ΣΥΡΙΖΑ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ: «Να αποσυρθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΑΕΙ»

Δελτίο τύπου απεστάλη από τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το τμήμα Παιδείας το οποίο αναφέρεται στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που ισχύει από φέτος για όλους τους διαγωνιζόμενους στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Στις 14 Ιουνίου πάνω από 100.000 μαθητές της Γ’ τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για μια θέση στα ΑΕΙ. Από φέτος με την ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) μόνο από τη ΝΔ, κάτω από συνθήκες πανδημίας, παραπάνω από 25.000 μαθητές θα βρεθούν εκτός Πανεπιστημίων το Σεπτέμβριο.

Στη φετινή σχολική χρονιά, νομοθέτησης και εφαρμογής της ΕΒΕ, οι μαθητές για 5 μήνες παρακολούθησαν τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης και μόνο για 3 μήνες με φυσική παρουσία στο σχολείο. Η τηλεκπαίδευση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ειδικά στα σχολεία της περιφέρειας, με τα γνωστά προβλήματα του ελλιπούς εξοπλισμού εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και του ασταθούς δικτύου επικοινωνίας.

Ταυτόχρονα, για να «θολώσουν τα νερά» ανακοινώνουν 77.415 θέσεις εισακτέων, δημιουργώντας την εντύπωση ότι τόσοι θα είναι οι επιτυχόντες μαθητές. Κρύβουν όμως πως με το νέο εξεταστικό σύστημα, ο αριθμός αυτός δεν θα καλυφθεί και θα αφήσει χιλιάδες κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια ώστε αφενός μεν οι «αποτυχόντες» να κατευθυνθούν προς τα ιδιωτικά κολλέγια και τη φθηνή κατάρτιση και αφετέρου τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Επαρχίας που θα λειτουργήσουν με ελάχιστους φοιτητές να οδηγηθούν στην κατάργησή τους.

Τις τελευταίες μέρες μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ προσπαθούν να συσκοτίσουν το πρόβλημα αναμασώντας φτηνά επιχειρήματα περί μαθητών που περνούν στο πανεπιστήμιο με «1 και 2 στα 20». Με τον τρόπο αυτό, διαχέουν στην κοινωνία το τερατώδες ψέμα ότι δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι εισέρχονται κάθε χρόνο στο Πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα».

Οι συνέπειες και για τους μαθητές της Δυτικής Αττικής θα είναι ολέθριες, διότι οι «κομμένοι» μαθητές θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τάξεις των οικογενειών των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών, των μη προνομιούχων.

Το τμήμα Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ζητά την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα στερήσει από χιλιάδες μαθητές την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button