ΕΦΑΔΑ: Συνέχεια προβολής βίντεο ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ» [βίντεο]

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής με τη ΣΤΑ.ΣΥ. που εγκαινιάσθηκε το Μάρτιο του 2023 με στόχο την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εντός της χωρικής της αρμοδιότητας, η δράση προβολής videos διάρκειας ενός λεπτού στις 120 οθόνες που είναι εγκατεστημένες στις αποβάθρες του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς και στις οθόνες των συρμών του τραμ και του μετρό, συνεχίζεται με την προβολή της τρίτης ενότητας videos.

Η Κρήνη του Θεαγένους

Το επιβατικό κοινό «ταξιδεύει» τώρα στα Μέγαρα, για να γνωρίσει τέσσερα ιδιαίτερα αξιόλογα μνημεία της περιοχής. Αρχικά θα κατευθυνθεί στο κέντρο της πόλης, όπου θα «επισκεφθεί» τη μοναδική «Κρήνη του Θεαγένους», την εντυπωσιακή δεξαμενή του 5ου αι. π.Χ. με τους 35 οκτάπλευρους κίονες που στήριζαν τη στέγη της, ένα από τα σημαντικότερα υδρομαστευτικά έργα του Ελλαδικού χώρου, επίτευγμα τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής.

Το τείχος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων

Στη συνέχεια το κοινό θα περιηγηθεί στα περίχωρα της πόλης, ξεκινώντας από τον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου και τη χερσόνησο της Αγίας Τριάδας, όπου θα θαυμάσει το επιβλητικό τείχος της Αγίας Τριάδας, με τους επτά ημικυκλικούς προμαχώνες και την πυργόσχημη πύλη, η θωρακισμένη θύρα της οποίας βρίσκεται σήμερα στην Ι. Μ. Παναγίας Φανερωμένης της Σαλαμίνας. Πρόκειται για το μοναδικό διατείχισμα των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης στην Αττική, το οποίο υπήρξε καταφύγιο για πολλές μεγαρίτικες οικογένειες κατά τη διάρκεια του αγώνα, έδρα της Δημογεροντίας των Δερβενοχωρίων από το 1828 και θέατρο της ορκωμοσίας του αναδιοργανωμένου ελληνικού στρατεύματος, παρουσία και του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, το 1830.

Λόφος Αγίου Γεωργίου Πάχη Μεγάρων

Από εκεί οι επιβάτες θα «ανηφορίσουν» στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, όπου διατηρούνται τα κατάλοιπα της αρχαίας ακρόπολης της Νισαίας, οχυρωματικού έργου του 5ου αι. π.Χ, με τετράγωνους πύργους και διπλά προτειχίσματα, και ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος οικοδομήθηκε επάνω στα ερείπια της ακρόπολης και έδωσε το όνομά του στο λόφο.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισιωτίσσης και Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων

Τέλος, το κοινό θα «ταξιδέψει» δυτικότερα, για να «επισκεφθεί» την Ι. Μ. Αγ. Ιεροθέου στο Μάζι, καθίδρυμα του 11ου αι., με το βυζαντινό Καθολικό με τον ιδιαίτερα αξιόλογο ζωγραφικό διάκοσμο του 12ου αι. στον τρούλο, το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο με τις τοιχογραφίες του 17ου αι. στη δυτική όψη και το μεταβυζαντινό παρεκκλήσι, το οποίο κοσμείται με ζωγραφικό διάκοσμο του 18ου αι., της σχολής του Γεωργίου Μάρκου.

Η ΕΦ.Α.Δ.Α. ευχαριστεί θερμά για την εν λόγω συνεργασία τη ΣΤΑ.ΣΥ., καθώς και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button