Χάπια Αδυνατίσματος: Σύμμαχος ή Εχθρός;

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, καταφεύγουν σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που θα μπορούσαν βοηθητικά να ενισχύσουν την απώλεια βάρους. Τα φάρμακα αυτά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: σε αυτά που καταστέλλουν την όρεξη, αυξάνοντας την έκκριση διαφόρων ουσιών που σχετίζονται με τον έλεγχο του αισθήματος κορεσμού όπως είναι η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, το νευριπεπτίδιο Υ στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, καθώς και σε αυτά που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας από τους περιφερικούς ιστούς με τη βοήθεια ουσιών οι οποίες ενεργοποιούν διάφορους υποδοχείς στον λιπώδη ιστό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι οι οποίοι έλαβαν τέτοιου είδους σκευάσματα με τη βοήθεια ισορροπημένης διατροφής καθώς και καθημερινής άσκησης, είχαν εμφανή αποτελέσματα τα οποία όμως με την διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής γύρισαν πάλι στα αρχικά τους δεδομένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρόνια χορήγηση των φαρμάκων αυτών έχει συνδεθεί με διάφορες παρενέργειες όπως τρόμος, ψυχώσεις, σπασμοί, πνευμονική υπέρταση, καρδιακές αρρυθμίες, εξάρτηση, ακόμα και θάνατο. Βέβαια το να προσπαθεί κανείς να αδυνατίσει χωρίς ουσιαστική και επιστημονική παρέμβαση, βασιζόμενος μόνο στην κατανάλωση χαπιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο αφέλεια, αλλά και έλλειψη βασικών αρχών στο θέμα της διατροφής.

Αυτό λοιπόν που θα ενισχύσει την απώλεια βάρους ακόμα και χωρίς τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών μας. Η εκπαίδευση του ατόμου καθώς και η μύηση του σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος σίγουρα περιλαμβάνει σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, είναι τα σημαντικότερα όπλα κατά της παχυσαρκίας.Καλό θα ήταν λοιπόν να μη μας πιάνει πανικός για να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα, κάνοντας εξαντλητικές και σύντομες δίαιτες οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να εξαντλούν τον οργανισμό μας. Δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να φέρει το κατάλληλο αποτέλεσμα χωρίς να συνδυαστεί με σωστή διατροφή και άσκηση καθώς και με προσωπική προσπάθεια και θέληση, σημαντικές προϋποθέσεις για την διατήρηση του αποτελέσματος!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button