ΥΠΕΝ: Ξεκινά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο, και τις εταιρείες-αναδόχους, σε ειδική τελετή, σήμερα στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι έργο εθνικής σημασίας, με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Κι αυτό καθώς θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, που θα κλείσουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά πως “η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης-Αττικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Είναι επίσης ένα έργο αναπτυξιακό, ιδιαίτερα για την Κρήτη, για την οποία ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο ενεργειακής ασφαλείας και βεβαιότητας. Χάρη στο έργο αυτό, θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ετησίως από τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Το έργο έχει, όμως, και περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς, όταν ολοκληρωθεί, θα κλείσουν οι μονάδες στα Λινοπεράματα, τον Αθερινόλακκο και στα Χανιά. Άμεση θετική επίδραση θα υπάρχει ειδικά στον δήμο Μαλεβιζίου, χάρη και στα αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΑΔΜΗΕ και από το Πράσινο Ταμείο, προϋπολογισμού 9-9,5 εκ ευρώ”.

Υπενθυμίζουμε πως για το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η προσαιγιάλωση στην περιοχή ανατολικά της Πάχης από όπου διασχίζοντας την περιοχή της Λάκκας και τον παράλληλο της Εθνικής Οδού θα κατευθυνθεί προς τον Ασπρόπυργο όπου θα υπάρχει εγκατάσταση μετατροπής.

Στη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου 2019, εκφράστηκε ομόφωνη αρνητική γνώμη από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων, σχετικά με το αν συμφωνεί με την αποβίβαση του αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Κρήτη – Αττική στη Βαρέα ή στην Πάχη.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button