Γ. Βασιλείου: ”Η διαπολιτισμική διαμεσολάβηση είναι η μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ Ρομά και μη Ρομά”

Στο πλαίσιο συστηματικής ενασχόλησης της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής στο πεδίο των θεμάτων Ρομά, διεξήχθη στην Ελευσίνα με τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας, Ημερίδα με θέμα: «Δυνατότητες αξιοποίησης της τοπικής ομάδας γυναικών Ρομά και της κοινωνικής διαμεσολάβησης στην προσπάθεια επίλυσης συγκρουσιακών καταστάσεων μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων σε τοπικό επίπεδο», στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού σχεδίου δράσης που υλοποιείται από την Αντίρροπον Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Εθνικό Σημείο Επαφής του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα ROMED2/ROMACT) με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, στην εναρκτήρια ομιλία της συνάντησης, έκανε αναφορά στην ανάγκη προώθησης αποτελεσματικών και κοινωνικά δίκαιων τρόπων προσέγγισης των κοινοτήτων Ρομά στη Δυτική Αττική, τονίζοντας τη σημασία της διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης σε πολλά πεδία επαφών και αλληλεπίδρασης με τους πληθυσμούς Ρομά: σχολικές μονάδες, νοσοκομεία και ευρύτερα υγειονομικές μονάδες, υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, αστυνομικά τμήματα και λοιπές υπηρεσίες. Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες λειτουργίας του forum διαβούλευσης της Δυτικής Αττικής με τους Ρομά και την ανάγκη συμμετοχής των διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ήδη εμπειρία και τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο πεδίο.

 

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης:

 

«Η διαπολιτισμική διαμεσολάβηση είναι η μόνη βιώσιμη και ταυτόχρονα κοινωνικά δίκαιη μεθοδολογία επίλυσης καθημερινών προβλημάτων μεταξύ Ρομά και μη Ρομά, ενώ αποτελεί ανάχωμα στις προσπάθειες κάποιων να διατηρήσουν τις κοινότητες των Ρομά σε συνθήκες γκετοποίησης και να παγιδέψουν τους μη Ρομά σε στερεότυπα αποξένωσης και μίσους».

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής κ. Ταξιάρχης Φαρμάκης, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη στήριξης της εκπαίδευσης και εν συνεχεία της επαγγελματικής κατάρτισης, έτσι ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αναλφαβητισμού και της έλλειψης κατάλληλων επαγγελματικών δεξιοτήτων στις νέες γενιές τσιγγάνων.

 

Στην Ημερίδα συμμετείχαν οι ίδιες οι γυναίκες Ρομά που αποτελούν την τοπική ομάδα δράσης στον Ασπρόπυργο, η Διευθύντρια Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δυτικής Αττικής, εκπρόσωποι των αστυνομικών τμημάτων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, των Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Ελευσίνας και Θριάσιου Νοσοκομείου, του Κέντρου Στήριξης Ρομά του Δήμου Μεγάρων, η διευθύντρια του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου, στέλεχος της Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για θέματα Ρομά και εκπρόσωποι και στελέχη μη κερδοσκοπικών οργανισμών με δράσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button