Κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα-Τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε  και ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να ψηφιστεί αύριο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τρίτο μνημόνιο των 82 δισ. ευρώ.

 

Το πολυνομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ)».

 

Χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: 

Α. Κυρώνεται η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωζώνης (EUROSUMMIT), στην οποία καταγράφονται οι όροι και το πλαίσιο της συμφωνίας
Β. Λήψη φορολογικών μέτρων
Γ. Ρύθμιση θεμάτων της νομοθεσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Πιο αναλυτικά περιλαμβάνει:

 

  •  Λήψη φορολογικών μέτρων

Συγκεκριμένα αυξάνεται η φορολογία για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 29%, από 26%, με αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

 

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι: «Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη
κλίμακα:

– έως 50.000 ευρώ 29%

– πάνω από 50.000 ευρώ 33%

 

  • Ρύθμιση θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

  • Αναδιάρθρωση του Φ.Π.Α.

Οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι τρείς 23%, 13% και 6% (από 6,5%).

 

Στο συντελεστή 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε όλα τα νωπά τρόφιμα μη συσκευασμένα, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

 

  • Λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας,
  • Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Ρυθμίσεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Ένταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ
  • Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους.
  • Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%
  • Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές.
  • Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο Υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση, να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ, με υπουργικές αποφάσεις.

 

Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στα νησιά

Ταυτόχρονα επιβάλλεται όριο 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα μεγάλα νησιά.

 

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

 

Το ποσό που ΦΠΑ που αναλογεί στις συναλλαγές που διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

 

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ

 

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button