Ο Θανάσης Μπούρας ζητάει αλλαγές σχετικά με την κτηματογράφηση

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την κτηματογράφηση των Δημοτικών Ενοτήτων Μεγάρων και Οινόης.
Στη συζήτηση απάντησε ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Δημαράς, ο οποίος είναι αρμόδιος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Ο κ. Μπούρας ανέπτυξε την κατατεθείσα επίκαιρη ερώτηση αναφέροντας τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, μόλις ήρθα από τα Μέγαρα όπου σήμερα έχουν μια πολύ μεγάλη τοπική εορτή, των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Μεγαρέων. Φεύγοντας, ήξεραν οι Μεγαρείς ότι έρχομαι εδώ, προκειμένου να εκφράσω την αγωνία τους, αλλά και την παράκλησή τους για ένα μείζον θέμα που τους κρατά σε αγωνία.
Αναφέρομαι τόσο στην περιοχή της Οινόης, δημοτική ενότητα της βασανισμένης και ταλαιπωρημένης Μάνδρας, αλλά κυρίως στην περιοχή των Μεγάρων, που πρέπει να σας πω ότι είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, που προσφέρει μέσω του πρωτογενούς τομέα σημαντικά στην εθνική οικονομία. Αυτοί οι άνθρωποι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ασχολούνται με αυτόν τον πρωτογενή τομέα και τροφοδοτούν όχι μόνο την Αττική αλλά και το πανελλήνιο με τα εξαιρετικά κηπευτικά προϊόντα τους, τα παράγωγα της πτηνοτροφίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας. Οι άνθρωποι αυτοί πράγματι βρέθηκαν προ απροόπτου όταν το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» με απόφασή του και η οποία ελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου καλούσε από τις 10 Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση για κτηματογράφηση με περιθώριο τριών μηνών, δηλαδή μέχρι τις 10 Μαρτίου, και είμαστε τώρα στην 1η Φεβρουαρίου. Αμέσως το πληροφορήθηκα μέσω του τοπικού Τύπου και των τοπικών sites, τα οποία ειλικρινά εξέφρασαν την αγωνία τους και κατέστησαν σαφές ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί αυτή η κτηματογράφηση, καθώς μάλιστα μεσολάβησε η περίοδος των γιορτών.
Εγώ έκανα άμεσα την ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 4264/12-12-2018 στην οποία, όμως, δεν πήρα απάντηση.
Ζώντας καθημερινά και επισκεπτόμενος την περιοχή σχεδόν κάθε μέρα όλοι οι άνθρωποι με ρωτούσαν. Και επειδή παρήλθε διάστημα πέραν των πενήντα ημερών, ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου, έπρεπε να επανέλθω και το μόνο μέσο που είχα ήταν η επίκαιρη ερώτηση και γι’ αυτό σας καταθέτω την επίκαιρη αυτή ερώτηση, με την οποία σας παρακαλώ θερμά να λύσετε το θέμα. Πιστεύω στη δική σας πρακτική σκέψη, στη δική σας κατανόηση και πρέπει να σας πω ότι είναι αδύνατον να προλάβουν οι άνθρωποι αυτοί και ότι ως αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί ελάχιστες αιτήσεις. Θα ήθελα να τονίσω μόνο, κύριε Υπουργέ, ότι ενώ ζητούσα μέχρι τον Σεπτέμβριο παράταση, να δοθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Έχετε λάβει και σχετική επιστολή από τη δημοτική αρχή και η πρότασή μου είναι να δώσετε τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο γιατί είναι αδύνατον να γίνει αυτή η κτηματογράφηση.»

Ο κ. Δημαράς αφού άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις του κ. Μπούρα και τον ευχαρίστησε για τη ευκαιρία να συζητήσουν ένα τόσο σημαντικό θέμα, απάντησε ότι το “Ελληνικό Κτηματολόγιο” θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες παράτασης των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων, όπως ορίζονται από το νόμο 2308/1995. Στο σημείο αυτό παρενέβη στη συζήτηση για να επιβεβαιώσει την 3μηνη προθεσμία παράτασης ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Στην δευτερολογία του ο κ. Μπούρας ανέπτυξε τα εξής επιχειρήματα: “Πρέπει να σας πω ότι για τους ανθρώπους που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα και λόγω των εορτών παρήλθε ένα διάστημα εντελώς νεκρό. Υπάρχουν πλειάδα δικαιολογητικών, τα οποία πρέπει να συγκεντρωθούν και τα γνωρίζετε.
Παραδείγματος χάριν, για να εκδοθεί με σημερινή αίτηση από το Πρωτοδικείο σήμερα πιστοποίηση μη αποποίησης κληρονομιάς θέλει πάνω από δύο μήνες. Το ίδιο ισχύει, εκτός από το Πρωτοδικείο, και για το Ειρηνοδικείο Μεγάρων.
