Γ. Μπερδελής: «Ο κ. Σταμούλης εδώ και 5 χρόνια έπαιζε στα ζάρια την τύχη του δήμου»

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» Γ. Μπερδελή στο δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ.
Ακολουθεί δελτίο τύπου:

Σήμερα κατέρρευσε κατά πασιφανή τρόπο η εικόνα του καλού διαχειριστή του κ. Σταμούλη. Ο δήμαρχος Μεγαρέων μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο στις 12/12/2016 είχε πει ότι σύντομα θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί τα χρέη της ΔΕΥΑΜ θα περάσουν στον δήμο (ως εγγυητής) και αυτό θα οδηγήσει τον δήμο σε χρεοκοπία.

Αν αυτό συνδυαστεί με τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Κοσμόπουλου που ανέφερε πως όλα αυτά τα χρέη που δημιούργησε η διοίκηση χρόνια στη ΔΕΥΑΜ θα εγγράφονταν στον προϋπολογισμό, είναι κατανοητό πως ο δήμος δεν μπορούσε ποτέ να κάνει προϋπολογισμό εγκεκριμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μου δίνεται η ευκαιρία να σταθώ στην τοποθέτηση του κ. Κοσμόπουλου ο οποίος είπε κάτι πολύ σημαντικό. Είπε: «Εμείς στα Μέγαρα είμαστε τυχεροί που πήραμε την επιχορήγηση, σε σχέση με τη Σαλαμίνα και το Μαραθώνα». Με λίγα λόγια τι λέει αυτό;

Λέει πως ο κ. Σταμούλης εδώ και 5 χρόνια έπαιζε στα ζάρια την τύχη του δήμου. Έπαιζε την τύχη του δήμου στα ζάρια, αφού κανείς δεν ήταν σίγουρος (όπως παραδέχθηκε ο κ. Κοσμόπουλος) ότι θα έρθει μια κυβέρνηση και για δεύτερη φορά θα δώσει επιχορήγηση για να ξεχρεώσεις. Βέβαια δεν νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουμε συζήτηση περί δημοσίου χρήματος, τι είναι δημόσιο χρήμα και ποιος το πληρώνει. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και γι’ αυτό κλείνω αυτή την παρένθεση. Όλες οι διοικήσεις του δήμου που πέρασαν είχαν αυτό το πρόβλημα. δηλαδή μια εταιρεία ζημιογόνα. Μια εταιρεία ανταποδοτικού χαρακτήρα και όχι κερδοσκοπικού που κάθε χρόνο έμπαινε μέσα περίπου 2εκ.ευρώ. Η διοίκηση του κ. Σταμούλη έχει σήμερα 43 εργαζόμενους στην ΔΕΥΑΜ, όταν η διοίκηση Στρατιώτη που το 2010 αποφάσισε την λύση της εταιρείας είχε 45! Δηλαδή επαναφέραμε την εταιρεία σε επίπεδο προσωπικού και εξόδων όπως αυτή ήταν πριν την απόφαση της εκκαθάρισης.

Αυτό έγινε συνειδητά γιατί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Σταμούλης, χρησιμοποίησε και την ΔΕΥΑΜ ως προεκλογικό όπλο. Και δεν τίμησε ούτε το λόγο του ούτως ώστε όλες αυτές οι προσλήψεις (ακόμη και στην ΔΕΥΑΜ) να γίνονται παραταξιακά. Σε 5 χρόνια στην ΔΕΥΑΜ είχαμε φτάσει να οφείλουμε 11,5εκ. ευρώ. Όταν ο κ. Σταμούλης ανέλαβε την διοίκηση του δήμου υπήρχαν απαιτήσεις από πελάτες 2.900.000 ευρώ. Και σήμερα για λόγους πάλι πολιτικής τακτικής, οι απαιτήσεις είναι 5.200.044 ευρώ όπου φαίνεται καθαρά από τις προηγούμενες διοικήσεις πως το ποσό φτάνοντας προς τις δημοτικές εκλογές αυξάνεται και μάλιστα επικίνδυνα. Όσον αφορά την μισθοδοσία όλα αυτά τα χρόνια αυτή ήταν στα 4εκ.ευρώ. Και τι λέει ο κ. δήμαρχος;

Λέει πως οι 30 εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΜ εργάζονται για τον δήμο. Δηλαδή στην πραγματικότητα και οι προϋπολογισμοί που φέρνατε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν πλασματικοί. Διότι ένας αριθμός εργαζομένων στον δήμο πληρωνόταν από την εταιρεία. Και φτάσατε κ. Σταμούλη στο σημείο, μέλος του Γραφείου Τύπου σας αλλά και η ιδιαιτέρα γραμματέας σας να πληρώνονται ως υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜ. Αυτό δεν είναι σωστή διαχείριση. Να γιατί έχει βουλιάξει αυτή η εταιρεία. Έτσι λοιπόν ο κ. Σταμούλης δείχνει προς τα έξω την εικόνα του καλού διαχειριστή!

Αυτό όμως ανατρέπεται με έναν τρόπο ομολογουμένως που δεν μπορούσα να φανταστώ, αφού όλα όσα προανέφερα τα χρησιμοποίησε ο κ. δήμαρχος προκειμένου να κερδίσει ξανά τις εκλογές. Μέσα από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην ατυχία κάποιων ανθρώπων ο κ. Σταμούλης είχε την τύχη να παίρνει εκατοντάδες έκτακτους υπαλλήλους. Δεν έφταναν αυτοί; Θέλατε και τους 30 υπαλλήλους να τους πληρώνατε μέσω της ΔΕΥΑΜ με χρήματα του Μεγαρικού λαού; Αν υπήρχε τρόπος ο κ. Σταμούλης ειδικά αυτή την προεκλογική περίοδο να προσλάμβανε ακόμη και 5.000 κόσμο (όχι για να δώσει ψωμί, αλλά να εκμεταλλευθεί το ψωμί τους για την ψήφο τους) θα το έκανε.

Θεωρώ λοιπόν ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που ο κ. δήμαρχος έχει την αποκλειστική ευθύνη και ως προς το μέγεθος των ζημιών της ΔΕΥΑΜ και στο ότι σήμερα θα μπορούσε ο δήμος υπολογίζοντας τα πάγια να εισπράξει κάποια εκατομμύρια που ο κ. Σταμούλης τα σπατάλησε προεκλογικά.

Για παράδειγμα η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού είχε εκτιμηθεί στα 3.750.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό αφαιρείται από 29/1 ένα χρέος ποσού 1.259.000 ευρώ. Θα αφαιρεθούν και άλλα πολλά μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί. Όμως αυτά τα χρήματα θα μπορούσε ο δήμος να τα βάλει στο ταμείο του. Δεν τα βάζει λοιπόν στο ταμείο του λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ο κ. δήμαρχος, δηλαδή την εκμετάλλευση της εταιρείας προς όφελος της διοίκησης και μόνο.
Με λίγα λόγια ο κ. δήμαρχος είναι τζάμπα μάγκας!

Γιώργος Ι. Μπερδελής
Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Τώρα»
Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγάρων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button