Διεκδικήσεις και θετικές εξελίξεις για τα νέα διόδια ανακοινώνει η διοίκηση

Η τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων μεταξύ άλλων και στους μετωπικούς σταθμούς στην Ελευσίνα και Κορίνθου, και κυρίως στους κόμβους εντός του δήμου Μεγαρέων δεν βρίσκει σύμφωνο κανένα πολίτη του δήμου και της χώρας.

Η απόφαση να τοποθετηθούν νέοι σταθμοί διοδίων και ταυτόχρονα να αυξηθεί το αντίτιμο, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε ολόκληρη την Ελλάδα και συντονισμένα οι δήμοι της Αττικής πριν από την επιβολή των νέων διοδίων και των αυξήσεων προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή της εφαρμογής τους.

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Μεγαρέων συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με τους υπόλοιπους Δημάρχους των δήμων της Αττικής που πλήττονται από την αύξηση των τιμών και τη λειτουργία νέων σταθμών. Οι Δήμαρχοι ενωμένοι άσκησαν πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία σε όλες τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε επιτροπές της Βουλής και σε συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό.

Το θέμα των διοδίων είναι ένα θέμα που απασχολεί τη χώρα τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς φαίνεται ότι παρά τις αντιδράσεις, παρά τα κινήματα που αναπτύχθηκαν για την κατάργηση των διοδίων, δε μπορέσαμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή νέων διοδίων και τις αυξήσεις. Αφενός γιατί οι χρηματοδοτήσεις και οι συμβάσεις για την ολοκλήρωση των έργων διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, διακρατικές συμφωνίες και εμπλέκονται δανειοδοτήσεις από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφετέρου γιατί η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων προβάλλεται ως αναπτυξιακό έργο που θα τονώσει την οικονομία της χώρας και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης κατέθεσε με σαφήνεια τις διεκδικήσεις του και μέχρι σήμερα από τις διαπραγματεύσεις κατάφερε να πετύχει για τους δημότες και τους κατοίκους του δήμου:

• Έκπτωση 50% στους πλευρικούς σταθμούς διοδίων για τις μετακινήσεις εντός του δήμου Μεγαρέων

• Τη σαφή διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του πλευρικού δρόμου της εθνικής ώστε να παρέχεται ασφαλής διέξοδος για τους δημότες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν την κλειστή εθνική οδό.

• Την επίσης σαφή διαβεβαίωση για την ύπαρξη ανταποδοτικών ωφελημάτων για το δήμο από τις εισπράξεις των διοδίων

• Έλαβε επίσης τη σαφή διαβεβαίωση ότι ο δρόμος δίπλα στα διόδια Ελευσίνας που οδηγεί στη Νέα Πέραμο θα παραμείνει ανοιχτός χωρίς διόδια, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων από το κέντρο της Νέας Περάμου, την πλήρη αποσυμφόρηση από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον οικιστικό ιστό, δύναται να έχει θετικές επιπτώσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν στο μέλλον.

• Η περιοχή μας και ο Δήμος Μεγαρέων θα αποτελέσει την πρώτη περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί το σύστημα της πληρωμής με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν οι οδηγοί στην εθνική κάτι που όλοι υποστηρίζουν ότι είναι το πιο δίκαιο σύστημα πληρωμής διοδίων.

Οι διεκδικήσεις δεν σταματούν και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις. Ήδη μετά από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου και μετά από αλλεπάλληλες επαφές δόθηκαν επιπλέον λύσεις σε ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή των νέων σταθμών διοδίων, συγκεκριμένα:

• Δόθηκε λύση και τα λεωφορεία που χρησιμοποιούσαν τη γέφυρα της Πάχης προκειμένου να αποβιβάσουν και να επιβιβάσουν φοιτητές που διαμένουν στην περιοχή μας δεν θα πληρώνουν διόδια και δεν θα διαταραχθεί η μέχρι σήμερα λειτουργία των ΚΤΕΛ

• Δόθηκε λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τα ταξί της πόλης και τους πελάτες που επιβίβαζαν από το Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστικών (ΣΕΑ Goody’s). Οι οδηγοί ταξί θα μπορούν να βγαίνουν από το ΣΕΑ και να επιστρέφουν στα Μέγαρα χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν την εθνική μέχρι τη Νέα Πέραμο και να πληρώνουν διόδια κάτι που θα ανέβαζε κατά πολύ το κόστος της διαδρομής για τους πολίτες.

Παρά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν οι νέοι σταθμοί διοδίων η διοίκηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με στόχο να εφαρμοστούν εκπτώσεις για τους δημότες και στους μετωπικούς σταθμούς, από την πρώτη κιόλας διέλευση, πέρα από αυτές που ήδη ισχύουν για όσους χρησιμοποιούν συχνά την εθνική και να μη πληρώνει κανένας δημότης – κάτοικος του δήμου μας διόδια για ενδοδημοτικές μετακινήσεις.

Τις θέσεις αυτές παρουσίασε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 11/2/2014 και έτυχε της απόλυτης ταύτισης και συμπαράστασης σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου, προεξάρχοντος του ίδιου του Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρού.

Η διοίκηση του δήμου δεν δέχεται ακόμη μία επιβάρυνση για τους δημότες που δεν μπορεί παρά να κριθεί άκαιρη και άδικη, επιλέγει να κινηθεί με βάση το ρεαλισμό και επιχειρεί να πετύχει την απόλυτη δικαιοσύνη για τους δημότες μας.

Στα πλαίσια της ισοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών ο Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης θα έχει νέα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη για την οριστική δίκαιη επίλυση του προβλήματος που προέκυψε για το λαό των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button