‘Επί της ουσίας’ – Κείμενο του Γιώργου Μπερδελή ενόψει εκλογών

Το μήνυμα απευθύνεται σ’ όλους τους πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου που ευαισθητοποιούνται σε θέματα της κοινωνίας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, στους πολίτες που βιώνουν τα αποτελέσματα μιας πολύπλευρης κρίσης σε μια πόλη που μαραζώνει σ’ όλα τα επίπεδα και τους καλεί να συστρατευθούν  μαζί μας για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του παλαιοκομματικού μοντέλου διοίκησης του Δήμου που το χαρακτηρίζει ο συγκεντρωτισμός και η έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης.

 

Εμείς πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε :

 

 • Για την νομιμότητα – (και όχι για τη νομιμοφάνεια) – της λειτουργίας όλων των θεσμικών διαδικασιών στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων.
 • Για την διαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών και των έργων.
 • Για τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη η πόλη.
 • Για την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ Δήμου και Δημότη.
 • Θέλουμε ένα Δήμο που θα εφαρμόσει πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα :
 • Να ζουν σε μια ασφαλή πόλη.
 • Σε ένα υγιεινό χωρίς ρύπανση περιβάλλον.
 • Στην υγεία και στην απασχόληση.
 • Στην οικονομική αειφόρο ανάπτυξη.
 • Σ’ ένα φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ποιότητας.
 • Στον πολιτισμό, στην μετακίνηση και στον ελεύθερο χρόνο.
 • Στον σεβασμό, την ίση μεταχείριση και την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
 • Διακηρύττουμε ότι θέλουμε να αγωνιστούμε για έναν Δήμο που θα διοικείται από πολίτες ίσους μεταξύ ίσων, που θα σέβεται το δικαίωμα των δημοτών του να απολαμβάνουν όλοι ισότιμα μια ανθρώπινη πόλη και θα έχουν την δυνατότητα να ασκούν τα βασικά και αυτονόητα δικαιώματα τους, χωρίς διακρίσεις εξαιτίας φύλλου, ηλικίας, χρώματος ή καταγωγής, κοινωνικής, πολιτικής ή οικονομικής κατάστασης.
 • Θέλουμε μια δημοκρατία ζωντανή, συμμετοχική, όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτισμική.
 • Θέλουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης του Δήμου που να ασχολείται με τα αυτονόητα αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας στους τομείς της γεωργίας, της πτηνοτροφίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού.
 • Θέλουμε μια τοπική Αυτοδιοίκηση που θα αφουγκράζεται τα απλά που ζητούν οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι για να βελτιωθεί η ζωή τους στην πράξη.
 • Τώρα χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί Δήμος, φορείς, επαγγελματίες πολίτες στη βάση μιας ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ σ’ ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης που θα προστατευτεί ταυτόχρονα και θα προβάλλει στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τον φυσικό μας πλούτο χωρίς να αντιμάχεται την καλαισθησία και την ποιότητα ζωής.

 

Σ’ αυτήν την πολιτική συγκυρία και την οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε αλλά και την κρίση ηθικής και ιδεών, έχουμε πειστεί ότι μόνο με μια πλατιά συνεργασία , με ένα μέτωπο κοινωνικών δυνάμεων, με πρόγραμμα, ανιδιοτέλεια και δημοκρατική συγκρότηση με αρχές την ισονομία την αξιοκρατία, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

 

Κοινή μας διαπίστωση σ’ αυτή την συγκυρία είναι η ανάγκη συγκρότησης ενός αυτόνομου, ανεξάρτητου αυτοδιοικητικού μετώπου – φορέων – συλλογικοτήτων – ενεργών πολιτών για το οποίο θα εργαστούμε σταθερά, με επιμονή και ανιδιοτέλεια για την ανατροπή του παλαιού τύπου πολιτικής και νοσηρής νοοτροπίας.

 

Συμφωνήσαμε στο ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο άσκησης της δημοτικής εξουσίας με συλλογικότητα, δημοκρατική συγκρότηση των οργάνων, διαφάνεια, δημόσιο απολογισμό και διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου εκ μέρους του πολίτη.

Εργαζόμαστε σ’ αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα.

 

Στην προσπάθεια αυτή θέση και μάλιστα ισότιμη έχει κάθε συμπολίτης μας που ασπάζεται το παραπάνω πλαίσιο και αρχές που επιθυμεί να συμβάλλει ανεξάρτητα από κομματικές προελεύσεις.

 

Αυτό το εγχείρημα για να πετύχει προϋποθέτει οραματικό πεδίο, αρχές αλλά και διάθεση συνεργασίας απ’ όλους για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που βιώνει η κοινωνία μας.

 

Η αλληλεγγύη και η συμμετοχή και η συνεργασία των ενεργών πολιτών, η κοινή συνεισφορά όλων το να κλείσουν ρήγματα και προκαταλήψεις του παρελθόντος είναι προϋποθέσεις για να ανοίξει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος που θα αναθερμάνει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον για τα κοινά και θα εμπλουτίσει με νέο περιεχόμενο την πραγματικότητα.

 

Όπλα μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η σοβαρότητα, η εντιμότητα, η γνώση των προβλημάτων και η αγάπη για τον τόπο μας.

 

Δηλώνουμε ότι δεν θα παρασυρθούμε σε ανούσιες μικροπρεπείς και μικρόψυχες αντιπαραθέσεις και λασπολογίες. Δεν ταιριάζουν αυτά σε εμάς γιατί δεν αφορούν τα προβλήματα της πόλης μας.

 

Θα δώσουμε τίμιο και αξιοπρεπή αγώνα συζητώντας και προτείνοντας λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης μας και σε αυτό καλούμε όλους τους συνδυασμούς να συμβάλλουν.

 

 

 

Γιώργος Μπερδελής

Υποψήφιος Δήμαρχος

Μεγάρων – Νέας Περάμου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button