Ερώτηση KKE για την ανυπαρξία δικτύου ύδρευσης σε Κινέττα και Αλεποχώρι

Επισήμανση για την ακαταλληλότητα του νερού σε λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Μεγάρων

Eρώτηση για τα μεγάλα προβλήματα από την ανυπαρξία δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Κινέτας και Αλεποχωρίου στους Δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας αντίστοιχα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι στην περιοχή της Κινέτας που ανήκει στο Δήμο Μεγαρέων, αλλά και του Αλεποχωρίου, που ένα τμήμα του ανήκει στον ίδιο Δήμο και το άλλο στο Δήμο Μάνδρας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε βασικές, στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η ύδρευση. Αν και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής τροφοδοτούν και αυτά από το λεηλατημένο εισόδημά τους τα δημόσια έσοδα κεντρικού κράτους και δήμων, δεν υπάρχει ποιοτικό πόσιμο νερό για όλους.

Συγκεκριμένα οι περιοχές αυτές δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για την παροχή καθαρού νερού, ενώ το νερό των γεωτρήσεων χαρακτηρίζεται από την Περιφέρεια ακατάλληλο για κάθε χρήση, επειδή περιέχει, σύμφωνα με μετρήσεις που έκαναν οι παραπάνω Δήμοι, την τοξικότατη, καρκινογόνα ουσία εξασθενές χρώμιο. Μάλιστα, τόσο η δημοτική αρχή Μάνδρας όσο και Μεγαρέων το γνωστοποιούν επίσημα με ειδική σφραγίδα, πάνω στους λογαριασμούς ύδρευσης της Δημοτικής τους Επιχείρησης προς τους δημότες. Δηλαδή ότι Τo νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση – Πόσιμη χρήση.

Παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονται για άμεση σύνδεση των περιοχών Κινέττας και Αλεποχωρίου με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, οι κάτοικοι συνεχίζουν να παραγγέλλουν βυτία με νερό, να επιβαρύνονται με τεράστιο κόστος και να ταλαιπωρούνται καθημερινά, προκειμένου να προμηθευτούν καθαρό νερό για τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη έμπρακτη ομολογία της υποκρισίας των κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης, όταν κάτω από τη λαϊκή πίεση υποχρεώνονται να θεσμοθετούν διατάξεις, ως φύλλα συκής της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Ποια σχέση, στην περίπτωσή μας, έχει με την πραγματικότητα η διαβεβαίωση ότι: “… το «νερό ανθρώπινης κατανάλωσης» δεν εντάσσεται στην έννοια του τροφίμου, παρέχεται με υποχρέωση της Πολιτείας σε όλους τους πολίτες της επικράτειας ως «δημόσιο αγαθό» μη υπαγόμενο στους κανόνες της αγοράς και διέπεται από τους νόμους της υγειονομικής μηχανικής [ΚΥΑ 38295/2007]”; Ασφαλώς καμία, και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την απραξία που τη διακρίνει και για έργα ασφαλούς υδροδότησης με καθαρό και υγιεινό νερό σημαντικών πληθυσμών, ολόκληρων νησιών και οικισμών.

Έτσι και στην υπόψη περίπτωση, οι πρόσφατες εξαγγελίες, ακόμα μια φορά , από Περιφέρεια, ΕΥΔΑΠ και Δήμους, για κατασκευή αγωγού και δεξαμενής, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται με μελέτες εσωτερικού δικτύου, πέρα από την αβεβαιότητα που τις διακρίνει, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στους δημότες για την ύδρευση των συγκεκριμένων περιοχών στο σύνολό τους και όχι τμημάτων τους. Παράλληλα, η έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ελλοχεύει τον κίνδυνο να μείνουν ακόμα μια φορά στα λόγια!

Δεδομένου ότι είναι επείγουσα ανάγκη το έργο να σχεδιαστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα με ευθύνη του δημοσίου με σύγχρονες προδιαγραφές, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και χωρίς επιβάρυνση και χαράτσωμα των δημοτών, αρκετά έχουν πληρώσει και πληρώνουν ακόμα, και

δεδομένου ότι η έλλειψη δικτύου ύδρευσης στον 21ο αιώνα σε κατοικήσιμες περιοχές που απέχουν λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα της χώρας, παραπέμπει σε “τριτοκοσμικές” συνθήκες

ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποιος είναι συγκεκριμένα ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την ύδρευση των περιοχών Κινέτας και Αλεποχωρίου με επαρκές και καθαρό νερό που αποτελεί βασική και επείγουσα κοινωνική ανάγκη».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button