οι φωνές για την υπηρέτηση των λαϊκών αναγκών φιμώνονται στο δημοτικό συμβούλιο και δεν μπαίνουν ούτε καν προς ψήφιση!

Πουθενά δεν υπάρχουν κονδύλια για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία πέρα από κάποια «μπαλώματα» και υποσχέσεις για «πακτωλούς εκατομμυρίων» που έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Μπαλώματα στους δρόμους, μπαλώματα στην παλιά εθνική οδό, «μπαλωμένη» ζωή. Οι κάτοικοι της Κινέτας αλλά και όλων των άλλων περιοχών πρέπει να περιμένουν να «ωριμάσουν» τα έργα και ως τότε να κάνουν υπομονή και να συνεχίσουν να πνίγονται και να καίγονται.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να κάνουν υπομονή και τα παιδιά να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες, δίχως τις απαραίτητες υποδομές, δίχως να καλύπτονται οι λειτουργικές τους ανάγκες. Η ανέγερση του 4ου Δημοτικού παραπέμπεται στις καλένδες και πρέπει να αποτελέσει πεδίο άμεσης αγωνιστικής δράσης. Οι συμβασιούχες καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες, ενώ η επιδημία γρίπης χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για άμεσα μέτρα πρόληψης και προστασίας, για μόνιμο προσωπικό, πράγμα ανύπαρκτο στο σύνολο των σχολείων, προφανώς γιατί είναι «μη ρεαλιστικό».

Η πόλη έχει γεμίσει σκουπίδια λόγω όπως συνεχώς ακούγεται, έλλειψης προσωπικού, οχημάτων, κονδυλίων. Ο λαός που πληρώνει το 93% του συνόλου του προϋπολογισμού με χίλιες δυο μορφές, πρέπει να ξαναπληρώσει για να έχει τα αυτονόητα που δικαιούται! Την ίδια στιγμή προβάλλει ως «μονόδρομος» η ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών για τη λύση του προβλήματος. Ο λαός κυριολεκτικά ματώνει για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και ο Δήμος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να την υπηρετεί.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και αποδεικνύουν το πόσο «στεγνά» πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» Δήμος και λοιπές δημοτικές παρατάξεις. Από τα σκουπίδια που μας πνίγουν ως τα κορμοδέματα που έκαναν το ίδιο. Από το νερό της Κινέτας – που όλο έρχεται και ποτέ δεν το βλέπουμε – μέχρι το 40% των παιδιών που είναι εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και άλλα που πάνε σε ιδιωτικούς με voucher και θα μείνουν απ’ έξω με τη λήξη του προγράμματος. Από ένα Κέντρο Υγείας που μονίμως υπολειτουργεί, μέχρι τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, που οι γονείς πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί εύκολα να καλύψει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει! Ο λόγος που δε γίνεται, ο λόγος που δεν κατευθύνεται προς όφελος του λαού είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που στρώνεται πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Ο λαός των Μεγάρων πρέπει να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική, να γυρίσει την πλάτη σ’ αυτούς που την υπηρετούν και να διεκδικήσει:

  • Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων αντιπλημμυρικών, πυροπροστασίας και αντισεισμικών.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργία ελεύθερων χώρων για το λαό και τις ανάγκες του.
  • Έργα οδοποιίας σύγχρονα και δημοτική συγκοινωνία δωρεάν που να καλύπτει όλες τις περιοχές.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες κι όχι την επιχειρηματική κερδοφορία.
  • Δωρεάν Υγεία και Παιδεία με κατάλληλες υποδομές και επαρκές μόνιμο προσωπικό.

Ο «ρεαλισμός» τους λέει πως αυτά που λέμε θα γίνουν στη Δευτέρα Παρουσία. Ο «ρεαλισμός» τους λέει πως μπορεί να συνυπάρξει η καπιταλιστική κερδοφορία με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ρεαλιστικό για μας είναι αυτό που λειτουργεί προς όφελος του λαού και καλύπτει τις ανάγκες του. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Καλούμε όλο τον λαό να το καταψηφίσει στη συνείδησή του, και να παλέψει, αφού με τους αγώνες του…. στο τέλος το δίκιο θα νικήσει.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button