Στο Βερολίνο έλαβε χώρα για 2η φορά ο διεθνής διαγωνισμός Berlin Global Olive Oil Awards, Βerlin GOOA που έχει να κάνει με τα ποιοτικά ελαιόλαδα ανά τον κόσμο με διεθνή χαρακτήρα και συμμετοχές υψηλού επιπέδου.
Στον διαγωνισμό έλαβε μέρος και η εταιρεία Nikolaou Family Extra Virgin Olive Oil με έδρα και καταγωγή τα Μέγαρα. Απέσπασε τη μεγαλύτερη των διακρίσεων στην κατηγορία που διαγωνίσθηκε, αυτή του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία μέσου φρουτώδους ελαιολάδου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με έναν εκ των βασικών πυλώνων της εταιρείας, κ. Αγγελική Παπαγιάννη – Νικολάου, μας δήλωσε την έκπληξή της για αυτήν τη διάκριση, καθώς από το ασημένιο μετάλλιο σε μια χρονιά κατάφεραν να φθάσουν στο χρυσό, αλλά από την άλλη φάνηκε να το συνειδητοποιεί άμεσα καθώς το γεγονός της βράβευσης ήταν καρπός μιας ουσιαστικής προετοιμασίας που κεντρικό άξονα είχε την τεχνολογική αναβάθμιση της ελαιοτριβείας της επιχείρησης.
Πέρα από τον πολυετή κόπο που καταβάλλουμε και τη συνείδηση με την οποία περιβάλλουμε την ελιά ως καρπό και άρα το ελαιόλαδο, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε, τον τελευταίο χρόνο η επιχείρηση προέβη σε πλήρη αναβάθμιση των μηχανημάτων της με θετικές συνέπειες τόσο σε θέματα οικολογίας όσο και σε θέματα καθαρά απόδοσης και σχέσης ποιότητας του ελαιολάδου κατά την παραγωγή του στη φυγοκέντριση.
Οι 4 πρότεροι ελαιοδιαχωριστήρες που απαιτούσαν τεράστιο όγκο πόσιμου νερού και απέδιδαν επίσης τεράστιο όγκο αποβλήτων, τα οποία με υπέρογκα έξοδα κατευθύνοντο στη Μεταμόρφωση για βιοανακύκλωση, αντικαταστάθηκαν με έναν υπερσύγχρονο τελευταίου τύπου Γερμανικής τεχνολογίας ελαιοδιαχωριστήρα με πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον και το κόστος λειτουργίας, όσο και για την ποιότητα του τελικού προϊόντος από τον καρπό της ελιάς που φθάνει από τον ελαιοπαραγωγό στον καταναλωτή.
Το «μυστικό» πλέον έγκειται στη μη χρήση νερού. Κατά την τελική φυγοκέντριση δεν διοχετεύεται νερό και άρα δεν αναμιγνύεται με το λάδι, παίρνοντας έτσι ατόφιο τον φρουτώδη χυμό της ελιάς. Επίσης αφού είναι κλειστού τύπου δεν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και άρα δεν διατρέχει τον κίνδυνο το λάδι να οξειδωθεί. Στο τέλος δηλαδή ο παραγωγός ή ο καταναλωτής λαμβάνει και γεύεται τον φυσικό χυμό ελιάς.
Από το silver award στο gold είναι μια τεράστια απόσταση όπως μας είπε η κ. Αγγελική Παπαγιάννη – Νικολάου, αλλά η αγάπη και το πάθος σε σχέση με αυτό που κάνεις ποτέ δεν σου επιτρέπει προσδοκίες και περιθώρια για κάτι λιγότερο. Αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα και επίσης δείχνει να το επιβραβεύουν και οι Ουκρανοί οι οποίοι κάλυψαν με τις παραγγελίες τους σχεδόν ολόκληρη την παραγωγή Μεγαρίτικου αγουρελαίου, αφού το προτίμησαν και το επέλεξαν να το εντάξουν στις καθημερινές τους διατροφικές τους συνήθειες. Ευχαριστεί επιπλέον και τους Μεγαρείς ελαιοπαραγωγούς οι οποίοι συντελούν με τους δικούς τους κόπους και αγωνίες σ΄αυτήν την επιτυχία.
Το Μεγαρίτικο λάδι της Μεγαρικής γης, πρεσβευτής ποιότητας και διατροφικού πολιτισμού. Εις ανώτερα.