Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα είναι ημέρα θλίψης και μνήμης. Εκατό χρόνια πέρασαν από τότε που ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώθηκε βάναυσα από τις πατρογονικές εστίες του, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας. Αποτελεί ιερή υποχρέωσή μας η έκφραση τιμής και σεβασμού απέναντι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Αττικής τιμώντας αυτούς που χάθηκαν και υμνώντας παράλληλα τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα μας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, διοργανώνουμε σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τα σωματεία Μικρασιατών που κοσμούν το πολιτισμικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.
Στη Δυτική Αττική, η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνουμε λαμπαδηδρομία με τίτλο «100 χρόνια Μικρασιατικής Φλόγας» και ενώνει τους Μικρασιάτες της περιοχής με τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συνεργασία του Δήμου Μεγαρέων, του Δήμου Ελευσίνας και την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» – Μελί Μεγάρων, του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών και του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.
Παράλληλα, τις ημέρες διεξαγωγής της λαμπαδηδρομίας, οι τρεις Σύλλογοι Μικρασιατών της Δυτικής Αττικής, ο Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» με έδρα το Νέο Μελί Μεγάρων, ο Σύλλογος Περαμίων – Κυζικηνών με έδρα την Νέα Πέραμο Αττικής και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας τιμούν τους προγόνους τους και με εκδηλώσεις μνήμης που έχουν προγραμματίσει ο καθένας σύλλογος ξεχωριστά σε κάθε περιοχή (Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα).
Η δάδα της επετειακής λαμπαδηδρομίας μνήμης ανάβει και διανύει συμβολική διαδρομή ξεκινώντας την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου από την Αγία Τριάδα Μεγάρων, θα διασχίσει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου τη Νέα Πέραμο και θα τερματίσει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Λαού Ελευσίνας.
Κρατάμε ζωντανή τη μικρασιατική φλόγα της μνήμης και τιμούμε τη σπάνια κληρονομιά του μικρασιατικού πολιτισμού. Δεν ξεχνούμε».