Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό η ΣΤ’2 του 2ου Δημοτικού Σχ. Νέας Περάμου

Στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης ST3dM2020 συμμετείχε και διακρίθηκε το τμήμα ΣΤ’2 του 2ου Δημοτικού Σχολείο Νέας Περάμου, έπειτα από πρωτοβουλία της δασκάλας παράλληλης στήριξης Ξανθής Τσαζή η οποία και εκτέλεσε χρέη συντονίστριας.

Η επιστημονική επιτροπή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απένειμε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου και στους μαθητές της ομάδας «Ίαπις», όπως ονομάστηκαν, το «Βραβείο Βέλτιστης Πρακτικής» στην κατηγορία του Δημοτικού για το εξαίρετο έργο τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Οι μαθητές του ΣΤ’2 δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό στις 20 Ιανουαρίου και ξεκίνησαν να εργάζονται ως ομάδα στις αρχές Φεβρουαρίου. Το θέμα που τους ανατέθηκε ήταν το γλυκό νερό της περιοχής και από την έρευνα που έκαναν μελετώντας τα ρέματα της περιοχής οδηγήθηκαν στη μοναδική υδάτινη διαδρομή της Νέας Περάμου προς την θάλασσα, τον αρχαίο ποταμό Ίαπι (γνωστό κι ως ρέμα «Κουλουριώτικο»). Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενη η σύνδεση έρευνας και σχεδιασμού με την αρχαία Ελλάδα. Η ομάδα «Ίαπις» μελέτησε τα αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινότητά τους για τη μεταφορά νερού και εμπνεύστηκε από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους για να σχεδιάσει το δικό της τρισδιάστατο δοχείο μεταφοράς νερού, δηλαδή ένα τοπικό παγούρι. Έτσι κλήθηκαν να εμπνευστούν από τα αποτελέσματα της έρευνά τους και να σχεδιάσουν ένα τρισδιάστατο παγουρίνο, όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Οι συνθήκες εργασίας της ομάδας έγιναν πιο δύσκολες όταν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έπρεπε να συνεχίσουν το project εξ΄αποστάσεως και οι μαθητές να συνεχίσουν διαδικτυακά την επιμόρφωσή τους με σεμινάρια τρισδιάστατης σχεδίασης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια η κ. Τσαζή έφτιαχνε εκπαιδευτικά βίντεο στα παιδιά για να τα διευκολύνει και να τα εμψυχώσει και να καταφέρουν όλοι μαζί σαν ομάδα να βγάλουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Οι κόποι τους απέδωσαν και και η ομάδα «Ίαπις» κατάφερε όχι μόνο να διακριθεί στον διαγωνισμό αλλά και να αποτελέσει «παραδειγματική εφαρμογή ενός σχολείου της χώρας», όπως ανέφερε η οργανωτική επιτροπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΕΔΙΦΕΤ) του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων:

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Επιθυμώ από καρδιάς να εκφράσω την ευαρέσκειά μου και να συγχαρώ τους μικρούς μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου για την μεγάλη τους αυτή επιτυχία και διάκριση.

Είναι άξιοι πολλών επαίνων όλοι οι δάσκαλοι για το παιδευτικό και παιδαγωγικό τους έργο, η δασκάλα παράλληλης στήριξης κ. Ξανθή Τσαζή, που ήταν και η συντονίστρια της όλης προσπάθειας και οι γονείς, που θα πρέπει να καμαρώνουν για τα βλαστάρια τους, όπως κι εμείς τα χειροκροτούμε με ικανοποίηση και θαυμασμό ευχόμενοι κάθε επιτυχία στις σπουδές τους και στη ζωή τους.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button