Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, στο άλσος Θεόγνιδος στα Μέγαρα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά με θέμα «Ήθη, έθιμα, παραδόσεις του Δήμου Μεγαρέων ως στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προς ένταξη στην UNESCO», που ουσιαστικά αποτέλεσε και το σημαντικό γεγονός έναρξης του αγροφεστιβάλ 15η «Μεγάρων γη».
Η εκδήλωση – ημερίδα ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, στα πλαίσια της οποίας ο Δήμος Μεγαρέων ξεκινά συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO που συμβάλει στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, ούτως ώστε να ενταχθούν ήθη, έθιμα και παραδόσεις του Δήμου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco Γιώργος Κουμουτσάκος, η πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στην Unesco Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η γενική γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Μάιρα Μυρογιάννη, καθώς και ο βουλευτής Δ. Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κλ. Βαρελάς και Λ. Κοσμόπουλος, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος και βέβαια πλήθος κόσμου.
Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Παναγιώτης Μαργέτης, Γιώργος Κώτσηρας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κλεάνθης Βαρελάς και η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα. Όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές επεσήμαναν τη σπουδαιότητα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε πολιτισμού και τόπου και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια τόσο για το εγχείρημα του Δήμου να εντάξει ήθη, έθιμα και παραδόσεις στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όσο και για τον τόπο τον ίδιο και τον πολιτισμό του.
Η παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στην Unesco, Αικατερίνης Τζιτζικώστα, είχε καταλυτικό ρόλο στην εκδήλωση και με τη βαρύνουσα σημασία των λόγων της δήλωσε: «Με τη στήριξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, η σημερινή ημερίδα αποτελεί την έναρξη της συνεργασίας μας με τον Δήμο Μεγαρέων, που διαθέτει πλούσιο πολιτισμό, ήθη, παραδόσεις και έθιμα, τα οποία στοχεύουμε να προβάλλουμε και να αναδείξουμε μέσω των προγραμμάτων της UNESCO. Ευχαριστώ τον Δήμαρχο αλλά ιδιαίτερα τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώτσηρα για την αμέριστη στήριξη του έργου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και για την εξαιρετική συνεργασία μας».
«Ο Δήμος Μεγαρέων με τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο αποτελούν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Με αυτήν την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Δήμος Μεγαρέων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO που συμβάλει στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκτά τη δυνατότητα και έχει μία εξαιρετικής φύσεως ευκαιρία να καταγραφούν όλα τα λαογραφικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου μας, που στην ουσία είναι τα ήθη, τα έθιμα – μερικά εκ των οποίων είναι και μοναδικά – και οι παραδόσεις των ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν σ’ αυτόν τον τόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια αλλά και αυτών που ήρθαν ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία. Αυτός ο πόλος συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών, Unesco και Δήμου Μεγαρέων έχει σκοπό να αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο αυτά τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις μας» τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Μαργέτης.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώγος Κώτσηρας, ανέφερε: «Το σημαντικό αυτό φεστιβάλ ξεκινά με ένα σημαντικό γεγονός καθ’ ότι ο Δήμος Μεγαρέων έχει πλούσιο πολιτιστικό και λαογραφικό περιβάλλον πάνω στο οποίο μπορεί να δράσει και να αναπτυχθεί. Αυτό πρέπει να αναδειχθεί με εξωστρέφεια και αυτήν την προσπάθεια καλούμαστε να αγκαλιάσουμε. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε ούτως ώστε αυτό το πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται, να καταγραφεί στην UNESCO και να μπορέσει ν’ αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή πολλαπλασιαστική αξία για τον τόπο μας και για τη χώρα. Ο ρόλος μας είναι, τον πολιτισμό των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, να τον εκπέμψουμε σε ολόκληρο τον κόσμο με την πιο δυνατή φωνή».
Τέλος, τον λόγο πήρε ο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον υφυπουργό κ. Κώτσηρα για την τιμητική πρόσκληση να παρευρευθεί σ’ αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση, αναφέρθηκε στο τι είναι ακριβώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και το πώς αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική για τον τόπο μας και την Ελλάδα.
Κατόπιν οι ομιλήτριες της ημερίδας για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ανέπτυξαν θέματα που αφορούν στη διαδικασία ένταξης ηθών, εθίμων και παραδόσεων. Για τη διαδικασία ένταξης μίλησε η κ. Μαρία Φακιολά, για τη βιώσιμη ανάπτυξη η Δρ. κ. Αφροδίτη Καμάρα και για τον ρόλο και τη συμβολή των τοπικών κοινωνιών η κ. Κωνσταντίνα Καρτέρη.
Με το τέλος των παρουσιάσεων της ημερίδας ακολούθησε παρουσίαση εθίμων και παραδόσεων από τις λαογραφικές ομάδες Μεγάρων, Νέας Περάμου και Μελιού, συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής. Συμμετείχαν το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Λαογραφικός Σύλλογος Μεγάρων «Ο χορός της τράτας, ο Όμιλος Αλκάθους και Καρία, ο Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων, ο Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Ιωάννης Θεολόγος» Μελί Μεγάρων και ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών.
Ολόκληρη η εκδήλωση – ημερίδα: