Ημερίδα ενημέρωσης: Περιοχή υψηλού κινδύνου οι Αιγειρούσες Αλεποχωρίου [βίντεο]

Μία πολύ σημαντική ημερίδα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022 – 2023, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων στην περιοχή Αιγειρούσες Αλεποχωρίου, περιοχή η οποία χαρακτηρίστηκε υψηλού κινδύνου.

Η προετοιμασία και ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και κυρίως τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, όπως τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποτελεί πλέον μονόδρομο για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας και τις επόμενες γενιές από τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Η απλή απόδοση ευθυνών δεν έχει να προσφέρει τίποτα όταν αποπροσανατολίζει από την αναζήτηση λύσεων και την ανάγκη για αλλαγή στάσης και νοοτροπίας, όπως επεσήμαναν και οι μελετητές επιστήμονες. Αυτό ήταν και το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης – άσκησης που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων, την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και την Επιχειρησιακή Ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο πρώτο μέρος της άσκησης πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου στην αίθουσα του εξοχικού κέντρου «Θάλασσα», στο Αλεποχώρι. Διακεκριμένοι επιστήμονες κατέδειξαν επ΄ ακριβώς τα γεωγραφικά σημεία τα οποία είναι εν δυνάμει εκτεθειμένα σε πλημμύρα και συνακόλουθες κατολισθήσεις και τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας από αυτά.

Συγκεκριμένα η κ. Αλεξία Τσούνη, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην Τεχνολογία Υδατικών Πόρων και στην Υδρομηχανική, παρουσίασε διεξοδικά τα κρίσιμα σημεία που έχουν καταγραφεί επισημαίνοντας τον υψηλό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στο μεγάλο ρέμα που εκβάλλει στα «Δελφίνια» και υποδεικνύοντας μέτρα προστασίας, όπως ο συχνός καθαρισμός των ρεμάτων όχι μόνο από τα καμένα, τους κορμούς, τη στερεοπαροχή – λάσπη αλλά και από μπάζα και άλλα απορρίμματα, όπως οικιακές συσκευές, στρώματα, κλπ που εντοπίστηκαν και από τις αυτοψίες που έγιναν.

Στη συνέχεια ο καθηγητής γεωλογίας, δόκτωρ κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης ανέλυσε τα φαινόμενα κατολίσθησης ως αποτέλεσμα της διάβρωσης του εδάφους και επεσήμανε συγκεκριμένα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως στον δρόμο Αιγειρούσες – Μαυρολίμνη, Χανίου και Αγίου Ιωάννη Προδρόμου υποδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων υποστήριξης του οδικού δικτύου της περιοχής και ιδιαιτέρως του παραλιακού μετώπου.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του δόκτορα κ. Χαράλαμπου Κοντοέ για την αξιοποίηση της διαδικτυακής γεωπληροφοριακής πλατφόρμας που έχουν πλέον στη διάθεσή τους όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας, του Δήμου, της Πυροσβεστικής αλλά και των εθελοντικών ομάδων για την πρόληψη και τη διαχείριση επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων. Μπορεί κανείς να εντοπίσει ακριβώς τα σημεία που εκδηλώνονται τα επικίνδυνα φαινόμενα και να κατευθύνει σωστά τόσο τις δυνάμεις διάσωσης όσο και τους πολίτες που καλούνται να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Παρ’ όλα αυτά ως εκ των πρώτων και καλύτερων μέσων αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων ανέδειξε την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και όλων των εμπλεκομένων με την ασφάλειά τους.

Στο δεύτερο μέρος της άσκησης πεδίου πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε κρίσιμα σημεία πολύ υψηλού βαθμού επικινδυνότητας και προετοιμασία για διαχείριση της κατάστασης, παροχή βοήθειας και σχέδια διαφυγής προς ασφαλείς χώρους καταφυγής του πληθυσμού.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ημερίδα στο βίντεο που ακολουθεί:

Παρόμοια άρθρα

Back to top button