Υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Υπεγράφη, εχθές Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης επιχείρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.

Την υπέγραψαν:

– για το Ελληνικό Δημόσιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
– για την «ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INUSTRIES Α.Ε.» και την «ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME Α.Ε.» o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Ξενοκώστας
– για την εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» ο Ιωάννης Στεφάνου
– για τη «Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Galaxy» οι Χαρίκλεια Ξάνθη και Μαρία Καρδαράκη,
– για την Alpha Τράπεζα οι Ελεονώρα Καραμάνη και Αθηνά Παλλίκαρη
– για την «Εμπορική Διαχείρισης και Ρευστοποίησης Ενεργητικού Παθητικού Α.Ε» ο Γεώργιος Ποιμενίδης και η Παναγιώτα Μπισμπίκη
– και για τους εργαζόμενους ο Δημήτρης Ιωαννίδης.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Κώτσηρας ανέφερε σε δήλωσή του:

«Η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνουν μία ολοκληρωμένη, συνεκτική και βιώσιμη λύση, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, εξασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας και στηρίζοντας έναν βασικό πυλώνα της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αλλάζουν σελίδα και η αλλαγή αυτή συνδυάζεται με την ώθηση που θα δοθεί στην απασχόληση και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Αθανάσιος Μπούρας, όπως αναφέρει δελτίο τύπου, παρέστη στην υπογραφή της ιστορικής αυτής συμφωνίας, αισθανόμενος ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, επιτέλους, το χρονίζον ζήτημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας επιλύεται με την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς α. επενδύονται άμεσα 100 εκατ. Δολαρίων, β. διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των 600 εργαζομένων των Ναυπηγείων, γ. αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι με το ποσό ύψους 13,4 εκατ. Ευρώ, αποπληρώνοντας έτσι στο 100% τις υπόλοιπες οφειλές, δ. δημιουργούνται 1.400 νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα 3 χρόνια, ε. το ελληνικό δημόσιο αποκτά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη και στ. ενισχύεται η ελληνική οικονομία με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία.

Ο κ. Μπούρας, αναφέρει στη συνέχειά του το δελτίο τύπου, καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο των 2,5 τελευταίων ετών όσο και πρωτύτερα (πάνω από 10 χρόνια) από την εποχή που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα προβλήματα δυσλειτουργίας των Ναυπηγείων, στεκόταν στο πλευρό των εργαζομένων με τους οποίους βρισκόταν σε άμεση συνεργασία για την επίτευξη της εξυγίανση, καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποτελούν τον κυριότερο πυλώνα ανάπτυξης και οικονομίας τόσο για τη Δυτική Αττική όσο και για όλη τη χώρα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Μπούρας πρωτοστατούσε ενεργώντας κατάλληλα, προκειμένου να κατατίθενται ανά τρίμηνο οι τροπολογίες σε επιμέρους Νομοσχέδια, ώστε να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και να παραμένουν ζωντανά και σε λειτουργία τα Ναυπηγεία κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Η ημέρα υπογραφής της συμφωνίας είναι από τις πιο σημαντικές στην πολιτική διαδρομή του κ. Μπούρα, καθώς αισθάνεται δικαιωμένος για όλες τις προσπάθειες που κατέλαβε μαζί με την πολιτική ηγεσία των συνεργαζόμενων Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση του του Α’ επιλαχόντα βουλευτή ΝΔ Δυτικής Αττικής, Σταμάτη Πουλή, αναφορικά με τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

«Άλλη μια μέρα – ορόσημο η σημερινή για τη Δυτική Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Προσωπικά, έχοντας εργαστεί για να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορούμε σήμερα να κοιτάζουμε στα μάτια τους 600 εργαζόμενους των ναυπηγείων και τις οικογένειές τους, προχωρώντας μια συμφωνία με τεράστιο αναπτυξιακό πρόσημο για την Ελευσίνα, τη Δυτική Αττική και την Ελλάδα.

Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της συνέπειας λόγων και πράξεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το project εξυγίανσης και επαναλειτουργίας των ναυπηγείων προχωρά βάσει σχεδίου, ακριβώς όπως είχαν προαναγγείλει τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρωτεργάτης αυτής της συμφωνίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης
Συνεχίζουμε, με συνέπεια, να χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο».

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για «ιστορική ημέρα σε ιστορική αίθουσα, διότι εδώ που είμαστε σήμερα υπεγράφη πριν από περίπου 2,5 χρόνια η πρώτη συμφωνία με τον αείμνηστο Ταβουλάρη και τη σημαντική βοήθεια κάποιων εκ των παρισταμένων σήμερα στο τραπέζι. Από την έναρξη εκείνης της ημέρας και μετά έχουμε περάσει πολλές ώρες συζητήσεων για το πώς θα φτάναμε στο ποθητό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στους εργαζομένους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι «δεν υπήρξε ούτε ημέρα που να μην προσπαθήσουν να βρουν λύση για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button