Κοινωνικές δομές από το Δήμο

Στο Δήμο δημιουργήσαμε νέο δίκτυο κοινωνικών δομών, στηρίζοντας τον άνθρωπο και την οικογένεια που χειμάζεται από τις συνέπειες της κρίσης.

Δήμαρχος Ι. Μαρινάκης:

«Φίλε δημότη, δεν είσαι μόνος! Μη διστάσεις να απευθυνθείς στις κοινωνικές δομές του Δήμου, είμαστε δίπλα σου να ακούσουμε το πρόβλημα σου και να σε στηρίξουμε με όσες δυνατότητες διαθέτουμε».

Ένα ευρύ πλαίσιο κοινωνικής μέριμνας λειτουργεί από τον Δήμο Μεγαρέων, σε μια προσπάθεια στήριξης και ανακούφισης εκατοντάδων δημοτών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, λόγω των σκληρών συνεπειών της κρίσης που πλήττει βάναυσα την τοπική κοινωνία που χειμάζεται καθημερινά. Η Δημοτική Αρχή κλήθηκε το 2011 να αντιμετωπίσει μια κατάσταση πρωτοφανή για την σύγχρονη ιστορία της πόλεως των Μεγάρων, σε κοινωνικό επίπεδο.

Άνθρωποι και οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο, δυσπραγία, με σοβαρά προβλήματα, αδυναμίες και εμπόδια ακόμη και γι’ αυτά, που μέχρι προ κρίσεως, θεωρούσαμε όλοι μας δεδομένα για το προς το ζην και κεκτημένα για την στοιχειώδη ποιότητα ζωής.

Σχεδιασμός του Δημάρχου και των συνεργατών του, ήταν η αποτελεσματική στήριξη των δημοτών που βιώνουν σε πιεστικές συνθήκες. Απαιτούνταν κυριολεκτικά ένα εξ’ ολοκλήρου νέο δίκτυο κοινωνικών δομών, που έως το 2011 ο Δήμος δεν διέθετε, καθώς δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε ,τα τελευταία 60 χρόνια, ανάλογα προβλήματα με τα σημερινά.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, ήταν η δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, κατάλληλων και ανάλογων της πρωτοφανούς κρίσης. Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια αφού ξεκίνησε να στήνεται βήμα προς βήμα, κυριολεκτικά από το μηδέν. Ο κατάλληλος σχεδιασμός οδήγησε σταδιακά στον στόχο. Σήμερα ο Δήμος Μεγαρέων λειτουργεί νέες κοινωνικές δομές έναντι της οικονομικής κρίσης και συνεχίζει με διεύρυνση τους, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και δυστυχώς διαρκώς αυξάνονται.

Οι δομές αυτές είναι:

Κοινωνικό Φαρμακείο για απόρους ανασφάλιστους δημότες που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα που τους χρειάζονται. Λειτουργεί στον χώρο του Δήμου στο κτίριο της ΔΕΥΑΜ στην περιοχή των Πλακακίων καθημερινά.

Δημοτικά Ιατρεία για δημότες μας λειτουργούν στην Νέα Πέραμο (Αγιος Παντελεήμονας), στην Κινέτα Μεγάρων, ενώ στην Πάχη γίνεται εξυπηρέτηση ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ για συνταγογραφήσεις.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Λειτουργεί στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα Νέας Περάμου, προσφέροντας αρωγή σε άπορους και κοινωνικά αδύναμους με διανομή τροφίμων.

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Παρέχει δυνατότητα συμπληρωματικής επικουρικής διδασκαλίας σε μαθητές, των οποίων οικογένειες έχουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε δαπάνες φροντιστηρίου. Λειτουργεί στο νέο 6ο Δημοτικό Σχολείο στον Αγιάννη Χορευταρά, με την εξαιρετικά πολύτιμη και καθοριστική εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών, που συνεργάζονται με το πρόγραμμα του Δήμου.

Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεγάρων

Ο Δήμος Μεγαρέων συνεργάζεται ενεργά με την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος στην λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου δίπλα από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, που προσφέρει αρωγή σε διάθεση τροφίμων σε οικογένειες των Μεγάρων που πλήττονται.

