Αναπαράσταση της αναστήλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Χορευταρά

Δελτίο τύπου από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Μεγαρέων ανακοινώνει ότι το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 9 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Ιωάννου Γαλλιλαίου (Χορευταρά), στα Μέγαρα, θα γίνει πολιτιστική εκδήλωση στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγαρέων, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τη συνεργασία των μελών του Ομίλου Λαϊκής Παράδοσης “Αλκάθους & Καρία” και πρωτεργάτη τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Γιώργο Βαρελά.

Πρόκειται για την αναπαράσταση με ήχο και φώς, του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου (Χορευταρά) στην ομώνυμη πλατεία στα Μέγαρα, που το δημιουργικό κομμάτι της εκδήλωσης έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Τάσος Πανταζής, μέλος της Διοίκησης της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, γνωστός από τις δραστηριότητές του στην διοργάνωση της Εκθεσης Τοπικών Προϊόντων Μεγάρων Γη, την συμμετοχή του στις Θεατρικές παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου Μεγάρων ως ηθοποιός και από την συνεργασία του με τον Θίασο της Νέας Περάμου, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Μαζί του και οι Σταμάτης Κούρσος και Παναγιώτης Πασσαλής, που έχουν επιμεληθεί το τεχνικό κομμάτι της κατασκευής (αναστήλωσης) με διάφορα δομικά υλικά.
Στον συγκεκριμένο χώρο της πλατείας του Αη Γιάννη Χορευταρά κάθε χρόνο γίνεται η αναβίωση του πατροπαράδοτου τοπικού εθίμου του ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΤΑΣ που η παράδοση αναφέρει ότι το εκκλησάκι αναστηλώθηκε πάνω σε χώρο αρχαίου ναού, την εποχή της τουρκοκρατίας περίπου στο 1818, μέσα σε μία ημέρα, με υλικά, που μεταφέρθηκαν από το Βουνό βορείως των Μεγάρων, χέρι με χέρι.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, θα συμμετάσχει η συμπολίτισσά μας δασκάλα Ιωάννου Μουρτζούκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων, που θα ερμηνεύσει τοπικά τραγούδια με την ορχήστρα της και θα χορέψουν Μεγαρίτικους Χορούς τα μέλη του Ομίλου Λαϊκής Παράδοσης “Αλκάθους & Καρία”.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button