Αυτοψία Χ. Στυλιανίδη στο Αλεποχώρι και στο ρέμα Σαρανταπόταμου στην Ελευσίνα

Κοσμόπουλος: «Η Περιφέρεια Αττικής είναι σε εγρήγορση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς»

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Στυλιανίδη και παρόντος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελο Τουρνά, επισκέφθηκε χθες τη Δυτική Αττική, συγκεκριμένα το Αλεποχώρι και το ρέμα Σαρανταπόταμου στην Ελευσίνα, ως περιοχές ευαίσθητες και επικίνδυνες για πλημμυρικά φαινόμενα.

Στη συνέχεια του δελτίου τύπου από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής
σημειώνεται ότι ο κ. Κοσμόπουλος συνεχίζοντας τις ενέργειές του για την προστασία της περιοχής απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, πραγματοποίησε αυτοψίες μαζί με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τονίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και υλοποίησης έργων.

Στην Ελευσίνα στο ρέμα του Σαρανταπόταμου όπου η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Ελευσίνας αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω του καιρικού φαινομένου «Μπάλλος» ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης. Στο συγκεκριμένο σημείο, τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ελευσίνας, με την καθοδήγηση κλιμακίου της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και με την βοήθεια μηχανοκίνητου εξοπλισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κράτησαν τον Σαρανταπόταμο «καθαρό» από φερτά υλικά.

Στο Αλεποχώρι, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδωσαν πολύτιμες οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής, σε ημερίδα που είχε συνδιοργανωθεί από τον Δήμο Μεγαρέων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων. Η περιοχή του Αλεποχωρίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και λόγω των μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Μαΐου και για αυτό η Περιφέρεια Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής έχουν εντείνει τις εργασίες καθαρισμών των ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Τα θέματα αυτά της Δυτικής Αττικής μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος στον Υπουργικό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη, επισημαίνοντας τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Οι πληγές της Δυτικής Αττικής είναι δυστυχώς ανοιχτές. Το φαινόμενο «Μπάλλος» αντιμετωπίστηκε ευτυχώς χωρίς προβλήματα.

Όμως, οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι φαινόμενα που συμβαίνουν συχνότερα πλέον, όπως οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν και για αυτό είμαστε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που μας υποδεικνύει πού να εντείνουμε τις εργασίες καθαρισμών ρεμάτων. Πρέπει να έχουμε κατά νου αυτές τις συνθήκες και να είμαστε προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίζουμε, εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Η ανθρώπινη παρέμβαση και χρονίζοντα θέματα όπως η άναρχη δόμηση, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες καταστροφές των πυρκαγιών δεν αφήνουν περιθώρια. Οφείλουμε και είμαστε σε εγρήγορση.

Η Περιφέρεια Αττικής, με συντονισμό του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, έχει προβεί σε πολύ εντατικές εργασίες καθαρισμών των ρεμάτων και προχωράμε σε αντιπλημμυρικά έργα».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button