Γ. Μιχάλαρος: « Η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει εργαλείο στα χέρια των νέων για αναβάθμιση της κοινωνίας»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του πρώην αντιδημάρχου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, Γεωργίου Μιχάλαρου.

Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Κόσμος δυσαρεστημένος, προβληματισμένος και κουρασμένος από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Τα κόμματα, στο σύνολό τους, με ατζέντα «παρελθοντολογίας» ή λογικής συμψηφισμού, αντί καθαρών θέσεων και προτάσεων για το αύριο και την έξοδο από τη σημερινή κρίση, προσπαθούν να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους με τις παλιές ξεπερασμένες μεθόδους. Μεγέθυνση με υπερβολές η συμπολίτευση, μηδενισμό και άρνηση η αντιπολίτευση.

Το σύνολο του λαού δίνει απόρριψη σε αυτές τις λογικές. Η κοινωνική δυσφορία στις περισσότερες κοινωνικές τάξεις είναι εμφανής. Αυτή η κατάσταση όμως οδηγεί σε άλλο δρόμο. Αυτόν της αποχής. Για τον λόγο αυτόν είναι επιτακτική ανάγκη, όλα τα κόμματα να προσπαθήσουν για μείωση του μεγάλου ποσοστού αποχής. Εμείς οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέες γενιές πρέπει με την ψήφο μας να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Πρέπει να μην μείνουμε στις κατακτήσεις του χθες, αλλά να αναζητήσουμε και να απαιτήσουμε νέες εναλλακτικές διεξόδους για τα μείζονα προβλήματα, με απαντήσεις πειστικές στις διάφορες θέσεις των κομμάτων.

Η λογική του «όλοι ίδιοι είναι» και της καθολικής απαξίωσης, πρέπει να εκλείψει από τις σκέψεις των πολιτών. Η κριτική του «καναπέ» και της μηδενικής κριτικής δεν ωφελεί κανέναν. Ιδιαίτερα από άτομα που δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή τόσο των νέων όσο και των μεγαλυτέρων στην πολιτική, σταδιακά φθίνει.

Θα μείνω όμως στο τεράστιο και ανεκτίμητο κεφάλαιο της κοινωνίας, «τους νέους μας» και στην αδιαφορία τους για το πολιτικό γίγνεσθαι. Σε διάφορες συζητήσεις με νέους, εύκολα καταλαβαίνεις, ότι κυριαρχεί ο εθισμός τους στο διαδίκτυο. Αυτή η νέα μορφή εξάρτησης. Εύκολα επίσης καταλαβαίνεις ότι το σύνολό τους γυρίζει την πλάτη στην πολιτική. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τη μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας και φυσικά τη χρησιμότητα του διαδικτύου. Ανησυχώ όμως για την «αποπολιτικοποίηση» των νέων. Απέχουν από την πολιτική και την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Γιατί; Είναι σωστό να ανοίγουν τον δρόμο και να εκλέγονται άνθρωποι που είναι γνωστοί για τις καλλιτεχνικές, αθλητικές και τηλεοπτικές τους ενασχολήσεις και όχι για τις πολιτικές τους; Είναι σωστό να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα και να κατηγορούν μονίμως την πολιτική και τους πολιτικούς για τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος; Πρέπει να μείνουν αδρανείς ή πρέπει να ενεργοποιηθούν;

Είναι σίγουρο και έχουν δίκιο να αποστρέφονται την πολιτική αφού διαπιστώνουν αναξιοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή, αδικία και αδιαφορία της πολιτείας για το μέλλον τους. Έχουν δίκιο να αποποιούνται τις παλιές μεθόδους άσκησης της πολιτικής και φυσικά να απαξιώνουν τις κατεστημένες δομές, την ανακολουθία λόγων και έργων, την ρουσφετολογία, την λαϊκίστικη προσέγγιση των πολιτών (από του πολιτικούς) και τη γραφειοκρατική λειτουργία των κρατικών μηχανισμών (Υπουργείων, ΟΤΑ, Δημ. Υπηρεσιών). Αν όλα αυτά δεν διορθωθούν και δεν μπουν νέες δομές πολιτικής συμμετοχής, με την παρέμβαση των νέων, θα συνεχιστεί εν έτη 2023 η εικόνα της «απάθειας» και της «αποπολιτικοποίησης». Έτσι κι αλλιώς, εμείς της προχωρημένης ηλικίας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε πλέον τίποτα. Είμαστε «κολλημένοι» στις παλιές πολιτικοκομματικές μας συνήθειες και ιδεολογίες.
Οι νέοι σήμερα, πιστεύω ότι θέλουν «συλλογικότητα» και όχι το κατεστημένο ενός «κλειστού» πολιτικού κέντρου αποφάσεων. Θέλουν τη συλλογικότητα στα κόμματα, στα συνδικάτα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους συλλόγους κλπ.

Επομένως είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν στα συλλογικά όργανα. Είναι ώρα να αφυπνιστούν και να ενδιαφερθούν για τα πολιτικά δρώμενα. Είναι ώρα να δραστηριοποιηθούν στα κοινά. Να προσφέρουν τις φρέσκιες ιδέες τους, τις προοδευτικές σκέψεις τους και τις επιστημονικές τους γνώσεις.

Στο σημείο αυτό θέλω να προτρέψω όλους τους νέους της πόλης μας να ενεργοποιηθούν και να συστρατευθούν στο πλευρό των αξιόλογων υποψηφίων των δημοτικών συνδυασμών που προετοιμάζονται για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Στην ημερίδα του «ΘΕΟΓΝΙ» στα μέσα Φεβρουαρίου όπου παρουσιάστηκαν, από εκλεκτούς νέους της πόλης μας, υψηλού επιπέδου επιστημονικές εργασίες (με ακαδημαϊκά εχέγγυα), που αφορούσαν στην περιοχή μας, φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο η δυναμική του επιστημονικού δυναμικού των Μεγάρων.

Η αδιαφορία για τα πολιτικά δρώμενα ζημιώνει πρώτα τους ίδιους τους νέους, μετά την πόλη τους και τέλος τη χώρα τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουν σε νέα δρομολόγηση την ανασυγκρότηση της χώρας στον παραγωγικό και βιοτεχνικό τομέα την καταπολέμησης της «αρτηριοσκληρικής» γραφειοκρατίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την επισφαλή εργασία για όλους, την πάταξη της αισχροκέρδειας, την ανασυγκρότηση της αδικημένης μικρομεσαίας τάξης, τον ξεχασμένο πρωτογενή τομέα (αγροτικό, κτηνοτροφικό, κλπ) και τέλος των προβλημάτων αυτής κάθε αυτής της νεολαίας (παιδεία, εύρεση εργασίας κλπ).

Εν κατακλείδι. Οι νέοι είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη και τα προσόντα για μια νέα εξέλιξη και αναβάθμιση της κοινωνίας. Αν αυτοί αδρανήσουν και δεν δραστηριοποιηθούν, εκ των πραγμάτων το «σύστημα» θα επιτελέσει από μόνο του τη συνέχιση της παλιάς του πορείας, χωρίς τη δική τους συμμετοχή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ
Συνταξιούχος ΕΛΤΑ
Πρ. Αντιδήμαρχος Μεγαρέων
Πρ. Πρόεδρος Δημοτ. Συμβουλίου

φωτογραφία αρχείου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button