Α. Χοροζάνης: Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουμε έρμαια των φυσικών φαινομένων

Αίτημα εκτάκτου θέματος προς συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11-9-2018, 20:30.

Θέμα: «Μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων και του περιβάλλοντος – πρόληψη για την αποφυγή ανάλογων φαινομένων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα στις 23 Ιουλίου 2018»

Πέρασε ενάμισι μήνας από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα και τα μέτρα που ως τώρα έχουν παρθεί – πέρα από ευχολόγια και εξαγγελίες – είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων και του περιβάλλοντος που έχουν πληγεί. Εξάλλου, έχουμε και το προηγούμενο παράδειγμα των φονικών πλημμυρών στη Ν. Πέραμο, όπου κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουμε έρμαια των φυσικών φαινομένων και πρέπει οπωσδήποτε να παρθούν μέτρα.
Γι’ αυτό ζητούμε:

 Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς. Άδεια ανοικοδόμησης και από το Δασαρχείο για όλες τις κατοικίες, χωρίς νομικά εμπόδια. Να φτιαχτούν σύγχρονοι οικισμοί, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών.

 Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες – μετρήσεις και να υλοποιηθούν τώρα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

 Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.

 Να λυθεί επιτέλους το ζήτημα με την ύδρευση σε όλη την Κινέτα, εντός και εκτός σχεδίου και μέχρι τότε να μπουν άμεσα γεννήτριες στις γεωτρήσεις για να μην επαναληφθούν λυπηρά φαινόμενα διακοπής υδροδότησης με την διακοπή του ρεύματος.

 Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών.

 Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

 Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

 Να ολοκληρωθεί η χορήγηση των 5000 Ευρώ και των 586 Ευρώ σε όλους τους πληγέντες καθώς και οι διπλές συντάξεις για όλους τους συν/χους. Το ίδιο για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

 Μέτρα στήριξης μαθητών στην πυρόπληκτη περιοχή μας..

 Κατάργηση των διοδίων μέσα στο Δήμο μας.

 Μείωση του εισιτηρίου του Προαστιακού και εξομοίωσή του με αυτό των Μεγάρων.

Το παρόν ζητάμε να ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποσταλεί στην Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button