Γ. Μιχάλαρος: «Πανδαισία ποιοτικής μουσικής και τραγουδιών στην ιστορική επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιάτικης Καταστροφής»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του πρώην αντιδημάρχου και πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, Γεωργίου Μιχάλαρου.

Ο Δήμος Μεγαρέων θέλοντας να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Δημοτική μας Κοινωφελή Επιχείρηση ΔΗΚΕΔΗΜΕ, μια ξεχωριστή, μοναδική και ποιοτική μουσική παράσταση.

Με ιδιαίτερη προσοχή και συγκίνηση απολαύσαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι την Κυριακή 20-11-22 αυτή την αξιόλογη μουσική παράσταση, η οποία ως εκδήλωση, ξύπνησε μνήμες και θύμισες, ενώ παράλληλα ψυχαγώγησε στο έπακρον την κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου μας «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» αναδεικνύοντας παράλληλα τον πολιτισμό και τα ήθη που προήλθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Το πρόγραμμα κάλυψε όλο το φάσμα την Μικρασιατικής Καταστροφής και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που οδήγησε το σύνολο του Ελληνικού στοιχείου, στο προσφυγικό τους ταξίδι στη «μάνα» Ελλάδα. Έξοχες ερμηνείες, υπέροχη μουσική, αφάνταστη υψηλή εκτέλεση με πλήρη συγχρονισμό της Μικτής μας Χορωδίας και ευρηματικά κείμενα αφήγησης, ήταν η αφορμή για ιδιαίτερη απόλαυση και συγκίνηση των παρευρισκομένων, που καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές του Προγράμματος.

Θα σταθώ με ιδιαίτερη επισήμανση στους πέντε ιδιαίτερους παράγοντες – συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας της εκδήλωσης που μας χάρισε μια πανδαισία ποιοτικής μουσικής και τραγουδιών.

α) Στη μικτή χορωδία του Δήμου μας, η οποία «έντυσε» με τον καλύτερο τρόπο και με άψογη εκτέλεση όλων των τραγουδιών, όλο το φάσμα της εκδήλωσης. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν οι 60 υπέροχοι χορωδοί μας, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ξεριζωμό και τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη Ελληνική ιστορία κάλυψαν στον υπερθετικό βαθμό τον επετειακό στόχο της εκδήλωσης. Φυσικά με την διδαχή και διεύθυνση της εξαίρετου μαέστρου της, κ. Μαριλίας Ηλία, στην οποία αξίζουν άπειρα συγχαρητήρια για την αφάνταστα μεγάλη της προσπάθεια καθώς και στους εξαίρετους χορωδούς μας.

β) Στην ποιοτική δεκαμελή ορχήστρα με τους δέκα σπουδαίους μουσικούς, αποτελούμενη από τον κ. Κώστα Χατζόπουλο στο βιολί, κ. Μανώλη Χριστοδούλου στο κανονάκι, κ. Αντώνιο Καλλιούρη στο κλαρίνο, το κ. Μπάμπη Χατζόπουλο στο μπουζούκι – μπαγλαμά – λάφτα, τον κ. Δήμο Βουγιούκα στο ακορντεόν, τον κ. Θανάση Σωφρά στο κόντρα μπάσο, τον κ. Σπύρο Παπανικόλα στην κιθάρα, την κα Ρένα Χατζοπούλου – Μάνταλου στο πιάνο και το συντονισμό , τον κ. Ντίνο Μήτσο στα κρουστά και τον κ. Χρήστο Ναβροζίδη στη ποντιακή λίρα και στο ποντιακό τραγούδι. Άπαντες οι μουσικοί, μας ταξίδεψαν με τα ξεχωριστά μουσικά τους όργανα και με την καλλιτεχνική τους επάρκεια, στο βάθος του νοήματος του συγκεκριμένου επετειακού γεγονότος, ερμηνεύοντας με υψηλό επαγγελματικό τρόπο, την μουσική των επιλεγμένων τραγουδιών με πιστότητα και σεβασμό στην παραδοσιακή και όχι μόνο μουσική.

γ) Στην άψογη εκτέλεση των τραγουδιών του καταξιωμένου τραγουδιστή κ. Γεράσιμου Ανδρεάτου, ο οποίος ερμήνευσε εκλεκτά κομμάτια σπουδαίας επιλογής με τη μοναδική φωνή του, τραγούδια απόλυτα εναρμονισμένα με τον σκοπό της εκδήλωσης. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η υπέροχη και με αλματώδη βήματα ανερχόμενη «δική μας» τραγουδίστρια, κα Σεμίνα Μανέτα, η οποία με την πεντακάθαρη φωνή της για άλλη μία φορά μας μετέφερε με τις υπέροχες εκτελέσεις της σε πολύ αγαπημένες μελωδίες, που πλαισίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το όλο πρόγραμμα, δίδοντας χρώμα και ιδιαίτερη ζωντάνια στην παράσταση.

δ) Στην επιμέλεια και επιλογή των κειμένων και της μοναδικής και ευρηματικής αφήγησης της πρ. Γυνασιάρχου κας Μαρίας Τζέη- Χατζηδημητρίου. Μεστά και πλήρως κατανοητά κείμενα με έντονο το στοιχείο της μνήμης που μέσα από μια έντονη αλληλουχία αφηγήσεων, ο ακροατής της αίθουσας παρακολούθησε σταδιακά, την ιστορικο-πολιτική υπόθεση της Μικρασιατικής Καστροφής.

ε) Στο άκουσμα των 30 επιλεγμένων τραγουδιών που απολαύσαμε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τραγούδια ανεξίτηλα στο χρόνο που ζωντανεύουν τη μνήμη και περιγράφουν την περιπέτεια των ανθρώπων που βίωσαν προσφυγιά και ξεριζωμό.

Κλείνοντας, θέλω να δώσω τα πλέον θερμά μου συγχαρητήρια, αφ’ ενός μεν σε όλους τους συντελεστές της πολύ επιτυχημένης αυτής μουσικής παράστασης, η οποία άγγιξε της χορδές της ψυχοσύνθεσής μας για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, αφετέρου δε στη Διοίκηση του Δήμου μας καθώς και στη Διοίκηση της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, ο πρόεδρος της οποίας και αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καλλιπόζης αγκάλιασε με μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα την όλη προσπάθεια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ
Συνταξιούχος ΕΛΤΑ
Πρ. Αντιδήμαρχος
Πρ. Πρόεδρος Δημοτ. Συμβουλίου
Δήμου Μεγαρέων

φωτογραφία αρχείου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button