Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή επανήλθε στα Μέγαρα την Τρίτη του Πάσχα, στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη του Γαλιλαίου ή Χορευταρά, μετά την διετή παύση λόγω κορωνοϊού, ο εορτασμός του πλέον αρχαιότερου εθίμου των Μεγάρων, του Χορού της Τράτας.
Ενός εθίμου που κρατά τις ρίζες του και διατρέχει από την αρχαιότητα και την εποχή της Τουρκοκρατίας έως σήμερα και με δοξαστικό, τελετουργικό και ευχαριστιακό χαρακτήρα οι κοπέλες άρχουν του κυκλικού χορού πιάνοντας τα χέρια τους χιαστί, μιμούμενες όπως υποστηρίζεται, τον τρόπο με τον οποίο οι ψαράδες σέρνουν τα δίχτυα τους, γι΄ αυτό και ονομάστηκε «Χορός της Τράτας».
«Λαμπρή καμάρα κι ας περνά, του Άη Γιωργιού ειν’ το τέλος, πιάστε τα δραπανάκια σας γιατ’ έφτασε το θέρος. Αχ ντουνιά μου παινεμένε δε σε γλέντησα καημένε. Ωραία πουν’ τα Μέγαρα την Τρίτη στον Άγιάννη, πού ‘ρχεται όλη η ξενουργιά και κάνουνε σεργιάνι…».
Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί την εκδήλωση:
Την τιμητική τους είχαν οι λαογραφικοί σύλλογοι Μεγάρων και τα μέλη τους, οι ολοζώντανες στο σήμερα και περίτεχνα καμωμένες παραδοσιακές φορεσιές των συμμετεχόντων και η παραδοσιακή ορχήστρα με τα μέλη της. Αξίζει να σημειωθεί η στιγμή συγκίνησης όταν ο Σπύρος Μπερδελής ανέφερε ότι το 1970 πρωτοτραγούδησε και ευχήθηκε «ο Θεός να μας έχει όλους καλά και να είμαστε εδώ και του χρόνου να κλείσω 53 χρόνια συμμετοχής στο πανηγύρι αυτό».
Συμμετείχαν (με τυχαία σειρά): Ο Λαογραφικός Σύλλογος Χορός της Τράτας. Το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων. Ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Αλκάθους και Καρία. Το Λύκειο Ελληνίδων. Ο Χορευτικός Όμιλος Μγάρων. Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, τους τίμησε για την προσφορά τους αφού με τον ενεργό τους ρόλο διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις των αρχέγονων πολιτιστικών εκφάνσεων του τόπου παραδίδοντάς τες στις επόμενες γενιές. Για τούτο και απένειμε στους εκπροσώπους των Συλλόγων αντίγραφο του Μεγαρικού νομίσματος.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το 2018 με ενέργειες της Διοίκησης, το έθιμο του Χορού της Τράτας εντάχθηκε στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μετά από αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού κατάφερε να γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Χαιρετισμό απηύθηναν και οι βουλευτές Δυτικής Αττικής κ.κ. Γιώργος Κώτσηρας, Αθανάσιος Μπούρας και Ευάγγελος Λιάκος.
Παρόντες πλήθος κόσμου, η Διοίκηση του Δήμου, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.
Εννοείται πως παλληκάρια χόρεψαν και τον αντρικό χορό «Ρουσάλια» υπό των ήχο της πίπιζας και του νταουλιού με τον ξύλινο ανθοστολισμένο σταυρό – λάβαρο στα χέρια του μπροστάρη.