Ερώτηση Γ. Τσίπρα για τη μη καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους του Δήμου Μεγαρέων

Ερώτηση Προς τους κ.κ. υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χ. Τριαντόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, με 13 συνυπογράφοντες συνάδελφούς του με θέμα τη «μη καταβολή αποζημιώσεων στεγαστικής συνδρομής, οικοσκευής και επιχορηγήσεων ζημιών στους πυρόπληκτους κατοίκους και δραστηριοποιούμενους στα όρια του Δήμου Μεγάρων».

Σας προωθείται η επιστολή του Δημάρχου Μεγαρέων της 26ης Οκτωβρίου 2021 με θέμα: «Διαμαρτυρίες πυρόπληκτων της καταστροφικής πυρκαγιάς 20-5-21 για μη χορήγηση δικαιούμενης κρατικής αρωγής».

2021-10-29 Επιστολή Δημάρχου Μεγαρέων

Με την παραπάνω επιστολή ο Δήμαρχος Μεγαρέων μεταφέρει το γεγονός ότι οι πυρόπληκτοι των καταστροφικών πυρκαγιών της περιοχής των Μεγάρων διαμαρτύρονται έντονα ότι η κεντρική Διοίκηση κωλυσιεργεί την χορήγηση της δικαιούμενης κρατικής συνδρομής καίτοι εγκαίρως έχουν υποβληθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Επίσης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων σημειώνει ότι «οι πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς των Γερανείων της 20ης Μαΐου 2021 υπογραμμίζουν με ιδιαίτερη έμφαση, ότι νιώθουν παραγκωνισμένοι ως πυρόπληκτοι Δυτικής Αττικής και επισημαίνουν με ξεχωριστή πικρία και αγανάκτηση ότι επιδεικνύεται γι’ αυτούς άνιση μεταχείριση έναντι πυρόπληκτων άλλων «προνομιούχων» περιοχών, που ήδη έχουν ικανοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι υπέστησαν, αντίστοιχες καταστροφές σε πολύ μεταγενέστερο ως γνωστό χρόνο».

Με την εν λόγω επιστολή ο Δήμος συμμερίζεται τις διαμαρτυρίες των πυρόπληκτων της περιοχής και παρακαλεί θερμά για άμεση διευθέτηση του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος, δεδομένης και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, στην οποίαν έχουν περιέλθει οι κάτοικοι και οι οικογένειές τους.

Επιβεβαιώνουμε τις έντονες διαμαρτυρίες των πυρόπληκτων κατοίκων και δραστηριοποιούμενων της περιοχής των Μεγάρων και τις συνεχείς τους καταγγελίες τους ότι δεν έχουν λάβει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr τις δικαιούμενες αποζημιώσεις των Άρθρων 10ο, 11ο, 12ο και 13ο βάσει της ΠΝΠ της 13ης Αυγούστου (όπως κυρώθηκε με το Άρθρο 2 του Νόμου 4824/2021 – ΦΕΚ 156/Α/2-9-2021 και περιέλαβε και τις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής με το Άρθρο 3) για:

– την εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για κτιριακές εγκαταστάσεις και κατοικίες φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής,

– την εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής

Και

– την έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει πλήρεις αιτήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Ως γνωστόν, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εντός των ορίων του Δήμου Μεγάρων επλήγησαν πρώτοι και επλήγησαν δίπλα με την πυρκαγιά της περιόδου 20-23 Μαΐου στα Γεράνεια Όρη που κατέκαψε πάνω από 70 χιλιάδες στρέμματα και με την πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά στο δεύτερο μισό του Αυγούστου του 2021 στα Βίλια και στο Όρος Πατέρας που κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας για το ζήτημα της άμεσης διευθέτησης του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος, δεδομένης και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, στην οποίαν έχουν περιέλθει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2021

Οι καταθέτοντες βουλευτές,
Τσίπρας Γιώργος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Δραγασάκης Γιάννης
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Παρόμοια άρθρα

Back to top button