Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων-Ν. Περάμου: «Πολιτική προστασία – Από ποιους, για ποιους;»

Ακολουθεί άρθρο-επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγάρων-Νέας Περάμου με θέμα την πολιτική προστασία και τον σχεδιασμό ολοκληρωμένης πυροπροστασίας.

«Με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει σε λίγες μέρες στο δημοτικό συμβούλιο για την αντιπυρική προστασία της περιοχής, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

Το κράτος έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, που οφείλει μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του λαού αλλά και το Περιβάλλον. Ποιος είναι ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και της σημερινής; Τι μας λέει η μέχρι τώρα πείρα;

– Στον τομέα της πρόληψης, που είναι ο πιο βασικός, αφού το ζήτημα είναι να μην πιάσει φωτιά, δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα! Η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία απογυμνωμένες από προσωπικό και υποδομές. Καθαρισμός δασών, διάνοιξη δρόμων, πυροσβεστικές φωλιές, σχέδια και ασκήσεις εκκένωσης από ανύπαρκτα ως μηδαμινά.

– Στον τομέα της καταστολής κάθε χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις λιγοστές με τους πυροσβέστες μας να πέφτουν λιπόθυμοι από την κούραση και τα ελλιπή μέσα προστασίας. Τα εναέρια μέσα να μην επαρκούν και τα μόνα που περισσεύουν να είναι οι υποσχέσεις πως θα…

– Είναι ξεκάθαρο πια και μας το λένε κατάμουτρα –μέσα από τις περίφημες ευρωπαϊκές οδηγίες- ότι δεν δίνουν δεκάρα για την προστασία του λαού. Η λογική «κόστους-οφέλους» σε όλο της το μεγαλείο! Τα χρήματα που δίνονται για την Πολιτική Προστασία από τον κρατικό προϋπολογισμό ελάχιστα και ό,τι δίνεται καταλήγει σε εργολάβους που κοστίζουν διπλάσια και τριπλάσια για έργα αποσπασματικά που πολλές φορές μεγαλώνουν το πρόβλημα αντί να το λύνουν! Για την κυβέρνηση και την ΕΕ τα δάση δεν είναι πηγή ζωής αλλά κέρδους! Τα δέντρα γι’ αυτούς είναι μόνο βιομάζα για αυτό βάζουν ξυλέμπορους να τα προστατεύουν! Γι’ αυτό νομοθετούν και δίνουν το δικαίωμα εγκατάστασης αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές Natura!

– Μέσα σ’ όλα αυτά κι αφού αναγορεύσουν ως κύριο ένοχο των πυρκαγιών την «κλιματική κρίση», τα «έκτακτα φαινόμενα» και την «ασυνειδησία ορισμένων» ρίχνουν όλη την ευθύνη της Προστασίας στους δήμους και στον ίδιο το λαό! Ο λαός λοιπόν, που δεν μπορεί –ελέω της πολιτικής τους- να καλύψει βασικές του ανάγκες, θα πρέπει να προχωρήσει όχι μόνο στον καθαρισμό των οικοπέδων αλλά και να εκπονήσει τεχνικό σχέδιο με παρεμβάσεις στον γύρω χώρο μέχρι και το πώς θα γίνει η εκκένωση! Αλλιώς τιμωρείται με χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και θα είναι οι δήμοι αυτοί που θα κάνουν τους ελέγχους! Ποιοι δήμοι; Αυτοί που δεν μπορούν ούτε τους δικούς τους χώρους να καθαρίσουν και αφήνουν τα κλαδέματα αμάζευτα, εστίες φωτιάς, όπως για παράδειγμα στην Κινέτα, όπου υπάρχουν τόνοι κλαδεμάτων δίπλα από την Εθνική και περιμένουν την ευγενή κίνηση της ιδιωτικής εταιρίας να τα μαζέψει προς…αξιοποίηση!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τα σωματεία, τους φορείς, όλο τον λαό να είναι σε ετοιμότητα γιατί οι φωτιές είναι μπροστά μας:

– Να είμαστε σε εγρήγορση κι ετοιμότητα γνωρίζοντας-το έχουμε πρόσφατα δει σε πολλές περιοχές της χώρας- πως «μόνο ο λαός σώζει τον λαό»!
– Το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση πως δεν θα παίξει τον ρόλο του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού μετά την απαράδεκτη ΚΥΑ που ρίχνει όλα τα βάρη στους πολίτες, τους εξουθενώνει οικονομικά και τους καθιστά υπεύθυνους επειδή…θα καούν!
– Να διεκδικήσει ο Δήμος άμεσα κονδύλια από το κράτος ώστε να προχωρήσει η Πολιτική Προστασία σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πυροπροστασίας χωρίς εμπλοκή εργολάβων και ΜΚΟ».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button