Ερώτηση Γ. Τσίπρα στη Βουλή για τους εποχικούς πυροσβέστες

Προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας, με συνυπογράφοντες συναδέλφους του, έχουσα θέμα «Αποκατάσταση αδικίας σε βάρος των πολύπειρων Εποχικών Πυροσβεστών που είναι απόφοιτοι του Δημοτικού μετά το 1980 και αποκλείονται από τις λίστες επιλαχόντων πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης».

Με την Παρ.2 του Άρθρου 180 του Ν. 4662/2020 τροποποιήθηκε η παρ. 21 του Άρθρου 15 του Νόμου 3938/2011, δίνοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν στο τέλος του πίνακα επιλαχόντων επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης όσοι Εποχικοί Πυροσβέστες είχαν τη συγκεκριμένη ιδιότητα από το έτος 2009 έως το 2018 και κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ειδικότερα απολυτήριο τριτάξιου γυμνασίου ή, για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980, απολυτήριο δημοτικού σχολείου.

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι κινήθηκε στα όρια του Άρθρου του 25 του Π.Δ. 50/2001 (Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα) το οποίο όριζε ως προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό των κλάδων ΥΕ την αποφοίτηση μέχρι και το 1980 με απολυτήριο δημοτικού σχολείου. Παρόλα αυτά, το Π.Δ. 50/2001 καταργήθηκε με το Άρθρο 52 του Ν. 4830/2021.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των πυροσβεστών (Σωματείο Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής και Νήσων με επιστολή από την 6/8/20 και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών με επιστολή της από την 22/1/21 κοκ) επισημαίνουν εμφατικά την αδικία που υφίστανται οι 200 περίπου μάχιμοι πυροσβέστες εικοσαετούς εμπειρίας οι οποίοι απέκτησαν απολυτήριο Δημοτικού μετά το 1980 και αποκλείονται από τη δυνατότητα να ενταχθούν στις λίστες των επιλαχόντων πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Όπως οι φορείς μεταφέρουν και διεκδικούν, είναι ανάγκη να αποκατασταθούν όλοι οι απόφοιτοι Δημοτικού, που πολλοί εξ αυτών έχουν εγγραφεί και φοιτούν πλέον στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς είναι οι τελευταίοι που δεν έχουν δυνατότητα ένταξης στους επιλαχόντες και αίτησης για τη διεκδίκηση θέσεων πενταετούς θητείας από τους «παλιούς εποχικούς».

Η ανάγκη αυτή ασφαλώς προκύπτει για λόγους ηθικής τάξεως αλλά συνάμα λόγω της μακροχρόνιας προσφοράς τους την οποία οφείλει η πολιτεία να αναγνωρίσει μετά από 15 έτη συνεχούς προσφοράς.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάστε κ.Υπουργέ:

1. Εφόσον 200 Εποχικοί Πυροσβέστες πολυετούς εμπειρίας που έχουν απολυτήριο Δημοτικού μετά το 1980 αποκλείονται από τις λίστες υποψηφίων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης λόγω έλλειψης προσόντων που ορίζονταν σε ΠΔ που έχει καταργηθεί και εφόσον η πρόσφατη διάταξη του Άρθρου 180 του Νόμου 4662/2020 εντάσσει κατ’ εξαίρεση στις λίστες επιλαχόντων τους μόνο τους απόφοιτους Δημοτικού πριν το 1980, σχεδιάζει η κυβέρνηση την τροποποίηση της παραπάνω διάταξης και την επέκταση της με την κατ’ εξαίρεση παροχή αυτής της δυνατότητας σε όλους τους Εποχικούς Πυροσβέστες που είναι απόφοιτοι Δημοτικού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης;

2. Μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν και στις αντιπυρικές περιόδους των επόμενων ετών, εξετάζει η κυβέρνηση την παροχή της δυνατότητας σε όλους τους έμπειρους Εποχικούς Πυροσβέστες που είναι απόφοιτοι του Δημοτικού μετά το 1980, πολλοί εκ των οποίων φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχοντας μακροχρόνια προσφορά και αντιμετωπίζοντας συνεχείς κινδύνους, να αιτηθούν για σταθερότερες θέσεις Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

Τσίπρας Γιώργος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button