Διακοπή ζωντανών μεταδόσεων των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Το 2012 το MegaraTv.gr ξεκίνησε μια πρωτοποριακή, όχι μόνο για τα τοπικά δεδομένα, υπηρεσία, φέρνοντας στην οθόνη του κάθε ενδιαφερόμενου τον παλμό, τις συζητήσεις, τις διαφωνίες, τις τοποθετήσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονταν στα Δημοτικά Συμβούλια. Με τρόπο τηλεοπτικό, ποιοτικό και σύγχρονο, οι μεταδόσεις έγιναν ελκυστικές στους πολίτες, κάτι το οποίο φάνηκε γρήγορα από τα εντυπωσιακά για τις προσδοκίες μας στατιστικά*.
Η ιδέα ήταν να προσφέρουμε στους δημότες μια υπηρεσία που θα ενίσχυε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Σύντομα όμως, το κόστος με το οποίο επιβαρυνόταν το MegaraTv (τρεις κάμερες, κονσόλες εικόνας, ήχου, χειριστές, υπηρεσία livestreaming, υπηρεσία hosting κλπ) έγινε δυσβάστακτο για τα δεδομένα ενός τοπικού ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά σε κάθε μετάδοση, οπότε και τέθηκε το θέμα της ανάληψης του κόστους των μεταδόσεων από το Δήμο Μεγαρέων, κάτι στο οποίο συμφώνησε το σύνολο των δημοτικών συνδυασμών.
Από τότε, πολλοί δήμοι στη χώρα ξεκίνησαν να προβάλλουν ζωντανά μέσω διαδικτύου τις συνεδριάσεις τους, και πολλά τοπικά ΜΜΕ και γειτονικοί δήμοι ήρθαν σε επαφή μαζί μας για να ενημερωθούν σχετικά με το κόστος και την παραγωγή μιας τέτοιας μετάδοσης**.
Ο Δήμος Μεγαρέων έδειξε το δρόμο σε πολύ μεγαλύτερους δήμους για το πώς να κάνουν ελκυστική τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αλλά δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να συνεχιστεί η κάλυψη του κόστους των μεταδόσεων, ούτε με ποσό μικρότερο από αυτό που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.***
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως δεν θα μεταδίδονται πλέον οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Μεγαρέων από το MegaraTv.
Μπορεί η πολυκάμερη με τηλεοπτικά στάνταρ παραγωγή να έχει ένα κόστος, ωστόσο είναι η ποιότητα της εικόνας, του ήχου, οι τρεις κάμερες, τα κοντινά πλάνα και τα τηλεοπτικά παράθυρα που έβαλαν τους πολίτες «μέσα» στην αίθουσα που λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Ελπίζουμε πως αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να συνεχίσουν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ένα τηλεοπτικής ποιότητας προϊόν που ανέβασε τον πήχη στην ενημέρωση, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.
Αποσπάσματα από τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. της 29ης Δεκεμβρίου 2015:

ΔΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΕΓΑΡΑTV.

*Ο αριθμός συνδεδεμένων υπολογιστών κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης ήταν κατ ελάχιστο 200, ενώ ξεπερνούσε τους 800 σε θέματα που παρουσίαζαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια τα βίντεο αρχειοθετούνταν και μέσα στις επόμενες 2 ημέρες περισσότερα από 1000 άτομα παρακολουθούσαν τη μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση.
** Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως το κόστος στην αγορά για τη ζωντανή μετάδοση με δύο κάμερες ξεκινά στα 400 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ανά γεγονός και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί σε δήμους ή οργανισμούς που είχαν πολυκάμερες μεταδόσεις ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ ετησίως, σε αντίθεση με το Δήμο Μεγαρέων που το κόστος κυμαινόταν ετησίως σε ποσά χαμηλότερα των 10.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
***Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η σημερινή διοίκηση προχώρησε σε όσες αναθέσεις και συμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει από το 2013 και 2014, που αποτελούν προϋπόθεση για την τιμολόγηση και εξόφληση υπηρεσιών που προσφέρθηκαν επί προηγούμενων διοικήσεων.
Η ομάδα παραγωγής του MegaraTV.gr

Παρόμοια άρθρα

Back to top button