Γ. Κώτσηρας: «Νέα Εποχή στη Δημόσια Διπλωματία»

Ακολουθεί άρθρο του υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Κώτσηρα, με τίτλο «Νέα Εποχή στη Δημόσια Διπλωματία», το οποίο δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 27/05, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

«Στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση στην έδρα της UNESCO για τον Ολυμπισμό και την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω. Ενώπιον πολυπληθούς κοινού, παρουσία πρεσβευτών διαφόρων χωρών, Ελλάδα και Γαλλία στείλαμε μήνυμα υπέρ της διακοπής των εχθροπραξιών ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν μια συγκινητική βραδιά που συνόψισε σειρά στοιχείων τα οποία συνθέτουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας: την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, τη διαχρονική προσφορά της υπέρ των οικουμενικών αξιών της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προσήλωσή της στη διεθνή συνεργασία, την ειρήνη και τη διπλωματία.

Η εκδήλωση, μια πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στην UNESCO, εντάσσεται στην ευρύτερη, συγκροτημένη προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών για αναβάθμιση της δημόσιας διπλωματίας, με άλλα λόγια για ανάδειξη της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και αύξηση της επιρροής της στη διεθνή κοινή γνώμη. Αφετηρία μας είναι ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία, το οποίο καταρτίσαμε με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και προτεραιότητες. Στους κεντρικούς του άξονες περιλαμβάνονται η προώθηση παραδοσιακών στοιχείων ήπιας ισχύος της χώρας μας, όπως η Ιστορία, ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα, αλλά και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της σύγχρονης Ελλάδας σε τομείς όπως οικονομία, τουρισμός, νέες τεχνολογίες, περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίστηκαν οι πέντε ξενόγλωσσες ενημερωτικές ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και δημιουργήθηκε η ενότητα «Θετικές Ειδήσεις», η οποία ενημερώνει με τρόπο συστηματικό για πρωτοβουλίες, καινοτομίες και επιτεύγματα της χώρας μας.

Επιπλέον, συντονίζονται και υποστηρίζονται εκδηλώσεις των διπλωματικών αρχών μας στο εξωτερικό. Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων. Αναβαθμίζουμε την ψηφιακή παρουσία και δικτύωση των Πρεσβειών μας και των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας. Επίσης, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούμε μια σύγχρονη και καινοτόμο πλατφόρμα ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από τις σημαντικότερες ανά τον κόσμο έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές ενημέρωσης σε 40 και πλέον ξένες γλώσσες.

Τέλος, αναπτύσσουμε συνέργειες με άλλα υπουργεία και φορείς, με κοινωφελείς οργανισμούς, δεξαμενές σκέψης, πανεπιστημιακές έδρες και οργανώσεις της διασποράς.

Την τελευταία πενταετία, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά τη διεθνή εικόνα της. Είναι μια χώρα που μιλά με επιχειρήματα, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που πορεύεται με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη. Αυτή την Ελλάδα προβάλλουμε, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην άσκηση δημόσιας διπλωματίας».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button