Ημέρα Περιβάλλοντος στο ΚΠΕ Ελευσίνας

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Πολιτισμού κ. Βαρελάς Κλεάνθης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Οικονομόπουλος Ευάγγελος, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας για την ημερίδα που διοργανώθηκε επ’ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5-6-2013, παρέστησαν εκπροσωπώντας το Δήμο μας.

Στην ημερίδα ο Αντιδήμαρχος ανέλυσε κατά την ομιλία του  τις δράσεις και τις πολιτικές του Δήμου μας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ανεφέρθη λοιπόν, πως με την ανάληψη των καθηκόντων της η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων σφράγισε τον ΧΑΔΑ των Μεγάρων και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής εκπόνησε μελέτη αποκατάστασης του χώρου βάση της οποίας το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα αυτών των συντονισμένων κινήσεων είναι το καλοκαίρι του 2013 να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου και να έχουμε σύντομα τη χαρά να δούμε το χώρο αποκατεστημένο και συνεπώς την περιοχή μας ασφαλή από οποιαδήποτε επιβάρυνση μπορεί να προκληθεί από αυτόν.

Επίσης σημειώθηκε πως στο Δήμο μας κατασκευάζεται (με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) η αποχέτευση της Νέας Περάμου και παράλληλα βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης, πρόταση για την κατασκευή αποχέτευσης στην επέκταση του σχεδίου πόλεως των Μεγάρων. Συνεπώς σύντομα όλα τα λύματα που θα προκύπτουν από το δήμο Μεγαρέων θα οδηγούνται προς επεξεργασία στην ΕΕΛ Μεγάρων (βιολογικός των Μεγάρων). Εδώ αξίζει να σημειωθεί, διότι δείχνει τον ορθό περιβαλλοντικά τρόπο που πια διαχειρίζεται ο δήμος μας τα περιβαλλοντικά θέματα, πως για την ΕΕΛ Μεγάρων εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί όροι το 2011 και για πρώτη φορά από την κατασκευή της η εγκατάσταση απέκτησε άδεια λειτουργίας το 2013.

Εκτός των άλλων ο  Δήμος Μεγαρέων έχει επιλέξει πια να εκτελεί έργα με τον πιο φιλικό περιβαλλοντικά τρόπο και συνάμα το λιγότερο ενεργοβόρο. Παραδείγματα τέτοιων έργων, είναι η πρόταση για τη βιοκλιματική ανάπλαση του μεγαλύτερου ρέματος της περιοχής (χρηματοδοτούμενο από το ¨Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων¨), η πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τα δημοτικά κτίρια (πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΚΑΠΕ, που η υλοποίηση του βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αλλά πολλά ανάλογα έργα που σχεδιάζονται βάσει των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού. Ο Δήμος μας έτσι συμβάλλει δραστικά στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση των εκπεμπομένων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Δήμος μας, εκτός των άλλων, συμμετέχει  από τις 24 Ιανουαρίου 2011 στο Σύμφωνο των Δημάρχων, δηλαδή στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020. Είναι γεγονός άλλωστε πως ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργείται μέσα  από τις πόλεις. Ο στόχος μάλιστα που τέθηκε, βάση του ΣΔΑΕ (Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια) που κατήρτισε, είναι η μείωση αυτών των εκπομπών κατά 35% μέχρι το έτος 2020.

Γενικότερα όμως, δεδομένου ότι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο πλησιέστερος φορέας διοίκησης των πολιτών, οφείλουν να αποτελούν πρότυπο για τους πολίτες κάνοντας ορθολογική χρήση ενέργειας, υιοθετώντας αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης και δρώντας συνολικά με τρόπο περιβαλλοντικά ορθό. Για παράδειγμα λοιπόν, να αναφέρουμε πως στο Δήμο μας αντικαθίστανται σταδιακά όλοι οι κοινοί λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά παράλληλα γίνεται πλέον σχεδιασμός για γενικευμένη χρήση αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Πολύ μεγάλο βάρος έχει δοθεί και στην κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών (η οποία άλλωστε αποτελεί και μία από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων), μέσω κυρίως της εντατικοποίησης της επικοινωνίας του Δήμου με τους πολίτες του, σχετικά με τα θέματα ενέργειας. Με γνώμονα αυτό σχεδιάζεται σειρά ομιλιών ενημέρωσης των δημοτών μας σε θέματα διαχείρισης της ενέργειας στην καθημερινότητα.

Τέλος ο Δήμος μας βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ασχολούνται με θέματα προστασίας περιβάλλοντος (ΚΟΥΡΟΣ και ΣΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ). Με αυτό τον τρόπο εμπεδώνεται μία κοινή στάση συνεργασίας και προωθούνται αποτελεσματικότερα οι όποιες σχεδιαζόμενες δράσεις. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως εθελοντικές ομάδες καθαρίζουν περιοδικά τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου και συνδράμουν στην οργάνωση των σχετικών με το Περιβάλλον εκδηλώσεων του Δήμου. Παραδείγματα τέτοιων είναι η δράση LETSDOIT που αφορούσε τον καθαρισμό των παραλιών του Δήμου μας, αλλά και ο εορτασμός της Ημέρας Περιβάλλοντος που στο Δήμο μας για πρώτη φορά διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2011 και με συνέπεια συνεχίζουμε έως και σήμερα. Επιπροσθέτως πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη καινούρια εθελοντική δράση καθαρισμού γειτονιών ή ακτών του Δήμου μας, οι οποίες διοργανώνονται κάθε Σάββατο πρωί με πρωτοβουλία του ιδίου του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Ιωάννη Μαρινάκη. Η προαναφερθείσα δράση «ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣ» ξεκίνησε το Σάββατο 1η Ιουνίου στην ακτή του Αγίου Νικολάου και συνεχίστηκε το Σάββατο 8 Ιουνίου στη Πλατεία του Προφήτη Ηλία Μεγάρων. Για τη συνέχεια της δράσης θα ενημερώνονται οι πολίτες του Δήμου Μεγαρέων μέσα από το διαδίκτυο και το τοπικό τύπο. Η  εθελοντική συμμετοχή όλων θα ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.

Κλείνοντας ο κ. Βαρελάς ευχήθηκε η συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζει η διοίκηση του Δήμου μας τα θέματα περιβάλλοντος, να βελτιώνει καθημερινά την ποιότητα της ζωής των δημοτών και να μετατρέψει την ημέρα Περιβάλλοντος από εδώ και στο εξής μια πραγματική μέρα γιορτής.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button