Αν έλθετε ή στείλετε κάποιον να δει τι γίνεται στα σκαλιά του Δήμου Μεγαρέων, θα διαπιστώσετε ότι είναι σε ουρές ο κόσμος, προκειμένου να πάρει αυτήν την πληθώρα των δικαιολογητικών, τα οποία θεσπίστηκαν καλώς ή κακώς.
Υπάρχει η δυνατότητα κάποιο νόμο να τον διορθώσετε, αν δείτε ότι δεν λειτουργεί σωστά. Μα, το τρίμηνο παρέρχεται πριν ενημερωθεί ο κόσμος. Και σας ανέφερα χαρακτηριστικές ημερομηνίες. Πάνε στον Δήμο για να πάρουν πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών. Ξέρετε πόσο θέλει; Θέλει ενάμιση με δύο μήνες, γιατί είναι πολύς κόσμος. Όλοι πήγαν τώρα, γιατί μεσολάβησαν και οι γιορτές.
Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω να το δείτε διαφορετικά. Υπάρχουν και τα κόστη τα οποία είναι αβάσταχτα, κύριε Υπουργέ -και το γνωρίζετε- σε μια εποχή κρίσης και σε μια πολύ δύσκολη εποχή, λόγω χειμώνα.
Πάνω από το 90% αδυνατούν πλέον να καταθέσουν δικαιολογητικά.
Απαιτείται παράταση και την παράταση να την προβλέψετε με νόμο, κύριε Υπουργέ. Με αυτόν τον νόμο να βελτιώσετε και τη γραφειοκρατία.
Τι χρειάζεται η μη αποποίηση, όταν ένας έχει δηλώσει την περιουσία του στο Ε9 και πληρώνει και ΕΝΦΙΑ; Θα πάει κάποιος να διεκδικήσει, ενώ έχει αποποιηθεί περιουσία; Είναι απλά πράγματα.
Αναφέρατε τον αρχικό νόμο 2308/1995, ο οποίος είναι πολλά χρόνια πριν. Όλα τα πράγματα προχωρούν και εκσυγχρονίζονται. Γι’ αυτό κι εσείς που είστε γνώστης του θέματος πρέπει άμεσα να αλλάξετε με νομοθετική σας πρωτοβουλία τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων και ως προς τον χρόνο, αλλά και ως προς τη γραφειοκρατία η οποία συντηρείται.
Πάντως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας μεταφέρω την αγωνία, την παράκληση. Τίποτα δεν προχωράει, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει σε έναν μήνα. Νομίζω ότι πρέπει, αν θέλετε να άρετε αυτά τα τρίμηνα -αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα-, να προχωρήσετε σε μία νομοθετική παρέμβαση, όπως τη ζητάει εξάλλου και επίσημα σύσσωμη η Δημοτική Αρχή της Πόλεως των Μεγάρων, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι, που αδυνατούν και οικονομικά, γιατί ξέρετε τι έξοδα χρειάζονται αυτές οι διαδικασίες, για να βγουν πιστοποιητικά, για να γίνουν σχεδιαγράμματα, για να πληρωθούν μηχανικοί. Και υποβάλλω για τελευταία φορά την παράκληση -μετά από το γεγονός ότι δεν πήρα απάντηση στη γραπτή ερώτηση- τουλάχιστον στην επίκαιρη να είστε συγκεκριμένος και να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι μπορεί να τους δοθεί η παράταση που χρειάζεται για να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους. Δεν ζητούν χρήματα, ζητούν να λυθεί ένα διαδικαστικό θέμα.
Απαντώντας ο αρμόδιος Υφυπουργός επανέλαβε στον κ. Μπούρα ότι αυτό που δύναται να γίνει είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες των 3μηνων παρατάσεων που προβλέπονται από το νόμο.
Κλείνοντας η συζήτηση παρενέβη εκ νέου ο Προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης για να εφιστήσει την προσοχή στον Υπουργό προκειμένου να λύσει το θέμα, καθώς ο κ. Μπούρας είναι ιδιαίτερα επίμονος για την επίλυση των θεμάτων των περιοχών της εκλογικής του περιφέρειας.
Μετά το πέρας της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Μπούρας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν στο περιστύλιο της Βουλής με τον Υφυπουργό κ. Δημαρά και τον πίεσε προκειμένου να αλλάξει το νόμο για να τροποποιηθούν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων με τις 3μηνες παρατάσεις σε ορθολογικότερες βάσεις και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά. Ο κ. Δημαράς δεσμεύτηκε απέναντι στον κ. Μπούρα ότι θα μελετήσει τις προτάσεις του και θα φέρει τις κατάλληλες νομοθετικές τροποποιήσεις γι’ αυτά τα θέματα.
Ο κ. Μπούρας θα συνεχίσει να είναι σε διαρκή επαφή και θα πιέζει τον Υφυπουργό, προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα και να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να είναι συνεπείς.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button