Αθ. Μπούρας για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σήμερα με Ειδική Συνεδρίαση την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Εκ μέρους της Κυβέρνησης τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Πικραμένος και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη σημαντική τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Δελτίο τύπου αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, ως Προεδρεύων στην Ολομέλεια έκανε ειδική αναφορά για τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και είπε τα εξής:

«Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφαση της 24ης Σεπτεμβρίου 1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Έτσι σήμερα τιμούμε την ημέρα αυτή κάνοντας αναφορά στα θλιβερά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922, που τερμάτισαν την μακρόχρονη ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Ιωνική γη.

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή τιμούμε όσους έχασαν τη ζωή τους βίαια. Τιμούμε ακόμη όσους επέζησαν από τα τραγικά γεγονότα και κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες. Ακόμη, τη μέρα αυτή η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος μολονότι είχε τη δυνατότητα να φύγει και να γλιτώσει τη ζωή του, επέλεξε να θυσιαστεί ως καλός ποιμήν, υπέρ του ποιμνίου του κι έτσι παρέμεινε ως το τέλος στις επάλξεις του αγώνα και της αντίστασης. Για πολλούς ιστορικούς η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θεωρείται ισάξια της Άλωσης της Πόλης. Η Σμύρνη ήταν το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Μικράς Ασίας με κυρίαρχο στοιχείο το Ελληνικό. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ανέπτυξε τέχνες και γράμματα, εκεί άνθισε η οικονομία και το εμπόριο.

Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους βίαια. Ο πλήρης απολογισμός της καταστροφής αυτής που συντελέστηκε ιστορικά σε δύο περιόδους, 1914-1918 και 1920-1924 είναι πράγματι πολύ δύσκολος. Αρπαγές και λεηλασίες σπιτιών και περιουσιών, γεωργικές και κτηνοτροφικές καταστροφές, γκρέμισμα σχολείων και ναών, μαρτυρικοί βασανισμοί αιχμαλώτων αποτελούν μερικά από τα θλιβερά γεγονότα. Η κατάρρευση των Ελληνικών Δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, οι λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικράς Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην περιοχή, όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του Ελληνικού Πολιτισμού.

Τιμούμε, όμως, και τη μνήμη όσων επέζησαν και ήρθαν Πρόσφυγες στην Ελλάδα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Παρά τις κακουχίες και τη συχνή αμφισβήτηση των γηγενών, οι Έλληνες που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία κατάφεραν να προκόψουν και να διακριθούν σε πολλούς τομείς της Ελληνικής κοινωνίας. Βοήθησαν στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Εξίσου σημαντική ήταν και η πολιτισμική τους συνεισφορά. Μέσα από τις διηγήσεις, τα τραγούδια και τους χορούς κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή στη μνήμη μας τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, το Ικόνιο, την Καισάρεια, την Τραπεζούντα, τη Σαμψούντα, την Πέραμο και το Μελί.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός. Η ημέρα μνήμης είναι ημέρα τιμής στη μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων. Η Ελλάδα τιμά τους νεκρούς της και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button