«Λαϊκή Συσπείρωση» για Δημοτικά Τέλη και ψήφισμα ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Ακολουθεί δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού του Δήμου Μεγαρέων «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη, που περιέχει τις θέσεις του συνδυασμού για τα δημοτικά τέλη και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στις ανεμογεννήτριες, θέματα τα οποία ετέθησαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων (2/7/22).

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Στην τελευταία συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη, αποφασίστηκε η διατήρησή τους, για το 2023, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Με την απόφαση αυτή συμφώνησαν και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης (πλην του Κ. Βαρελά), ενώ κανείς δεν βρέθηκε να προτείνει μια ελάφρυνση για τους επαγγελματίες της περιοχής, ούτε καν ο σύμβουλος που είναι και στον Εμπορικό Σύλλογο.

Η πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ κινείται στη λογική της πλήρους απαλλαγής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τα ανταποδοτικά τέλη. Ήδη έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πολλά με τους άμεσους και έμμεσους φόρους-το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από μας- ενώ ο μεγαλύτερος όγκος αυτών διοχετεύεται με διάφορες μορφές στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το επιχείρημα του Δήμου για τη μη μείωση των δημοτικών τελών είναι το γνωστό: Δεν είναι επαρκής η κρατική χρηματοδότηση και οι ανάγκες είναι αυξημένες. Αυτό είναι σωστό, γιατί αυτός είναι ο σχεδιασμός τους και ο Δήμος αποδέχεται αυτόν τον σχεδιασμό και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων να «πετούν» μια σειρά αρμοδιότητες στους Δήμους δίχως την ανάλογη χρηματοδότηση.

Είναι λοιπόν συνεργός –όπως φάνηκε και με τη σημερινή ψήφιση- στα σχέδιά τους να μετακυλήσουν το βάρος στους δημότες, να εμπορευματοποιήσουν μια σειρά υπηρεσίες και δομές, να ανατρέψουν εργασιακές συμβάσεις και να αναστείλουν τις απαραίτητες προσλήψεις. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν διεκδικεί την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων στον Δήμο, την απόδοση του συνόλου των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ βρίσκεται απέναντι στους σχεδιασμούς αυτούς και διεκδικεί:

– Να μην πληρώσει -ξανά- ο λαός για την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και τις κοινωνικές υπηρεσίες, που είναι κρατική ευθύνη.
– Μείωση των δημοτικών τελών 50% για τις κατοικίες.
– Κατάργηση του ΤΑΠ
– Μείωση στους επαγγελματίες 50%
– Πλήρης απαλλαγή για τους απόρους.
– Για τους πολύτεκνους (4 και επάνω) πλήρης απαλλαγή για εισόδημα ως 30.000 € και 50% για εισόδημα 30.000€ ως 40.000€.
– Για άτομα με αναπηρία 67% και πάνω πλήρης απαλλαγή, με εισόδημα από 30.000€ ως 40.000€, απαλλαγή 50%.
– Χήρος ή χήρα με παιδιά πλήρης απαλλαγή.
– Μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά και εισόδημα ως 20.000€ πλήρης απαλλαγή.
– Μακροχρόνια άνεργοι και εισόδημα ως 7.000€ πλήρης απαλλαγή
– Μείωση του οικιακού συντελεστή σε όλους και ξεχωριστό, χαμηλό συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους.
– Κατάργηση του Τέλους Ταφής Απορριμμάτων.

Οι μειώσεις αυτές να καλυφθούν με αύξηση του συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις (διυλιστήρια, Ολυμπία Οδό, τράπεζες, Σούπερ Μάρκετ κ.ά).

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το κοινό ψήφισμα των όμορων Δήμων που λέει ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Γεράνεια όρη. Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό, τίθεται όμως το ερώτημα: Αφού όλοι –παντού στην Ελλάδα-διαφωνούν, αφού το Υπουργείο διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να δοθεί καμιά αδειοδότηση, αφού το Σύνταγμα κηρύσσει αναδασωτέες τις καμένες δασικές εκτάσεις, τι στο καλό γίνεται κι έχουν γεμίσει όλα μας τα βουνά ανεμογεννήτριες;

Τα αιολικά πάρκα που ξεφυτρώνουν ασύδοτα παντού δημιουργώντας τεράστια περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά προβλήματα στους κατοίκους πολλών περιοχών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για….ένα καλύτερο περιβάλλον! Όταν μιλούν βέβαια για περιβάλλον δεν εννοούν το φυσικό, αλλά το…επιχειρηματικό! «Πράσινη ανάπτυξη» σημαίνει πως ένα τεράστιο μέρος του Ταμείου Ανάπτυξης της ΕΕ διοχετεύεται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για αιολικά και ηλιακά πάρκα, ενώ με την «πράσινη μετάβαση» εγκαταλείπεται ο φθηνός λιγνίτης για να αντικατασταθεί από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Και να μην ξεχνάμε, πως όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά από την σκληρή φορολόγηση των λαών που ματώνουν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τη μετατροπή της Ενέργειας σε καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν-επί ΣΥΡΙΖΑ- και το Χρηματιστήριο Ρύπων –για τον ρυπογόνο λιγνίτη- συμπληρώνεται η εικόνα του πώς φτάσαμε ως εδώ αλλά και του τι πρέπει να διεκδικήσουμε. Ανάμεσα στην ανάγκη του λαού να ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον και να το αξιοποιεί προς όφελός του, παρεμβάλλεται το επιχειρηματικό κέρδος που το καταστρέφει προς δικό του όφελος. Ανάμεσα στην ανάγκη του λαού για φθηνή ενέργεια μέσα από τη σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων μορφών ενέργειας (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά εργοστάσια) παρεμβάλλεται το κέρδος των μονοπωλίων Ενέργειας που καταδικάζουν τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια.

Δήμοι και Περιφέρειες – ανάμεσα τους και ο δικός μας – συμφωνούν με την πολιτική αυτή και μάλιστα χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να εξαπατήσουν τον λαό κάθε περιοχής μιλώντας για ανάπτυξη, για θέσεις εργασίας, για φθηνότερη ενέργεια και να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, να αναστείλουν τις αγωνιστικές του διαθέσεις για καλύτερους όρους ζωής.

Επειδή λοιπόν ο λαός έχει αποκτήσει πείρα από τις διάφορες ανέξοδες υποσχέσεις και τα μεγάλα ΟΧΙ που έγιναν μεγάλα ΝΑΙ, πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Να μην περιμένει καμιά κυβέρνηση –τωρινή ή μελλοντική-πως θα του λύσει τα προβλήματα και να κατανοήσει πως πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και πάνω απ’ όλα να συνειδητοποιήσει πως όσο υπάρχει επιχειρηματικό κέρδος, η ζωή του θα υποτάσσεται σ’ αυτό. Δίπλα λοιπόν στο ξεθωριασμένο ΟΧΙ του ψηφίσματος ο λαός πρέπει να προσθέσει με μεγάλα γράμματα:

– ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
– ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
– ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button