Ο Γ. Μπερδελής κατά της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων αποτελεί νέο χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και θα πρέπει να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την κατηγορηματική αντίθεση μας σ’ αυτήν την οπισθοδρομική, αντιεκσυγχρονιστική, αντιαυτοδιοικητική και αντιευρωπαϊκή πράξη της κυβέρνησης. Η Δημοτική Αστυνομία σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες των δήμων. Αυτή η σημαντική υπηρεσία όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά να επεκταθεί και σ’ άλλους δήμους που δεν έχουν (στον δήμο μας εκκρεμεί αίτημα από το 2000). Να εκσυγχρονιστεί και να υποστηριχθεί με μέσα και υποδομές ώστε να μπορεί να επιτελέσει την κοινωνική αποστολή της.

 

Σε όλες τις σύγχρονες πόλεις του κόσμου η Δημοτική Αστυνομία κατέχει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ευταξίας της πόλης, ενώ είναι επιφορτισμένη και με άλλα καθήκοντα όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

 

Στη χώρα μας θεσμοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια με σημαντική καθυστέρηση (όπως όλα) έναντι των ευρωπαϊκών πόλεων και αποτελεί κατάκτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χάρη αυτής έχουμε σημαντική βελτίωση της εικόνας των πόλεων. Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον έλεγχο της ρύπανσης, την λειτουργία των καταστημάτων, την στάθμευση, την προστασία και φύλαξη της δημοτικής περιουσίας, το παραεμπόριο, την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας, την τάξη και αστυνόμευση κάθε εκδήλωσης του δήμου, φορέας υλοποίησης είναι η Δημοτική Αστυνομία.

 

Το πιο τραγελαφικό είναι όμως ότι ενώ με τον Νόμο Καλλικράτη επιχειρείται η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τους δήμους, καταργούν την Δημοτική Αστυνομία υπηρεσία άκρως απαραίτητη για την εξυπηρέτηση όλων αυτών. Για τους ίδιους λόγους ταυτόχρονα πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεση μας και για την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων, διότι αυτό σημαίνει άμεση υποβάθμιση των χώρων της εκπαίδευσης και φυσικά κάθε σχολική μονάδα χωρίς φύλαξη έρμαιο κάθε παραβατικότητας. Η φύλαξη και η προστασία μαθητών και κτηρίων συνεπώς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση την ύπαρξη των σχολικών φυλάκων.

 

Σε αυτές τις άδικες και αντιαυτοδιοικητικές ενέργειες της κυβέρνησης δυστυχώς οι δήμαρχοι όλων των πόλεων (εκτός μερικών εξαιρέσεων) όχι μόνο πιάστηκαν αδιάβαστοι αλλά έχουν και μέρος ευθύνης.

 

Γιατί γνώριζαν με τον ν. 4093/12 είχε ήδη αρχίσει η διαδικασία της κινητικότητας δηλαδή είχε ξεκινήσει η διαδικασία μετάταξης των υπαλλήλων μετά από ένα καθεστώς διαθεσιμότητας. Το δε ποσοστό μετάταξης σε άλλες θέσεις του δημοσίου θα έφθανε στο ποσοστό 80-90%. Στο πλαίσιο αυτό τους ζητήθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να στείλουν στο ΑΣΕΠ Πίνακες Συνδρομής Κριτηρίων και τις αντίστοιχες αιτήσειςδηλώσεις προτίμησης θέσεων των υπαλλήλων.

 

Σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι κινούμενοι από μικροπολιτικούς και μόνο λόγους προτίμησαν να κάνουν τον «ψευτοτσαμπουκά» και να μην στείλουν τις σχετικές λίστες υπαλλήλων που θεωρούσαν υπεράριθμους.

 

Ταυτόχρονα θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ξεπέρασαν το πρόβλημα μη αντιδρώντας τότε δυναμικά και κυρίως μην έχοντας εναλλακτική πρόταση φθάσαμε στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, πράξη πέρα για πέρα αντιεκσυγχρονιστική και αντιδημοκρατική.

 

Θεωρώ ότι αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική ήττα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένα μάθημα στους δημάρχους της χώρας μας που πρέπει επιτέλους να πάψουν να λειτουργούν με το «ψευτοτσαμπουκά» και την νοοτροπίααντίληψη των συνδικαλιστών της δεκαετίας του 80.

 

Όταν λένε «όχι» θα πρέπει να γνωρίζουν και να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλο και σκληρό αγώνα και κυρίως να γνωρίζουν ότι οι τελικές απώλειες δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ενδεχομένως περίμεναν.

Άλλωστε πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού;

 

 

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιώργος Μπερδελής

Δημοτικός Σύμβουλος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button