Ενέργειες της διοίκησης του δήμου για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και ενίσχυση πληγέντων της Νέας Περάμου

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης από τις πρώτες στιγμές κιόλας της θεομηνίας που έπληξε την περασμένη εβδομάδα τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα ήταν παρών στη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν λιγότερα στην περιοχή των Μεγάρων και καταστροφικά στη Νέα Πέραμο.

Συνεκάλεσε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (Σ.Τ.Ο.) στο Κοινοτικό Κατάστημα του Δήμου στη Νέα Πέραμο για να βρίσκεται όλος ο μηχανισμός του Δήμου αλλά και της πολιτείας σε πλήρη ετοιμότητα και να γίνονται άμεσα οι όποιες παρεμβάσεις στην Νέα Πέραμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, που δοκιμάστηκε από την μεγάλη πλημμύρα με τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις, καταστήματα, νοικοκυριά, δρόμους και στο λιμάνι.

Με σαφήνεια περιέγραψε την τραγική κατάσταση στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, σε σύσκεψη, που έγινε στην Ελευσίνα στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Βασιλείου με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα και της Περιφερειάρχη Αττικής Κας Ρένας Δούρου.

Συγκινητική ήταν η προσπάθεια του προσωπικού του Δήμου Μεγαρέων, της ΔΕΥΑΜ, της ΕΥΔΑΠ, των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, της τροχαίας, του Στρατού και των Εθελοντικών ομάδων αυτές τις ημέρες της θεομηνίας οι οποίοι επιχειρούσαν σε 24ωρη βάση σε όλα τα μέτωπα.

Εξίσου εντυπωσιακή και άκρως συγκινητική υπήρξε και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων του ΚΟΥΡΟΥ, του Σώματος Ερευνας και Διάσωσης, της Ομάδος Εθελοντών Μεγάρων, Προσκόπων και Οδηγών και μεγάλη η συνεισφορά γειτονικών Δήμων, επιχειρήσεων, οργανισμών, συλλόγων, και ιδιωτών, που έστειλαν Υδροφόρες, αυτοκίνητα και μηχανήματα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και νερό για ενίσχυση των πληγέντων.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

«Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Η συνεχής βροχόπτωση, ο τεράστιος όγκος του νερού, που έπεσε στην περιοχή μας, τα ρέματα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νερά, η νέα Εθνική οδός, που λειτούργησε ως φράγμα, η άναρχη δόμηση, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στα ρέματα και τα ελλειπή αντιπλημμυρικά έργα, έφεραν αυτές τις τραγικές συνέπειες στη Νέα Πέραμο, που είχε την ατυχία να θρηνήσει κι έναν νεκρό και ο Δήμος μας κηρύχτηκε “σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ανταποκριθήκαμε άμεσα με όσα μέσα και μηχανήματα διέθετε ο Δήμος με την βοήθεια ιδιωτών, ζητήσαμε την συνδρομή της Περιφέρειας, του κράτους και του Στρατού και είχαμε ευτυχώς άμεση ανταπόκριση από όλους.

Σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε έργα υποδομής, στο λιμάνι της Νέας Περάμου σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις.
Δεν είναι ώρα τώρα για να συζητήσουμε για ευθύνες. Είναι ώρα για να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να ξαναβρούν τους ρυθμούς της ζωής στην καθημερινότητά τους, να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλήρους καταγραφής των ζημιών και να δοθούν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πολιτών από την Κυβέρνηση. Ως Δήμος θα λάβουμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, που θα απαλλάσσει όλους τους πλημμυροπαθείς από την υποχρέωση καταβολής για όλο το έτος 2018.

Ήδη με σχετικά έγγραφα που έστειλα σε συναρμόδιους ζήτησα:

 • Από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη το ποσό των εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ, “προκειμένου ο Δήμος να τα διαθέσει γι έργα άμεσης αποκατάστασης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και ο Δήμος να ξαναβρεί τον κανονικό του ρυθμό”. Εδόθησαν 400.000 ευρώ.
 • Από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, “να φροντίσει και να κάνει ότι πρέπει προκειμένου να καθαριστεί το λιμάνι της Νέας Περάμου και η θάλασσα σε όλο το παράλιο μέτωπο από τη Νέα Πέραμο μέχρι το Πέραμα Μεγάρων”.
 • Στη ΔΕΗ, “να μεριμνήσει άμεσα για την επανασύνδεση των νοικοκυριών της Νέας Περάμου, στα οποία έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών”
 • Στην ΕΥΔΑΠ, “να εξεταστεί η δυνατότητα να απαλλαγούν οι κάτοικοι της Νέας Περάμου από την υποχρέωση ενός λογαριασμού”.
 • Στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, “να συνδράμει την προσπάθεια του Δήμου με την προσφορά διακοσίων (200) κάδων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και εκατόν πενήντα (150) κάδων υλικών Ανακύκλωσης”.
 • Με πρωτοβουλία του Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου κ. Στρατιώτη ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποδοθούν στους πλημμυροπαθείς οι κρατήσεις Ταμείου χρηματοδότησης δικαστικών κτιρίων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προερχόμενες από τα Γραμμάτια προείσπραξης του Δ.Σ.Α.

  Επίσης, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι πρέπει έτσι ώστε όλοι να έχουν τροφή και στέγη για εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημίες και να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες.

  Συμπαριστάμεθα όλοι στον Δήμο και στους πολίτες της Μάνδρας και συλλυπούμεθα με ειλικρινή αισθήματα πόνου και οδύνης τις οικογένειες των τραγικών θυμάτων της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική. Τα έργα θα γίνουν, οι ζημιές θα αποκατασταθούν στους κανονικούς ρυθμούς δυστυχώς όμως αυτοί οι 21 άνθρωποι, που χάθηκαν δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω.
  Κλείνοντας θα ήθελα εκ βάθους καρδίας να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους έστειλαν και συνεχίζουν να στέλνουν είδη πρώτης ανάγκης (Κουβέρτες, ρούχα, τρόφιμα, σχολικά, Νερό κλπ) και φυσικά όλες και όλους τους Εθελοντές που συνεργάζονται και συνεπικουρούν το έργο του προσωπικού του Δήμου Μεγαρέων στις προσπάθειες της αντιμετώπισης των διαφόρων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς.
  Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ και να επισημάνω και να υπογραμμίσω την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και Ποιμενάρχου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνου, την ηθική συμπαράσταση, τις προσευχές, τα συσσίτια και γενικά το θεάρεστο έργο των κληρικών της τοπικής εκκλησίας για την ανακούφιση των πληγέντων.

  Οι προσπάθειες της Τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνεχιστούν μέχρι να διορθωθούν όλα, να περάσουν τα δύσκολα και να βρούν οι πολίτες της Νέας Περάμου και των Μεγάρων τους ρυθμούς τους και πάλι.

  Εγώ προσωπικά, όλοι οι Αντιδήμαρχοι, όλοι οι αιρετοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Μεγαρέων θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η τραγική αυτή θεομηνία να μας δυναμώσει όλους και να μας κάνει σοφότερους ώστε να παραδειγματιστούμε, να διορθωθούμε και να προλάβουμε τυχόν τα ίδια και χειρότερα.»

  Παρόμοια άρθρα

  Back to top button