Το ΚΚΕ παρέθεσε την παρακάτω ερώτηση σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων και τις άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας στο Δήμο Μεγαρέων και την ευρύτερη περιοχή, στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.
Με απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ, από τα τέλη Ιούνη, ανεστάλη η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, αφήνοντας υγειονομικά «ακάλυπτη» μια περιοχή, με 40.000 περίπου κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακόμη και πριν την αναστολή της 24ωρης λειτουργίας του, το ΚΥ Μεγάρων δεν μπορούσε να καλύψει, λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με αποτελέσματα να ταλαιπωρούνται με μεγάλες αποστάσεις για να μεταβούν σε άλλες μονάδες υγείας, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας, που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.
Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αν και ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, που είναι η βάση για την 24ωρη λειτουργία, σήμερα υπηρετούν μόνο 4, εκ των οποίων ο ένας είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ο ένας είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης και ένας ανήκει στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλεποχωρίου.
Παράλληλα, δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες, όπως γυναικολόγος και οφθαλμίατρος, ενώ ακόμη και όσες υπάρχουν είναι μονήρεις: Ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός και αυτός επικουρικός, μια ακτινολόγος επικουρική (που κινδυνεύουν με απόλυση), ένας μικροβιολόγος. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη και η φύλαξη του Κέντρου Υγείας είναι ανεπαρκής.
Πρόσθετα σε αυτά, ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει διαμηνύσει μέσω των προγραμματικών της θέσεων ότι «τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης», εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα υποβάθμισή τους και την επιβολή νέων τοπικών φόρων στο όνομα της διατήρησης των όποιων υποβαθμισμένων δομών.
Ταυτόχρονα ανύπαρκτες είναι επί της ουσίας οι δημόσιες μονάδες Υγείας και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Μεγαρέων. Συγκεκριμένα:
Στη Νέα Πέραμο υπάρχει μόνο ένα δημοτικό ιατρείο. Στην Κινέτα δεν υπάρχει καν περιφερειακό ιατρείο. Στο Αλεποχώρι, ο γενικός γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο έχει μετακινηθεί, όπως προαναφέρθηκε, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στους γειτονικούς δήμους: Tο Περιφερειακό Ιατρείο Μάνδρας λειτουργεί μόνο για δύο πρωινά την εβδομάδα και στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και έναν ιατρό, που μετακινείται δύο φορές τη βδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. Στη νυχτερινή βάρδια, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας βρίσκονται μόνο ένας εφημερεύων ιατρός και ένας νοσηλευτής, που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει κλιματισμός στο χώρο των επειγόντων περιστατικών, με αποτέλεσμα να υποφέρουν εργαζόμενοι και ασθενείς από τη ζέστη. Αντίστοιχα, στην ΤΟΜΥ Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας).
Αποτέλεσμα των παραπάνω μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εργαζόμενοι και κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο «Θριάσιο Νοσοκομείο», που στενάζει από τη διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (από 23,33 εκατ. ευρώ το 2017 σε 9,79 εκατ. ευρώ το 2018), με αποτέλεσμα ο οικονομικός απολογισμός του 2018 να είναι ελλειμματικός κατά 8 εκατ. ευρώ.
Σε αυτή την – απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του λαού – κατάσταση, αποτυπώνεται βέβαια η συνολική στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Μια στρατηγική που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα, περικόπτει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση και υποβαθμίζει τις δημόσιες μονάδες Υγείας, προς όφελος του επιχειρηματικού τομέα που γιγαντώνεται.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων του Δήμου Μεγαρέων, οι οποίοι με όλα τα μέσα (κινητοποιήσεις, αναφορές, συλλογή υπογραφών κλπ) έχουν εκφράσει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι θα κάνει η κυβέρνηση ώστε:
• Να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας Μεγάρων και να στελεχωθεί με μόνιμο επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
• Να δημιουργηθούν Περιφερειακά Ιατρεία σε Ν. Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι.
• Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσωπικό.