Άγγ. Μακρυγιάννης: «Αγροτική και τουριστική ανάπτυξη το κλειδί για την επόμενη μέρα»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Μεγαρέων, επικεφαλής του συνδυασμού «Όμορφες Πόλεις» και υποψήφιου δημάρχου Μεγαρέων, Άγγελου Μακρυγιάννη.

Σε ένα δήμο εκτός από την σκληρή καθημερινότητα έχουμε σίγουρα τομείς ανάπτυξης που θα πρέπει να ασχοληθούμε με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Οι δυο τομείς που πρέπει να δώσουμε όλο το βάρος της προσπάθειας μας είναι η αγροτική ανάπτυξη και ο τουρισμός. Αλλά από ποιους; Σίγουρα από ανθρώπους που ξέρουν και εργάζονται στην αγορά.

Σας παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για την αγροτική ανάπτυξη του δήμου μας. Ένα δήμο που η κύρια δραστηριότητα των συμπολιτών μας είναι η αγροτική. Δραστηριότητα που ευδοκιμεί στον τόπο μας για χιλιετίες. Η σημερινή γενιά την έχει εξελίξει πολύ αλλά θέλει και την τοπική αυτοδιοίκηση δίπλα της. Παίρνοντας την εντολή από τους συμπολίτες μας την επόμενη ημέρα ξεκινάμε:

– Αναβαθμίζουμε το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης για την εξεύρεση προγραμμάτων LEADER που μπορούν να εφαρμοστούν στο δήμο μας, στελεχώνοντας με νέους επιστήμονες που σήμερα μεταναστεύουν για να βρουν εργασία.
– Ξεκινάμε Αγροτική Οδοποιία. Ένα πολύ σοβαρό θέμα που είναι από τις κυριότερες υποδομές που χρειάζονται οι αγρότες. Δυστυχώς χρειάζεται πολύ δουλειά για να επισκευάσουμε το υπάρχον οδικό δίκτυο, αλλά και να το επεκτείνουμε σε νέες μονάδες που λειτουργούν. Ο Δήμος μας σε άμεση συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής πρέπει να σχεδιάσουν εκ νέου ένα πρόγραμμα για την αγροτική οδοποιία σε όλη την έκταση του δήμο μας.
– Δίνομε πολύ Βάρος στην Ασφάλεια. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα του κάμπου μας είναι οι κλοπές και οι λεηλασίες που γίνονται κυρίως ζώα και από συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Οι καταστροφές μεγάλες που πολλές φορές αποθαρρύνουν τους επαγγελματίες να επενδύσουν. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο στην ασύδοτη δράση όλων αυτών, με την πίεση στην κεντρική διοίκηση από πλευράς δήμου για την ενίσχυση της ασφάλειας των πόλεων μας αλλά και την χρήση ηλεκτρονικών μέσων εκεί που επιτρέπεται για την καταγραφή ύποπτων κινήσεων. Ο δημοτικός μας συνδυασμός έχει δεσμευτεί σε όλους τους οικισμούς που επισπευτήκαμε για την βελτίωση στα θέματα ασφαλείας.

– Νοιαζόμαστε για τον Υδροφόρος ορίζοντας. Με σεβασμό στους φυσικούς μας πόρους αλλά και στις επόμενες γενναίες που έρχονται, πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα έργα, που για πολλά χρόνια είναι στα συρτάρια αρμοδίων, για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Οι μελέτες υπάρχουν ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν. Με καθολική πίεση από το δήμο μας από τους φορείς και τους συλλόγους θα διεκδικήσουμε αυτό το δίκαιο αίτημα μας.
– Την προβολή και την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων Μεγαρικής Γης και Θάλασσας. Πρέπει κάνουμε ένα μακροσκελές σχεδιασμό για την σωστή και επαγγελματική προώθηση. Προώθηση που πρέπει να είναι συνεχείς για να μπορεί να υπάρξει στο μέλλον μια προστιθέμενη αξία που τόσο χρειαζόμαστε. Ο Δήμος σίγουρα δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματίας αλλά μπορεί να βοηθήσει παράλληλα και υποστηρικτικά όσους επιχειρούν και προσπαθούν να βρουν διέξοδο προς τα έξω. Με συνεχείς προσπάθειες, πρόγραμμα και συντονισμό μπορούν να γίνουν θαύματα αρκεί να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε από την ίδια πλευρά. Η Μεγάρων γη θα ταξιδεύει τα προϊόντα μας εκτός Μεγάρων σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού μέσο κλαδικών εκθέσεων με την βοήθεια της περιφέρειας και των επιμελητηρίων.

Σας παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας. Ένα δήμο που έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να θεωρηθεί τουριστικός. Ευτυχώς με την Νέα Πέραμο, την Κινέτα και το Αλεποχώρι μπορούμε να μπούμε γρηγορότερα στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Κάνοντας γρήγορες κινήσεις τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.

– Ίδρυση γραφείου τουριστικής ανάπτυξης με στελέχωση τουλάχιστον ενός ατόμου, με εμπειρία στο κλάδο, με τηλεφωνική γραμμή που θα δίνει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή ταξιδιωτικό γραφείο. Δημιουργία και αναβάθμιση σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα προβάλλουν τα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο την Κινέτα και το Αλεποχώρι ως τουριστικό προορισμό.
– Μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας με την συνδρομή όλων των συλλόγων μας και αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για την υλοποίηση των σχεδίων.
– Λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγάρων και της Κρήνης του Θεαγένη.
Τα μικρά εκκλησάκια του λόφου του Αγίου Δημητρίου να είναι επισκέψιμα από περιηγητές όπως και ανάδειξη – οριοθέτηση – σήμανση – φωτισμός σε σημαντικά αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία άγνωστα για το πολύ κόσμο.

– Αναβάθμιση της «Μεγάρων Γη» σε φεστιβάλ γαστρονομίας Μεγαρικών προϊόντων , του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο, της «Ψαράδικης Βραδιάς» κ.α.
– Συγκέντρωση νέου ψηφιακού αρχείου και δημιουργία διαδικτυακής πύλης τις μεγάλης ιστορίας των Μεγάρων, της Περάμου, του Μελιού αλλά και των πολλών αποικιών στην αρχαιότητα. Συμπεριλαμβάνοντας διδακτορικές διατριβές που αφορούν την πόλη μας. Προβάλλοντας με αυτό το τρόπο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλη μας.
– Άμεση ολοκλήρωση πράξης του νέου σχεδίου πόλεως στην περιοχή Σάκου Λάκκα- Μελί στις οδούς Ιουστινιανού και Αγίας Σοφίας στο MEGARA HOTEL.

– Νέα Πέραμο, Κινέτα, Αλεποχώρι, Πάχη, Μέγαρα. Με αιχμή την ήδη γνωστή Νέα Πέραμο και με συμβουλάτορες του Δήμου μας άξιους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, που επί σειρά ετών ξέρουν το πώς θα φέρουν τον κόσμο στην περιοχή μας. Ξεκινώντας άμεσα από την τρέχουσα σεζόν επιθετική διαφήμιση και δυναμικό marketing, ώστε να ξανάρθουν οι χιλιάδες των επισκεπτών που χάσαμε τα τελευταία χρόνια όχι μόνον λόγο κρίσης αλλά και γιατί οι πόλεις μας ήταν αποκλεισμένες από παντού. Ο Δήμος μας απλά προβάλλοντας της ομορφιές του με σωστό και επαγγελματικό τρόπο, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά με τεράστιο κέρδος για την πόλη μας.
– Δημιουργία ενός αναλυτικού τουριστικού χάρτη και ενός μικρού οδηγού για τις πόλεις Μέγαρα – Νέα Πέραμο σε πολλές γλώσσες.

Οι πόλεις μας έχουν πανάρχαια ιστορία και πολύ σημαντικό αποτύπωμα στο χρόνο. Πόλεις με ταυτότητα και ιστορία αλλά και άνθρωποι που ήρθαν στην περιοχή μας με εξίσου σημαντική πολιτιστική ταυτότητα και ιστορία. Πόλεις που θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε ως ένα απέραντο αρχαιολογικό, λαογραφικό, θρησκευτικό, φυσιολατρικό μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο σε θέματα γεωργίας, πτηνοτροφίας και γιατί όχι αρχαιολογίας. Πόλεις που θα έπρεπε να έχουν εκατοντάδες καθημερινούς επισκέπτες έχοντας αναδείξει δεκάδες από τα σημαντικά ιστορικά, αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία. Και δυστυχώς είναι ελάχιστα αυτά που έχουν αξιοποιηθεί.

Αξιοποίηση σημαίνει μελέτες και κέφι για πολύ δουλειά, σημαίνει θυσίες και τρέξιμο για να ξυπνήσεις το θηρίο του κρατικού μηχανισμού. Ενός θηρίου που εάν καταφέρεις να το ξυπνήσεις τα αποτελέσματα θα είναι θαυμαστά για τις πόλεις μας.
Και θα είναι μόνο η αρχή!

Άγγελος Μακρυγιάννης
Οικονομολόγος – Μ.Β.Α.
Υποψ. Δήμαρχος Μεγάρων – Νέας Περάμου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button