Ο Δήμος ως φορέας αρωγής συνεχίζει να στηρίζει την πολύτιμη ανθρωπιστική δράση και προσφορά των Συσσιτίων της Ιεράς Μητροπόλεως της Ενορίας Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα έχει διοργανώσει δράσεις για συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επίσης διοργανώνει επιπλέον δράσεις διάθεσης δωρεάν τροφίμων προς άπορους δημότες του Δήμου Μεγαρέων, στο πλαίσιο επιπλέον στήριξης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως έγινε και πρόσφατα σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες διανομές τροφίμων τις επόμενες μέρες λόγω και της γιορτής των Χριστουγέννων.

Συνδέσεις με ρεύμα

Συντονισμένος στις νέες διατάξεις για τις ηλεκτροδοτήσεις, ο Δήμος Μεγαρέων καταγράφει τις ανάγκες οικονομικά αδύναμων δημοτών και προβαίνει σε συνδέσεις ηλεκτροδοτήσεων σε συνεργασία με την ΔΕΗ, σε όποιο σπίτι έχει γίνει διακοπή ρεύματος, ενώ με την βάση δεδομένων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, προωθεί τον αποκλεισμό νέων διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ στο προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο των ιδιαίτερα αναγκαίων σήμερα κοινωνικών δομών, ο Δήμος μας έχει συστήσει αρμόδια Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας με συντονιστή τον Αντιδήμαρχο κ. Βαρελά και με την συνεργασία πλειάδας συνεργατών της διοίκησης.

Ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης δηλώνει για το θέμα: «Καθημερινά καταγράφουμε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα πρώτης προτεραιότητας και ανάγκης στον Δήμο μας, που αποτελούν καθαρά προϊόν της πρωτοφανούς κρίσης. Τα προβλήματα είναι πολλά και προσπαθούμε να συμβάλουμε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή τους. Προσπαθούμε εντατικά για την στήριξη των αδύναμων και χειμαζόμενων δημοτών μας, που ταλαιπωρούνται από τις συνέπειες της χαοτικής λαίλαπας που ονομάζεται κρίση και ταλανίζει σοβαρά την τοπική κοινωνία μας.

Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και πραγματικά αυτό που προέχει για μας καθημερινά είναι να μην αφήνουμε κανένα άνθρωπο που έχει ανάγκη στα αζήτητα. Είναι μια δύσκολη πραγματικά προσπάθεια και αγώνας…

Ο Δήμος δυστυχώς δεν είναι παντοδύναμος, όμως δίνει σκληρή μάχη για την στήριξη της κοινωνίας με όλες του τις δυνάμεις μέρα προς μέρα. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε νέες κοινωνικές δομές, ενώ τις διευρύνουμε με νέες δράσεις για να πετυχαίνουμε ό,τι καλύτερο.

Φίλε συνδημότη, πρέπει να γνωρίζεις ότι στις δοκιμασίες της κρίσης δεν είσαι μόνος σου, είμαστε δίπλα σου, για να σε στηρίξουμε στην κρίσιμη ανάγκη σου.

Απευθύνσου στο Δήμο και αυτός θα κάνει ότι είναι εφικτό για να σε βοηθήσει με αίσθημα ευαισθησίας, εχεμύθειας και αλληλεγγύης ανθρώπου προς άνθρωπο. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και έτσι λειτουργούμε ως Δημοτική Αρχή.

Στηρίζουμε τον συνάνθρωπο να σταθεί στα πόδια του, για να μπορέσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ,να επουλώσουμε ή να κάνουμε λιγότερο επώδυνες τις πληγές που επέφερε και συνεχίζει επιφέρει δυστυχώς, η ανατρεπτική οικονομική κοινωνική κρίση.

Φίλε δημότη, ζούμε στην ίδια κοινωνία, έχουμε κατανόηση, επίγνωση, είμαστε αλληλέγγυοι σ’ όλο αυτό που αντιμετωπίζεις, μη διστάσεις να απευθυνθείς στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας του Δήμου καθημερινά. Η ανάγκη δεν είναι ντροπή. Δεν ευθύνεσαι εσύ για την κρίση και τις συνέπειες που κουβαλάς, ευθύνονται άλλοι», καταλήγει ο Δήμαρχος Ι. Μαρινάκης.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button