Γρ. Σταμούλης: Η μαύρη επέτειος καταστροφής της Σμύρνης

Ακολουθεί δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων που αφορά την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος και περιέχει τη δήλωση του δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη.

Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου η ημέρα ύψωσης του Τιμίου Σταυρού συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο καταστροφής της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922. Τον Σεπτέμβριο του 1922, η Σμύρνη έγινε ένας σωρός καμένων ερειπίων και πτωμάτων. Τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι ο τόπος μαρτυρίου και εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Μαζικές πυρπολήσεις κτιρίων και ανθρώπων, βιασμοί, εκτελέσεις, βασανιστήρια.

Ο Ελληνισμός της τείνει πλέον να αφανιστεί αφού δύο εκατομμύρια οκτακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες (2.845.000) Έλληνες, που αποτελούσαν περίπου το 20% του πληθυσμού της περιοχής που κυριαρχούσε οικονομικά εκδιώχθηκε, καταστράφηκε. Ο πληθυσμός αυτός είχε καταφέρει, να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά, παρ’ ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον. Και αυτός ο ελληνισμός υπέστη την τουρκική θηριωδία!

Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνη απόφασή της την 24η Σεπτεμβρίου 1998, καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Έτσι σήμερα τιμούμε την ημέρα αυτή, κάνοντας αναφορά στα θλιβερά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922, που διέκοψαν τη μακρόχρονη ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Ιωνική Γη.

Επ’ ευκαιρία της τραγικής αυτής μαύρης επετείου ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Διατηρώντας άσβεστα στην εθνική ιστορική μνήμη τα τραγικά γεγονότα με τις θηριωδείες των Τούρκων εκατό χρόνια πρίν, γιορτάζουμε σήμερα τον Μικρασιατικό πολιτισμό που μετέφεραν στην πατρίδα μας οι χιλιάδες των προσφύγων που γλύτωσαν από τα βασανιστήρια και τις σφαγές των βαρβάρων. Τιμή και δόξα πρέπει σε αυτούς που κράτησαν άσβεστο τον Ελληνικό πολιτισμό. Με τον προσήκοντα σεβασμό υποκλινόμαστε στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Μελί και στη Νέα Πέραμο έχοντας στο μυαλό μας ότι “πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι”».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button